-
Team Verksted AS:
Industrimekaniker
-
Berg Auto AS:
Team leder / Garanti behandler og Bilmekaniker med fagbrev
-
Tryg:
Salgssjef
-
Møller Bil Skadesenter Langhus:
Bilskadereparatør
-
Norwegian Mobility Group:
Administrerende direktør
-
Motor Forum AS, Larvik:
Daglig leder
-
Bilia X:
Servicemarkedssjef, Xpeng Høvik
-
Bilia X:
Delelageransvarlig, Xpeng Lørenskog
-
Bilia X:
Regionsjef, Servicemarked Bilia X
-
Tønsberg Autoservice AS:
Bilmekaniker
-
Møller Bil Ganddal:
Nybilselger
-
Møller Bil Lillehammer:
Kundemottak/takserer
-
Møller Bil Oslo Vest:
Servicemarkedssjef
-
Toyota Bilia:
Servicemarkedssjef, Toyota Seljord
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Tide Verksted AS, Avdeling Voss:
Mekaniker tyngre- og lette kjøretøy
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Erik Arnesen Helsfyr:
Bilmekaniker
-
Strømmen Bilverksted AS:
Bilmekaniker - Personbil
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Mekaniker
-
Autoringen AS:
Selger – Autoringen
-
Autoringen AS:
Auksjonsstøtte - Autoringen
-
AutoMester AS:
Kjedekonsulent
-
Werksta Norge:
Bilskadereparatør / Oppretter
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger lastebil
-
Rettedal Bilkontroll AS:
EU-kontroll, produksjon og lager, kombinert stilling
-
Auto-Benz AS:
Bilmekaniker
-
Moss To-Takt AS:
Bilmekaniker / tekniker
-
Bil i Nord:
Volvo-mekaniker
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
Spillet om spillemidler
Det handler om mange penger og fremtiden til norsk motorsport når styret i Norges Idrettforbund og Olympiske Komité møtes mandag. Her finner du Bilsportforbundets pressemelding.
På mandag møtes styret i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité. Det skal da avgi en anbefaling til Kultur- og Kirkedepartementet om hvilket av de tre planlagte motorsportanleggene, Rudskogen, Haslemoen eller Eggemoen, som bør få mellom 15 og 20 millioner kroner i såkalte programmidler.
Norges Bilsportforbund har også vært høringsinstans i denne saken, og for lengst avgitt sin godt begrunnende innstilling. Den konkluderer med at Rudskogen bør få de ekstra spillemidlene. Norges Idrettsforbund fikk sin innstilling i retur, ettersom departementet mente styret der ikke hadde utredet saken grundig nok.
Ikke overraskende ga NIF-styret sin støtte til Eggemoen. Et prosjekt som drives frem av Norges Motorsportforbund – et særforbund i NIF. I motsetning til NIF hadde NBFs styre en grundig gjennomgang av alle de tre anleggenes planer før man ga sin innstilling til Kulturdepartementet. Nå har departementet gått til det uvanlige skritt å instruere NIF-styret til at det også må ta NBFs synspunkter med i sin vurdering.
Kun høringsinstans
Saken, som for NBFs del kun har vært en høringssak, har blitt noe nær en farse i løpet av året. Motorsporforbundet (NMF) har drevet en kampanje der man har kjempet med nebb og klør med alle midler for å sikre Eggemoen støtte. Blant annet har forbundets ledelse satt ut en rekke usannheter om NBF i saken, men etter hvert har svært mye av dette slått tilbake på NMFs administrasjon og styre. Det synes også som det er et aldri så lite opprør på grasrotplan i motorsykkelmiljøet. Svært mange er kritiske til at NMF bruker så mye ressurser på et gigantanlegg.
