Arcfox Kaola

Barnevennlig fra Kina

Denne er underlig. Arcfox er elbil-avdeling under BAIC og til nå har de kommet med to modeller som selger dårlig. Så langt, under 10.000 biler hittil i år. Hvis det finnes mange ferske mødre i Kina, kan den nye Kaola bli gjennombruddsmodellen.

Bilen ble vist i januar og fikk masse presse fordi den har så mange spesielle løsninger, men klarte visstnok ikke å samle mer enn 5.000 forhåndsbestillinger.

Den går i salg i disse dager med 207 biler i august – men den har noen måneder på seg til å gjøre seg bemerket.

De tekniske detaljene er underordnet her, så la oss få dem fort unna. 282 cm akselavstand, 450x187x166 cm måler den. Vi kan vel kalle den en MPV med normalt sett dører, bortsett fra at den ene bakdøren er en skyvedør.

Arcfox jobber tett sammen med Huawei, så det er mange elementer fra autonomopplegget deres her også, det som kalles Harmony OS.

Detaljer har jeg ikke, men vitsen er kanskje at bilen skal kunne kjøre selv mens mamma skifter bleier?

Motoren er på forsiktige 120 kW/163 hk, batteriet på 58 kWt og rekkevidden oppgitt til 500 km. Toppfarten er begrenset til 160 – som sikkert er godt over det denne bilen kommer til å oppleve hvis den skal fylle hovedformålet sitt: å være en forlengelse av spebarn-rommet i heimen.

Myke linjer

Men først: karosseriet er utpreget snilt, myke linjer og en støtfangerlinje foran som ser ut som et smil. Innvendig er det heller ikke særlig spesielt før vi begynner å se på detaljene: En stor skjerm i midten og en liten foran føreren og et ratt med tre eiker og flatt på bunnen.

Nå er det ikke bare Huawey som Arcfox jobber sammen med, men også Goodbaby som utvikler og selger utstyr for baby-vedlikehold. Det er kanskje de som har vært med og skrevet funksjonslisten også, for den er omfattende:

En egen kamera/sensor som overvåker barnesetet bak. Mor får opp bildet av ungen på den store skjermen, bildene tas opp så de kan spilles av etterpå. Sensoren overvåker ungens søvnkvalitet, justerer automatisk AC, lydnivået og musikkutvalget, sammen med innvendig stemningslys og mor får lyden fra baksetet gjennom høyttalere i nakkestøtten hele tiden.

Digital assistent

Det er en egen digital assistent som hjelper mor gjennom hele dette programmet – det er en blå koalabjørn som heter Kaola!

Infotainment-systemet har egne funksjoner, det kan minne mor på å sjekke for graviditet, eller for sjekk av babyen, eller om vaksiner og andre medisinske nødvendigheter.

AC-systemet er selvfølgelig ekstremt anti-virus og bruker antibakterie-midler som unger ikke tar skade av og som ikke inneholder tunge metaller. Innvendig er det også kvikksølvfrie, ultrafiolette, basilldrepende lamper som dekker 99 prosent av det arealet mor og barn behersker.

Innvendig på venstre dør er det en barnslig tegning av bil pluss koala og et display som viser både aktuell meny og øyeblikkelig temperatur.

Babyfokus

Skyvedøren åpner automatisk når mor nærmer seg bilen, og det er ved skyvedøren det spesialkonstruerte babystolen er montert. Den svinger automatisk når døren åpnes slik at det er enkelt å få ungen på plass eller dekantere den. Den kan lett vippes til sovestilling, og den har en egen temperatursensor som merker når babyen gjør det babyer gjør – rett i bleia.

Da slår det inn en egen ventilasjonskrets som suger ut det som måtte være av illelukt.

Det er selvfølgelig en egen lunke&kjøleboks med plass for fire tåteflasker og fire temperaturnivåer – som så mye annet, kontrollert fra Koala-appen.

Selvfølgelig har mor et arbeidsbord også, til bruk for eksempel når bleia skal skiftes. Men hun kan også ta setet ved siden av arvingen der ryggen kan slås ned slik at den slitne, ferske moren kan ta seg en liten blund. God benplass, passasjersetet kan brettes ned.

Dessuten har hun et eget sett gardiner som hun kan trekke for hvis hun ønsker litt privatliv når viltet skal ha pupp!

Overkill?

Høres det genialt ut eller høres det ut som overkill?

Jeg kjenner mange ferske mødre som har klart seg uten surrogatmamma på fire hjul. Jeg vet også om endel unger som ser ut som de har overlevd uten skader i forholdsvis vanlige barneseter uten promp-detektor.

Dessuten trodde jeg det for lengst var slutt på en-barns politikken i Kina, og her har vi en bil uten særlig praktisk tilbud til storebror eller -søster.

Kanskje meningen er at far skal ha sin egen stor-Kaola for resten av ungeflokken – de som ikke skal ha bleier. For markedsføringen av denne bilen virker også håpløst datert, med mor i den tradisjonelle rollen.

Bilen er et fenomen, men garantert ikke som bestselger på de neste måneders registreringsstatistikk.

Arcfox Kaola
Arcfox Kaola
Arcfox Kaola
Arcfox Kaola
Arcfox Kaola
Arcfox Kaola
Arcfox Kaola
Arcfox Kaola
Arcfox Kaola
Arcfox Kaola
Arcfox Kaola
Arcfox Kaola
Arcfox Kaola
Powered by Labrador CMS