Arne Sivertsen er glad i entusiastbiler og er primus motor for bilmessen Autopia Expo i Stavanger.

Entusiasten: Arne Sivertsen

Motorfestgeneralen

Autopia Expo er blitt et årlig høydepunkt blant bilglade rogalendinger. Arne Sivertsen har sammen med Bjarne Sunde skapt en suksess som vokser år for år.

Publisert Sist oppdatert

Arne Sivertsen tenker seg om før han svarer diplomatisk.

– Jeg er forsiktig optimist. Målet er å øke antallet besøkende i år også.

– Er 30.000 et realistisk mål inn i fremtiden for Autopia Expo?

– Ja, rundt 30.000, men jeg tror ikke vi klarer det i år. Men vi trodde heller ikke på 20.000 i fjor. Det ble 23.700. Så jeg håper jeg tar feil.

Realiserte Ferrari-drømmen

Sivertsen ser seg rundt, kikker opp på de italienske flaggfargene malt som striper på tre av garasjens vegger, skjenker mer kaffe og lar blikket gli over de to motorsyklene som står helt korrekt parkert på hver side av den Rosso Scuderia-lakkerte Ferrarien familien anskaffet ny i 2021. Blikket stopper på sitatet fra Enzo Ferrari: If you can dream it, you can do it.

Gründerånden og oljeindustrien har lært rogalendingene å tenke stort, å ha ambisjoner. Om tilfredsstillelsen som ligger i det å strekke seg lenger og yte litt mer i morgen enn dagen før.

Det er et poeng for oss at de besøkende trives og vil være hos oss lenge. Derfor er vi svært nøye med hvem som får lov til å servere mat. Vi vil ha høy kvalitet på maten til hyggelig pris.»

Akkurat det fikk Arne Sivertsen og kompanjong Bjarne Sunde til fulle erfare i fjor vår. Til femte utgave av motorshowet Autopia Expo hadde de to og teamet rundt dem lagt lista ekstra høyt. 2024-showet skulle overgå 2023-showet som trakk snaut 15.000 besøkende i alle aldre de tre dagens motorfesten varte.

Besøksrekorden

2024-showet kunne by på flere haller og mer variert innhold. Alle skulle ha noe å glede seg til. Det fikk motorinteresserte med seg, og strømmet til Stavanger Forum i et slikt antall at da portene stengte siste dag, var besøksantallet fra messen året før slått med 9.000. 

Autopia Expo bekreftet dermed posisjonen som landets største vårlige motorshow og nest største året gjennom etter Oslo Motor Show på Lillestrøm. Holdt opp mot antallet innbyggere i Stavanger og de tilstøtende kommuner Sandnes, Sola og Randaberg, utgjorde de beøkende på Autopia nær ni prosent av de fire oljekommunenes folketall.

Arne Sivertsen legger ikke skjul på at årets Autopia Expo, alltid arrangert første helg etter påske, hvilket i år betyr i tidsrommet 25. – 27. april, blir det mest omfattende til nå:

* 22.000 kvadratmeter messeflate.

* En miks av kommers, entusiasme og underholdning.

* Åtte haller tas i bruk.

* Rundt 400 kjøretøyer får plass.

* 14 klubber stiller med tre biler hver.

* Motorsport har også i år egen konkurransehall.

* Her blir highlights fra Aston Martin, Bentley, Ferrari, Porsche, Lamborghini.

* Mange motorsykler stilles ut. Ducati-klubben kommer

* Veteranklubben Tempo er naturligvis der.

* Distriktsmesterskapet i bilfag legges til Autopia.

* Erna Solberg stiller. Det gjør også tidligere samferdselsminister og svært bilinteresserte Ketil Solvik-Olsen.

* Broom henter til Autopia blant annet rallykjøreren Henning Solberg, Sola-spiller Camilla Herrem og Axel Rosén.

Jeg er forsiktig optimist. Målet er å øke antallet besøkende i år også

– Vi har endret inngangsfasilitetene så det blir enklere å komme inn. Parkering gjøres enklest på et stort område på Madla hvorfra vi setter opp gratis shuttlebuss til utstillingsområdet. Parkering koster heller ikke noe. Dette på grunn av begrensede parkeringsmuligheter rundt messeområdet.

Vil at de besøkende skal trives

– Det er et poeng for oss at de besøkende trives og vil være hos oss lenge. Derfor er vi svært nøye med hvem som får lov til å servere mat. Vi vil ha høy kvalitet på maten til hyggelig pris. Mange food-trucker ønsker å være hos oss, men vi er kresne og plukker dem som kan tilby noe spesielt.

– Spiller været noen rolle?

– Du skal vite at vi har diskutert i timevis hva som er ideelt messevær. Så sent på våren kommer ikke et skitrekk til å holde åpent, så folk er hjemme. Med det programmet vi tilbyr i år så kommer folk uansett hvis de er interessert.