Departement-refs
Så oppsiktsvekkende har en del av NMFs kampanje vært at Kulturdepartementet 13. september skrev et, for et departement å være, krast brev til NMF der en del av de usannheter som er fremsatt ble påpekt. Brevet er signert av Ole Fredriksen, avdelingsdirektør i idrettsavdelingen og underdirektør Ottar Eide. Dette brevet har sannsynligvis NMFs ledelse gjemt langt ned i en skrivebordsskuff. Det er i hvert fall ikke noe som tyder på at man har tatt kritikken innover seg.
-Det er ganske utrolig hvor mye som er blitt sagt og hevdet fra NMFs side i denne saken. I NBF har vi den politikk at vi ikke ønsker å være baneeier eller banedriver. Man kommer da ofte i et habilitetsproblem overfor andre baneeiere og klubber. Derfor ser vi med glede på at andre aktører tar seg av den virksomheten. Allikevel har det fra NMFs side gjentatte ganger blitt hevdet at vi står bak både Rudskogen og Haslemoen. Det som for oss kun var en høringssak fra Kulturdepartementet, har etter hvert blitt en sak som har påført oss mye unødig arbeid, sier NBFs generalsekretær Arild Antonsen. Også publikasjonene Racing Avisen og Idrett og Anlegg har gjentatte ganger hevdet at NBF har kommet på banen både med Rudskogen og Haslemoens kandidatur overfor departementet. Ikke minst har lokalavisen Ringerikes Blad ved en rekke anledninger publisert usannheter om NBFs rolle.
-De som står bak disse prosjektene har både ressurser og kompetanse langt utover det vi besitter, så de har absolutt ikke trengt noen hjelp fra oss. Men vi har selvfølgelig ikke problemer med å se hvor kilden til all feilinformasjon befinner seg, sier Antonsen.
Fra NMFs side har det blant annet vært hevdet at verken Rudskogen eller Haslemoen har komplette planer for motorsporten. I følge NMFs president Lene Fevang er Eggemoen det eneste anlegget som ivaretar alle motorsportens grener (NMFs Motorsport Nettavis nr. 25/05). I følge Fevang har NMF vurdert de tre anleggene og kommet frem til dette. Hvem som har bedt NMF om å vurdere anleggene, sies det ikke noe om. NMF har aldri vært noen høringsinstans i denne saken, og i følge de som står bak Rudskogen og Haslemoen har heller aldri NMF gjort noe for å vurdere deres planer.
Frustrasjon i MC-klubber
-Det er med stor frustrasjon og forundring vi leser dette, skriver Ingar Olsen, leder av anleggskomiteen i Borg MC-Klubb i et åpent brev til NMF 16. september i år, som kommentar til Fevangs påstand om at NMF har vurdert Rudskogen og Haslemoen. Klubben, som er Norges største MC-klubb, har vært aksjonær i Rudskogen siden banen ble bygget, og skal nå utvide med både motocrossbane, trialområde, ATV-bane og en 15 km lang enduroløype på et 1.000 mål stort område inntil det eksisterende anlegget i Rakkestad.
-Presidenten i NMF må sette seg inn i saken og svare på kritiske spørsmål om Eggemoen. Aktørene som kjemper for Eggemoen har ingen dokumentasjon på at de har kompetanse til å drive et nasjonalt motorsportsenter, sier Roy Øwre i Solør MC-klubb til avisen Glåmdalen 28. oktober. Solør MC-klubb er heller ingen liten klubb i NMF-systemet og har allerede en nybygd motocross-bane på Haslemoen, og dessuten flotte løyper for enduro og snøscooterkjøring på samme område.
-Ledelsen i NMF forhindrer at alle momenter blir belyst på en korrekt måte, sier Øwre videre. Den tidligere lederen av NMFs Roacracing-utvalg sikter da til at NMF ikke har satt seg inn i de to alternativene som ligger på bordet.
Dårlig informert?
-Ingen kan gi oss skylden for at Våler (Haslemoen red. anm.) har kommet på banen etter at alle frister har gått ut, sier NMFs generalsekretær Roy Wetterstad til Glåmdalen 28. oktober. Hvilke frister han viser til sier han ikke noe om. Alle de tre prosjektene var godt kjente da både NBF og NIF ble bedt av Kulturdepartementet om en prioritering. Det var nettopp derfor departementet ba om en slik vurdering.
