Hot Lincoln

MKZ-modellen til Lincoln var helt klart den hotteste nyheten i Detroit. Så hot at det begynte å ryke av den.

Publisert

Lincoln ligger helt på bunnen av amerikanske salgsstatistikker. Det akter Ford å gjøre noe med, og konseptbilen MKZ er et eksempel på hvordan de ser nobel-merkets fremtid.

Men alle håper selvfølgelig at elektronikken skal bli litt mer pålitelig når det går mot produksjonstid – hva som gikk galt ved åpningen av Detroit-utstillingen har vi ikke fått vite, men det kom i hvert fall tydelige røykskyer fra døren på førersiden da bilen skulle avdukes.

Ting kan nemlig tyde på at det er ganske mye elektronikk i denne bilen. For eksempel skal vi få tilbake en transmisjon som er styrt av trykk-knapper. Det har vi ikke sett siden Chrysler forlot slik oppskrift en gang i 60-årene.

Hva og hvordan vet vi imidlertid ikke, Lincoln venter til New York utstillingen ved påsketider før de forteller oss detaljer om den kommende produksjonsutgaven.

Ruster opp
Men in Detroit manglet det heller ikke på store ord. «Her presenterer vi ikke en ny bil, vi presenterer et nytt varemerke», sa Derrik Kuzak.

Han er sjef for Fords globale produktutvikling – og fortsatte med at «nå skal Lincoln oppfinnes på nytt» – og ingen skulle være i tvil om at denne gangen mente Ford alvor.

Stikkordet er selvfølgelig luksus og merkespesifikt design. Til å få gjennomført det er det nå opprettet en egen Lincoln-gruppe på 180 personer i det nye designsenteret i Dearborn.

De har åpenbart greid å få tilbake grillen med splitt-vinge motivet som var så fremtredende på Lincoln Zephyr fra 1938. De har også lagt inn et enormt glasstak som også kan trekkes tilbake slik at man ikke bare får inn lyset, men også masse frisk luft hvis man ønsker det.

Selv om det ikke er sagt noe om drivlinjen vet man at denne konseptbilen sitter på en flunkende ny plattform som inneholder avansert, elektronisk styrt opphengning, som kan ta en rekke forskjellige motor-, både -størrelser og -retninger, og som kan levere både forhjuls- og firehjulsdrift.

Akselavstanden på den modellen som ble vist i Detroit er på litt over 284 cm (midt mellom en 3-serie og en 5-serie), og med innpå fem meter er den lenger enn dagens MKZ. Men, som sagt, detaljer må vi vente med et par måneder ennå.

At det er viktig for Ford å få et seriøst inngrep i denne delen av markedet er åpenbart. Nærmere 15 prosent av det amerikanske markedet fylles opp av såkalte luksusbiler – der Lincoln helt klart hører hjemme.

Ikke bare er det amerikanske totalmarkedet økende, på full fart tilbake mot 16 millioner biler – men luksus-segmentet øker også. Her er det både penger og prestisje å hente.

Powered by Labrador CMS