Ford Cougar: Villkatt på skinner

Etter lille Puma kommer Ford med en voksen kupé – men ikke før neste år. Cougar kjører som på skinner, til folkelig pris.

Publisert

Først publisert i BIL 8 - 1998.

Forhåndsrapporter har antydet lansering av Cougar i september, men Ford prioriterer lanseringen av Escort-arvtakeren Focus denne høsten. Derfor må det store kattedyret vike plass til etter årsskiftet.

I sin tid fikk Ford Capri tilnavnet OBOSMustang. Cougar-konseptet er på mange måter det samme: Et pirrende utseende og mye kjøreglede til en overkommelig pris. At prisen er spiselig, skyldes i hovedsak det som på dårlig norsk heter synergieffekt; Cougar bygges på Mondeo-plattformen og har mange komponenter felles med Fords bestselger gjennom de senere årene. Det har for eksempel ikke vært nødvendig å utvikle nye motorer til Cougar. Både rekkefireren og V6-motoren er hentet fra Mondeo. Når det er sagt, skal det ikke glemmes at mange komponenter og detaljer som har betydning for kjøreegenskapene, er foredlet i Cougar. Dessuten har 2,0-litersmotoren i Zetec-familien gjennomgått en modifisering når den nå plasseres i Cougar. Forbrenningsrommet er forbedret og motorblokken er stivere, noe som skal bidra til mer effektiv forbrenning, mer kultivert gange og mindre motorstøy. Denne nye motorversjonen kommer i Mondeo til høsten.

Fleksibel V6er
Duratec-motoren på 2,5-liter som yter 170 hk er hentet fra Mondeo uten endringer. Med forbehold for at vi ikke har kjørt Cougar med 2,0-literen, sitter vi med en følelse av at det bør være såpass mange hester på stallen hvis vi skal få den kjøregleden og kjørefølelsen som det er naturlig å søke når vi først velger en slik bil. Det er mest drag – og mest gromlyd – i V6eren over 4000 o/min, men den er svært så fleksibel, noe som bekreftes av dreiemomentkurven som viser at 90% av det maksimale dreiemomentet hentes ut allerede fra 2000 o/min.

Det er spesielt på to punkter Cougar ikke fremstår som rendyrket sportsbil: Setene er i mykeste laget og gir for dårlig sidestøtte, og styringen er mindre kontant enn vi forventer av en sportslig bil med lavprofildekk. Dette er litt overraskende fordi Ford har redusert friksjonen i styringen betydelig, og også modifisert andre komponenter, for å oppnå bedre styrerespons, altså at bilen skal svare kjappere på små rattutslag.

Hjulopphenget foran er modifisert i forhold til Mondeo, og bak er Fords Quadralinkoppheng kombinert med en smule passiv styring. Bilen gir overraskende mye komfort til å stå på 50-profil dekk. Selv skarpe tverrskjøter i veidekket absorberes av hjulopphenget. Støy er også i stor grad fraværende, det gjelder både vindsus og hjulstøy.

Stiv og komfortabel
Cougar er etter vår mening mindre sportslig – og mer komfortabel – enn forløperen Probe. Ford viser at de er flinke til å balansere – komforten går nemlig ikke i særlig grad ut over kjøreegenskapene. Stivere fjærer og krengningsstabilisatorer, og et karosseri som oppgis å være 20% stivere enn på Mondeo sedan, bidrar til god stabilitet når de skarpe svingene kommer tett. Det er nettopp på slike veier – hvor vi kan holde farten oppe uten å gå på akkord med hverken sikkerhet eller fartsgrenser – at bilen byr på den kjøregleden som kundene må forvente når de legger noen ekstra kroner på bordet for å kjøre Coupé med stor C. For å si det med en floskel: Her kjører Cougar som på skinner.

Skivebremser på alle hjul gir meget behagelige og gode bremser som er lette å dosere. ABS og Traction Control hører selvfølgelig med til standardutstyret, og det samme gjør sidekollisjonsputer, tåkelys foran og 16-tommers aluminiumfelger.

Både og
Med sitt særpregete ytre føyer Cougar seg pent inn i rekken av Ford-modeller med New Edgedesign. Ka var først ute, fulgt av kattungen Puma og nå den store katten Cougar. I september blir Focus den foreløpig siste i designrekken. Interiøret i Cougar fremstår som tradisjonelt, såvel formgivning som materialog fargevalg er mindre oppsiktsvekkende enn i Puma. Ford har tydeligvis ønsket å favne en vid kundegruppe, så Cougar kan sies å være en både/og-bil: Sportslig nok for de fleste, komfortabel og rommelig for dem som prioriterer det. Rommeligheten understrekes av et bagasjerom på hele 410 liter, et volum som selv ikke Volvo C70 når helt opp til.

Det store volumsalget av Cougar vil skje i USA, under navnet Mercury Cougar. Derfor produseres den i Flat Rock-fabrikken som Ford og Mazda har felles i Michigan. 20.000 biler av en årsproduksjon på 50.000 sendes til Europa. Ettersom Fords nye villkatt ikke kommer i salg før vi skriver 1999, er prisene foreløpig i det blå. En ubekreftet antydning fra importørens side tilsier en pris rundt 330.000 kroner med rekkefireren under panseret og i overkant av 400.000 med V6eren.

DETTE ER FORD COUGAR:

Lengde: 469,9 cm. Bredde: 176,9 cm. Høyde: 132,5 cm. Akselavstand: 270,4 cm. Bagasjevolum: 410 l. (VDA)
(Forbruk i følge 93/116/EU.)

Powered by Labrador CMS