-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Tide Verksted AS, Avdeling Voss:
Mekaniker tyngre- og lette kjøretøy
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Erik Arnesen Helsfyr:
Bilmekaniker
-
Strømmen Bilverksted AS:
Bilmekaniker - Personbil
-
Møller Bil Fellesfunksjoner avd. Logistikk:
Takserer brukte biler
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Mekaniker
-
Møller Bil Sandefjord:
Serviceleder / Kundemottaker
-
Møller Bil Outlet Alnabru:
Logistikkmedarbeider
-
Autoringen AS:
Selger – Autoringen
-
Autoringen AS:
Auksjonsstøtte - Autoringen
-
AutoMester AS:
Kjedekonsulent
-
Team Verksted AS:
Mekaniker Kristiansand
-
Team Verksted AS:
Delelagersjef Team Verksted Ålesund
-
DNB Bank ASA Norway Branch:
Sales Manager - Vestfold, Telemark/Buskerud
-
Werksta Norge:
Bilskadereparatør / Oppretter
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger lastebil
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Mekaniker
-
Rettedal Bilkontroll AS:
EU-kontroll, produksjon og lager, kombinert stilling
-
Auto-Benz AS:
Bilmekaniker
-
Moss To-Takt AS:
Bilmekaniker / tekniker
-
Møller Bil Skadesenter Asker og Bærum:
Bilmekaniker/tekniker
-
Autoringen Ski AS:
Plassjef – Autoringen Ski
-
Toyota Bilia AS:
Regionsjef Servicemarked
-
Mobile Åsane AS:
Servicemarkedssjef
-
Bil i Nord:
Volvo-mekaniker
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
Hvilket vinterdekk passer for deg?
Pigg eller piggfritt? En nettside kan gi deg svaret. Samtidig minner bransjen om at det selges vinterdekk som ikke er beregnet for nordisk klima.

Kjører du piggfritt kan du selv velge når du skifter dekk på bilen din, eller som mange opplever i disse dager: Dekkhotellet som oppbevarer dekkene gir deg beskjed om når du skal skifte.
Skal du derimot over på piggdekk før vinteren, er det 1. november som er tidligste tillatte dato for (16. oktober i Nord-Norge).
Dekkprodusenten Michelin mener at gradestokken er et like bra hjelpemiddel som kalenderen for å bestemme når dekkene skal skiftes.
Når temperaturen kryper under syv plussgrader mener Michelin at vinterdekkene bør på.
Det er anslått at tre av ti norske bileiere skal kjøpe nye vinterdekk i løpet av kommende vinter, og da er spørsmålet: Piggdekk eller piggfritt?
- Mange bilister synes valg av vinterdekk er like vanskelig hver eneste gang de kjøper nye, sier Frode Abrahamsen i Michelin Norge.
- Skal jeg velge trygge piggdekk for de få gangene jeg er på glattisen, piggfritt for større komfort i bygatene, eller dekk som er effektive mot vannplaning der veiene er våte mesteparten av vinteren, er spørsmålene vi får fra bileierne hver eneste høst, sier Abrahamsen.
Netthjelp
Han peker på at det norske vinterføret kan gå fra tørr asfalt til dyp snø, blank is til dypt snøslaps, og gjerne på samme dag. Det som virker godt i byen kan gjøre hytteturen krevende, andre krymper seg i lyden av knatrende pigger på sommertørr asfalt.
Dessuten minner han om at mønsterdybden for vinterdekk skal være over 3 millimeter.
Som et nyttig hjelpemiddel for de som vakler i dekkvalget har Michelin utviklet en guide som du finner på Michelins nettside www.dekktest.no. Ved å svare på fem spørsmål om din bil og kjørevaner, får du en anbefaling om hva du bør velge.
Ikke for Norge
– Bildekk lages med ulike egenskaper for ulike kjøreforhold. Et vinterdekk beregnet for land der det ikke er vanlig med snø, is og sprengkulde, fungerer elendig her hos oss, sier direktør Martin Helle i bilutstyrskjeden BilXtra.
Det er likevel et faktum at det selges en del uegnede vinterdekk her i landet, som regel utenom de vanlige importørene. – Parallellimporten blomstrer. Mange lar seg friste av tilsynelatende knallgode tilbud på billige dekk som neppe ville blitt solgt av forhandlere med kunnskap om hva som duger hos oss. Norsk vinter krever dekk som er spesielt laget for snø og glatt føre, sier Helle.
Billige oppkjøp
Daglig leder Hroar Braathen i Dekkimportørenes forening bekrefter at parallellimporten øker sterkt.
- I år regner vi med at 700.000 bildekk vil bli tatt inn og videresolgt i Norge utenom de vanlige importørene. Det er en økning på 300.000 dekk i forhold til i fjor, sier Braathen.
Han mener lav eurokurs er mye av forklaringen.
- Når krona er sterk, øker fortjenesten ved å kjøpe opp og videreselge overskuddslagre av dekk fra Europa. Vi ser også en del parallellimport fra Kina. Det kan godt gjelde kjente kvalitetsmerker, men det er ingen garanti for at dekket er egnet for norsk vinterføre, sier Braathen.
- Vinterdekk laget for Norden har mønster og gummikvalitet som gir gode kjøreegenskaper på snø og glatt is. Lenger sør i Europa brukes gjerne dekk som prioriterer godt veigrep på regnglatte veier og høy hastighet, sier Hroar Braathen.