BMW selvkjøring SAE Level 3

Avansert selvkjøring

BMW tilbyr Nivå 3 fra våren 2024

Selvkjøring på nivå 3, som innebærer at sjåføren kan flytte oppmerksomheten fra veien mens han kjører, blir snart tilgjengelig i BMW 7-serie.

Publisert

BMW Personal Pilot L3 er betegnelsen på systemet som gjør at sjåføren kan flytte fokus til andre oppgaver i gitte situasjoner mens automatikken tar seg av hastighet, distanse til medtrafikanter og plassering i kjørefeltet.

Systemet kan bestilles for nye 7-serie fra desember (unntatt for i7-modellene) og leveres fra mars 2024. Foreløpig tilbys Level 3 kun i Tyskland med en prislapp på 6000 euro. Det virker i hastigheter opp til 60 km/t, og ifølge BMW er det det første i sitt slag som også kan brukes i mørke.

Først med to nivåer

De hevder også å være første bilprodusent med avanserte systemer på både nivå 2 og nivå 3. BMW Highway Assistant tilbyr allerede SAE Level 2 i nye 5-serie, inkludert øyestyrt aktivt filskift. Systemet virker i hastigheter inntil 130 km/t og er primært beregnet for lange turer.

Hovedforskjellen mellom de to nivåene er at sjåføren på Level 2 sitter med ansvaret og må være klar til å ta over selv mens automatikken tar seg av styring og avstand til andre trafikanter. Sjåføren overvåkes av et kamera og varsles dersom han ikke følger godt nok med.

På Level 3 kan sjåføren konsentrere seg om andre oppgaver, som å skrive mail, engasjere seg i en telefonsamtale, eller laste ned og se video på bilens infotainment-skjerm mens bilen stanger i saktegående trafikk på motorveien.

(saken fortsetter etter videoen)

Må være på alerten

Symboler dukker opp på displayet bak rattet når Level 3 er tilgjengelig og kan aktiveres fra en knapp på rattet. Mens Personal Pilot L3 er i funksjon, må sjåføren til enhver tid være beredt på å ta over kontrollen selv når systemet varsler med visuelle og akustiske signaler – i motsatt fall gjør bilen en kontrollert stopp.

Navigasjonsanlegget oppgraderes kontinuerlig med trafikkinformasjon og kart i HD-oppløsning og samarbeider med 360-graders kameraer og sensorer som overvåker området rundt bilen.

BMW garanterer at systemet fungerer like bra i mørke som i dagslys takket være det avanserte sensorsystemet innebygget i bilen.

BMW selvkjøring SAE Level 3
BMW selvkjøring SAE Level 3
BMW selvkjøring SAE Level 3
BMW selvkjøring SAE Level 3
BMW selvkjøring SAE Level 3
BMW selvkjøring SAE Level 3
BMW selvkjøring SAE Level 3
BMW selvkjøring SAE Level 3
Powered by Labrador CMS