I følge Lene Fevang i NMF (Motorsport Nettavis) er prosessen i forbundet forankret demokratisk i blant annet forbundstingvedtak.
-Ikke rart forbundstinget var positivt til det som ble lagt frem, men dette har utviklet seg til noe ganske annet. Det er ikke rent få millioner i offentlig støtte som har forsvunnet siden den gangen vi ble forelagt dette og frem til i dag, sier en sentralt plassert kilde i en av NMFs mest aktive MC-klubber. Totalt er det snakk om mellom 15 og 20 millioner, mens Tinget i NMF visstnok ble forelagt et helt annet tall da det var så positivt.
-Det er også blitt sagt at de fleste roadracingførerne vil til Eggemoen. Det er 480 aktive RR-førere i Norge. 133 av disse er fra vår klubb og disse vil ikke til Eggemoen for å kjøre trening. Er det i det hele tatt undersøkt i roadracing-miljøet hvor mange som vil dra dit for å trene, spør Borg MC-klubb i sitt åpne brev til NMF.
80 % MC på Rudskogen
-Av dagens motorsportsaktivitet på Rudskogen kommer omlag 80 % fra MC og 20 % fra bil. Med de planene Borg MC-klubb nå har sier det seg selv at MC-andelen vil øke betraktelig, sier Harald Huysman, hovedaksjonær i dagens Rudskogen Motorsenter AS. Det er dette selskapet som sammen med Rakkestad Kommune står bak søknaden om de ekstra spillemidlene som Kulturdepartementet skal dele ut. I følge NMF er Rudskogen et bilsportsanlegg!!!!!
Huysman har store planer for Rudskogen. Den eksisterende banen er planlagt utbygget og forbedret for å tilfredsstille kravene til å bli en offisiell Formel 1 testbane. Det vil igjen gjøre at den kan benyttes til løp for samtlige klasser under Formel 1-nivå, og til roadracing med motorsykler på EM-nivå.
Hermann Tilke, den kjente tyske banedesigneren som blant annet står bak kjente Formel 1-baner i Shanghai, Bahrain, Istanbul og Malaysia, har utredet spennende planer for Rudskogen. Han har utnyttet terrenget og landskapet i baneområdet til å utvikle en svært spennende trasé for racingførere. Det er blant annet svært få baner som er anlagt i terreng med så stor høydeforskjell som på Rudskogen.
Den nye 4.600 meter lange planlagte banetraseen er designet som tre separate banesløyfer som kan brukes hver for seg eller sammen. Dette gir anlegget en stor grad av fleksibilitet som igjen gir mulighet for å drive både motorsport og trafikkopplæring samtidig. Planene inkluderer også et nytt depotområde med såkalte pitgarasjer, et kontrolltårn samt kontor for administrasjon og et avansert trafikkopplæringssenter.
Økonomi
-Jeg kan ikke se at opplæring på tung bil og andre aktiviteter har noe med motorsporten å gjøre, sier NMFs generalsekretær Roy Wetterstad til avisen Glåmdalen 28. oktober. At han ikke ser det kan ikke bety annet enn at et eventuelt Eggemoen vil bli et nytt Arctic Circle Raceway. I Mo i Rana har NMF vist at forbundet er svært dårlig på å eie og drive et baneanlegg. For tiden er det knapt aktivitet på banen som i sin kostet over 60 millioner kroner i offentlige midler, og som siden er tilført ytterlige noen millioner. Den foreløpig siste daglige lederen har tatt sin hatt og forlatt skuta etter kort tid ved roret.
