Ford Cougar

Etter vårt glade møte med Puma, er Cougar en liten nedtur.

Publisert

Cougar
Cougar

Først publisert i BIL 6 - 1999.

Jeg har kjørt Ford Puma ved flere anledninger og blitt imponert over hvor kvikke og gode kjøreegenskaper den lille råtassen fra Ford har. Nå er storebror Cougar på plass, og den bygger på samme plattform som Mondeo. Den er ment som et alternativ til den som vil ha en ordentlig kupé, med større motor og mer plass til bagasje.

Med Cougar er det nok i første rekke kjøpere av BMWs 3-serie som skal fristes til å velge Ford. Men det spørs om ikke Cougarens relativt ordinære opphav vil hemme den i kampen om statusbevisste kunder. Andre konkurrenter er Peugeot 406 Coupé og Honda Prelude. For den som er ute etter stil, men ikke plass, befinner også Audi TT og Mercedes SLK seg i samme prisleie. Da snakker vi vel og merke om Cougar V6. For det er den vi har prøvekjørt.

Først kan jeg nevne det største ankepunktet mot denne katten. For det går det faktisk an å gjøre noe med. Setene er nemlig ikke særlig gode, hverken til å holde sjåføren fast når det går fort i svingene, eller til å lindre en vond rygg. Det er sjelden en bil får så mye pepper som setene Cougaren har fått her i redaksjonen. Du sitter for høyt, er du lang, må du innta en litt "harry" liggeposisjon for ikke å stange hodet i taket. Putene på siden av setet ser imponerende ut, men er alt for myke for å gi støtte. Og som siste ankepunkt, korsryggstøtten er for kraftig, selv når den (elektrisk) er justert helt ned.

Siden vi er i det kritiske hjørnet, nevner vi at baksetene er gode å sitte i og at det er god plass til hodet. Bare du åpner bakluka. Derimot er det ikke noe problem å få med seg en mengde bagasje. Cougar har et rommelig bagasjerom og skulle det knipe, kan du legge ned den delte bakseteryggen.

Kraftig sekser
Men nok om bagasje og baksetepassasjerer. På veien er Cougar et langt triveligere bekjentskap. V-sekseren er sterk og drar kraftig fra lave turtall og helt opp til rødstreken på 6.500 o/min. De 170 hestene sparker likevel skikkelig fra først ved 4.000 o/min. Ved litt entusiastisk kjøring på svingete vei og flittig bruk av gearspaken, føles Cougar rask, mye raskere enn det de oppgitte 8,1 sekunder fra 0 til 100 km/t skulle tilsi.

Styringen er fast og det samme er fjæringen, men Cougar er litt slappere en lillebror Puma. Den kontante kontakten med underlaget mangler, og jeg blir ikke like engasjert i kjøringen. En ørliten forsinkelse fra du trår på gassen til motoren svarer, fjerner også noe av snerten. Cougar er mer sportscoupé enn ren sportsbil. Jeg synes likevel at den er komfortabel. Hadde man bare kunnet slappe av i setene, hadde inntrykket blitt enda bedre. Av og til, og kanskje litt oftere enn på en del andre biler, må hjulopphenget gi tapt. Hull i asfalten gir harde smell fra forstillingen. Støy fra dekk og motor er til tider ganske fremtredende i Cougaren. Gir man full gass og lar motoren virkelig strekke ut, antar motorlyden en rå tone. Dagsformen avgjør om man oppfatter lyden som "sportslig" eller bare bråkete.

Personlig synes jeg Cougaren er stilig. Lang, slank og takket være Fords "new edge" design, annerledes. Noen vil kanskje velge bilen bare på grunn av utseendet. Da er to-liters motoren med fire sylindre og 130 hester like grei. Du sparer nesten 100.000 kroner. Skal det være sportsbil, er det ingen vei utenom V-sekseren. Men skal det være skikkelig sportsbil, med vekt på ordet "sport", er likevel Cougarens lillebror Puma et bedre valg. Den er hissig, stram og føles som en stor gokart. Cougar er på mange måter en bedre bil. Cougar er mer Grand Tourismo enn sport, men skal komforten bli god, trenger den nye seter.

FORD COUGAR 2.5 V6:
Motor: 6-sylindret v-motor med fire overliggende kamaksler og fire ventiler pr sylinder. Direkte bensininnsprøyting. 2.544 ccm. 125 kW (170 hk) v/6.250 o/min. 220 Nm v/4.250 o/min.
Transmisjon: Forhjulsdrift. Femtrinns manuell gearkasse.
Bremser: Ventilerte skiver foran og bak. ABS.
Dekk: 215/50VR16 (Michelin Pilot HX).
Mål: Lengde: 469,9 cm. Bredde: 176,9 cm. Høyde: 132,6 cm. Akselavstand: 270,4 cm. Sporvidde: f/b: 150,6/149,1 cm.
Vekter: Egenvekt u/fører: 1.391 kg. Tillatt totalvekt: 1.795 kg.
Volum: Bagasjerom: 350 liter (VDA). Tank: 60 liter.
Aks. 0-100 km/t: 8,1 sek.
Toppfart: 224 km/t
Forbruk by: 1,34 l/mil
Forbruk landevei: 0,73 l/mil
Forbruk snitt: 0,95 l/mil
Pris lev. Oslo: kr 452.900,-
Forbruk i følge 93/116/EU.

Powered by Labrador CMS