Også bilaksjene lider

Med nesten to fulle børs-uker bak oss, etter angrepet på USAs kapital- og makt-symboler, er det ganske åpenbart at også bil blør. For noen er aksjekursen på 1998-nivå.

Publisert Sist oppdatert

Kursutvikling for Porsche og BMW
Kursutvikling for Porsche og BMW

Dow Jones har en egen europeisk bil-index. Den forteller at siden 11. september har europeiske bilaksjer ramlet med 32 prosent. Det gir solide utslag på diagrammene, som ellers viser at det har nesten ikke vært bevegelse på dem resten av året.

Pussig nok gjelder denne nedgangen ikke først og fremst merker som i stor grad lever av sin USA-virksomhet. Analytikere justerer ned aksjepris-anslag med omtrent like meget enten du heter VW og tjener fett på USA, Renault hvis eneste USA-forbindelse er Nissan, eller Peugeot-Citroën, som ikke har kontakt med USA i det hele tatt.

Utsiktene for bilsalg er ganske dystert etter hendelsene. Prognoser som virker ganske fornuftige snakker om en volumnedgang på 15% i USA de neste 18 månedene, og 20% i Europa. For en volumavhengig industri som bilbransjen er dette ganske dramatisk. Det er på toppene man tjener penger, og en gammel tommelfingerregel sier at 10% ned på en fornuftig omsetning betyr et fall i fortjenesten på 30-40%. Tiden er med andre ord inne for bilfabrikker med gode likviditetsreserver å kjøpe egne aksjer tilbake nå.

Men en titt på noen stjerneaksjer viser allikevel noe som er litt foruroligende. Se på de to eksemplene vi har hentet opp her. Porsche og BMW har vært fiksstjerner på aksjehimmelen de siste månedene. Nå følger de også med den generelle trenden nedover. Men disse grafene viser jo ganske tydelig at nedgangen startet lenge før flyene smalt den 11. september. Poenget er derfor at vel har bilbransjen problemer, men det er meget som tyder på at disse problemene dukket opp lenge før terroranslag mot USA kunne brukes som forklaring.

Powered by Labrador CMS