-Det er helt umulig å kunne drive et baneanlegg økonomisk forsvarlig uten kommersielle aktiviteter. Idretten er helt og holdent avhengig av inntektene dette gir for at vi skal kunne ha anlegg for motorsport. Blir det for mange anlegg vil det bety at vi må slåss om de samme kundene, noe som igjen vil bety mindre inntekter på hvert anlegg, sier Huysman som er betenkt til at man på Østlandet skal ha tre asfaltbaner mens man i hele Belgia har to. Det samme antallet har man i Nederland, mens Tyskland med sine 85 millioner innbyggere har fem baner, eller en bane per 17 millioner innbyggere. På det norske Østlandet mener NMF det er behov for tre asfaltbaner!
Ser ikke behovet
Behovet var også det argumentet som veide tyngst da Bilsportforbundets styre avga sin innstilling til Kulturdepartementet.
-Vi kan rett og slett ikke se at det er behov for tre slike anlegg på Østlandet. Vi har Rudskogen og vi har Vålerbanen. Vi er av den oppfatning at de midlene som nå skal deles ut vil gjøre best nytte for seg ved å bli investert i et av de anleggene som allerede finnes. Dette er offentlige midler og vi har ikke samvittighet til å anbefale at de brukes i et anlegg det ikke er behov for. Vi kan ikke risikere å havne i samme situasjon som hoppsporten, sier Arild Antonsen og viser til at det i en periode ble bygget hoppbakker over en lav sko her til lands. Anlegg som siden er forfalt.
-Et tungtveiende moment for vårt styre var også at daværende NMF-president Terje Rønning uttalte at han mente at Rudskogen var best egnet som asfaltbane da han møtte NBFs styre for å presentere Eggemoen, sier Arild Antonsen.
Idrettsstyret feilinformert
Kulturdepartementet har bedt Idrettstyret om å innhente synspunkter fra NBF før sin behandling på mandag. Oppsiktsvekkende med tanke på at NBF ikke er medlem av NIF. Hva man kan forvente av styret i NIF er imidlertid vanskelig å si. I et intervju med Ringerikes Blad 30. september avslører NIF-president Karl-Arne Johannessen at han kjenner saken dårlig.
-Vi har en situasjon hvor Norges Motorsportforbund anbefaler Eggemoen, mens Norges Bilsportforbund (NBF) foreslår to andre alternativer, uttaler idrettspresidenten. Dette til tross for at NBF aldri har foreslått noe som helst.
Vedtaket i Idrettsstyret 27. september er ikke mye bedre (sitat):
Idrettsstyret mener det er grunn til å gjennomgå denne saken mer grundig enn det som var bakgrunnen før behandling i mars 2004. Saken tas opp igjen på neste møte, og Norges Motorsport forbund og Norges Bilsport forbund inviteres til å presentere sine prosjekter for Idrettsstyret.
Saken er bare den at Bilsportforbundet har ikke noe prosjekt å presentere!
Bekymringsfullt
-Dette er bekymringsfullt og et resultat av NMFs skremsels-propaganda. NBF har aldri foreslått noen alternativer og vi har ikke noe eget prosjekt. Vi har kun svart Kulturdepartementet på en henvendelse der de ba om vår vurdering. I motsetning til NMF har vi ingen eierinteresser i noen av de tre anleggene. For vår del kan gjerne alle bli realisert. Men ettersom vi ikke ser behovet for et tredje anlegg på Østlandet, har vi heller ikke samvittighet til å anbefale departementet å bruke offentlige midler på Eggemoen. Det må imidlertid gjerne NMF, Ringerike Kommune og private investorer gjøre, sier Arild Antonsen.
Inhabil høringsinstans?
Om Idrettsstyre, som gjennom sitt særforbund NMF er eier av Eggemoen-prosjektet, vil komme frem til noe annet å anbefale nettopp anlegget på Hønefoss kan man neppe vente.
Som NMF selv skriver i sin siste nettavis:
"Det ville være påfallende om NIF nå går i mot Norges Motorsportforbund, som sitt eget særforbund".
Det er bare å håpe at Kulturdepartementet ser hvor galt det vil bli å bruke 15-20 millioner på et anlegg det ikke er behov for, og som i følge metrologiske undersøkeleser vil få opptil åtte uker kortere sesong per år enn hva Rudskogen har.