Så synlig som Arne Sivertsen står fram i forbindelse med Autopia Expo skulle man tro dette var en heltidsjobb for 65 åringen. Men nei da, i rørleggerfirmaet han og tvillingbroren overtok etter faren Osvald i 1989, har de to ansvaret for 32 ansatte og er fullbooket det neste halvannet året.

Døgnets mange timer

Arne medgir at døgnet inneholder mange kveldstimer og at de brukes aktivt.

Men så liker han, gjennom rørleggerfirmaet, å engasjere seg i messer og eventer av ulike slag og har gjort det i Stavanger i mange år. Og han trives med asfalt under hjulene.

Jeg synes det er kjekt å tenke ut ting. Jeg klarer ikke å sitte i ro

– Ferrarien nærmer seg 35.000 kilometer på telleren. Etter å ha hentet den i Oslo i 2021 pakket kona og jeg det mest nødvendige og kjørte direkte til Nordkapp. Så er den gøy å kjøre på Autobahn uten å måtte tenke på at lensmannen står rundt neste sving.

– Hvor kommer motorinteressen fra?

– Det startet på to hjul. Jeg og broren min fikk moped av far da vi var 12 år som vi herjet rundt på sanddynene med. På 16 års dagen ble den byttet ut med en Suzuki GT 100 og senere en Suzuki GS750. Var på tohjulstreff i blant annet Italia, Østerrike og England.

Sykkel med rekkesekser

– Den gang skrudde vi på alt selv så det blir interessant å skru på min gamle GS 750 etter å ha kjøpt den tilbake. Jeg har alltid vært Suzuki-fan, men etter å ha solgt siste Suzuki sa jeg at om det skulle bli nok en sykkel så måtte det være en Honda CBX 1000 med rekke-sekser laget for det amerikanske markedet. Den som står her er fra 1979. Et klenodium som ikke brukes mye, men som heller aldri skal selges.

– Bil var bare noe man måtte ha når det var for mye snø til å kjøre motorsykkel.

Så det ble en Ford Granada 2,8 Ghia, en svær og flott bil på den tiden. Deretter kjørte jeg Volvo i mange år før det ble Audi.

– Kan jeg få se listen over bilene du har knyttet navnet ditt til?

Hva skal jeg kjøpe?

Er svak for Ducati og MV Augusta. Det er noe spesielt med dem, men jeg vet ikke om jeg tør lenger. Skal jo overleve også

– Dessverre, en slik liste har jeg ikke. Kanskje har det vært 20 biler. Har jeg først kjøpt en bil blir jeg gjerne ganske glad i den og beholder den i en del år. Bytter slett ikke hvert år. Audien (S5 Sportback, må vite) burde jeg skifte ut nå, men jeg er så fornøyd med den. Med 350 hk går det jo virkelig bra. Og bra kjører den også. Så hva skal jeg kjøpe?

– Er elektrisk med 500 hk noe å vurdere?

– Jeg sa en gang at Iphone skulle jeg aldri ha. Nå har jeg det. Og jeg skulle aldri på Fecebook. Der er jeg også. Og jeg har sagt at en elbil kommer jeg ikke til å eie. Men kanskje en hybrid om noen år?

– Hva med en italiensk sykkel?

– Er svak for Ducati og MV Augusta. Det er noe spesielt med dem, men jeg vet ikke om jeg tør lenger. Skal jo overleve også.

Flaggfargene på veggene i garasjen minner i det minste Arne Sivertsen om Italia hver gang porten åpnes til det oppvarmede rommet med kaffetrakter, nok stoler til å tenke og drømme – og en Rosso Scuderia-lakkert robotklipper med Ferraro-logi på dekselet parkert tett ved Ferrarien.

– Jeg synes det er kjekt å tenke ut ting. Jeg klarer ikke å sitte i ro.

– Noen kaller det å være gründer.

– Det høres veldig stort og seriøst ut, men det er vel akkurat det jeg er.

Arne Sivertsen eier Autopia Expo sammen med Bjarne Sunde. Årets show er det sjette.
Arne Sivertsen og favorittbilen.
Messegeneral Arne Sivertsen mellom hyggebil og bruksbil, begge av den raske typen.
Også årets Autopia Expo ble en knallsuksess.
Klassisk: CBX 1000 med rekke-sekser.
Drømmesykkelen.
Robotklipperen matcher Ferrarien.
Greit å bli minnet på dette Enzo Ferrari-sitatet.
Det er Viking som gjelder lokalt.
Alltid nypolert og alltid klar til bruk.
Historie: Arne eide en DB9 Volante.
Hove stiller på årets Autopia Expo med stor og liten AC Cobra.
Arne kjøpte tilbake sin gamle Suzuki GS750.
Naturligvis må det være AS på skiltene.
Powered by Labrador CMS