Mange nordmenn bruker sommerferien til å flytte, og særlig unge under 30 år skifter bolig på denne tiden av året. Mange av dem har lite erfaring med å kjøre med henger, men med riktig forarbeid og et par gode råd kan man oppnå trygg kjøring.

På flyttefot?

Slik kjører du trygt med tilhenger

Mange nordmenn bruker sommerferien til å flytte, og særlig unge under 30 år skifter bolig på denne tiden av året. Mange har lite erfaring med å kjøre med henger, men med riktig forarbeid og et par gode råd går det helt fint.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av fjoråret ble det gjennomført 922.000 flyttinger i Norge. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Sommermånedene er gjerne tidspunktet mange skifter bolig, og unge i alderen 20-29 år står for 30 prosent av all flytting.

All flyttingen kombinert med ryddesjau i ferietiden gjør at det er mange tilhengere på norske veier. Ifølge Stig Søeborg, servicesjef for den gratis tilhengertjenesten Freetrailer, har mange unge bilister lite erfaring med å kjøre med tilhenger. De må derfor være ekstra på vakt når innboet skal fraktes til den nye adressen.

– Kjøring med tilhenger blir ekstra vanskelig når man er stresset eller ikke har god nok tålmodighet. Det opplever vi spesielt blant unge bilister som ikke har så mye erfaring med å kjøre med henger. Den gode nyheten er at man raskt og enkelt selv kan minimere risikoen for uhell, bare ved å sette av en time eller to til å øve litt – for eksempel på en stor og åpen parkeringsplass, sier Søeborg.

Freetrailers fem gode råd til å kjøre med tilhenger

Servicesjefen poengterer at når man først har vent seg til å kjøre med en henger etter bilen og lært de gjengse kjørereglene for å kjøre med tilhenger, så er det ganske enkelt. Derfor oppfordrer han til å følge noen enkle råd.

Rett opp. For mange er den største utfordringen å rygge med henger. Du må bare huske å alltid kjøre bilen langt nok frem, sånn at du retter opp hengeren bak deg, før du setter i revers. Er hengeren rett bak deg, er det bare å holde retningen.

Flytt hendene på rattet. Grip fatt i den nederste delen av rattet når du rygger. Deretter dreier du rattet i den retningen du ønsker å styre hengeren. Hvis du for eksempel vil rygge mot venstre, må du dreie den nederste delen av rattet mot venstre.

Bruk motoren til å senke farten. Når du skal bremse, så slipp gasspedalen og la motoren bremse for deg. Det sikrer en rolig nedbremsing og er mer økonomisk med tanke på drivstoffet. Hvis det er nødvendig å bråbremse, så gjør det i en så rett linje som mulig. Det sikrer at en tungt lastet tilhenger ikke krenger bak deg.

Overhold reglene. Det er viktig at du er oppmerksom på hvilken hastighet du kan kjøre i med hengeren. Når du pakker hengeren, så husk også å overholde lasteevnen og å pakke hengeren med vekten jevnt fordelt. Hvis noe stikker ut over hengerkanten, er det ditt ansvar å merke dette tydelig, slik at andre bilister ser det som stikker ut over kanten bedre.

Slapp av. Den kanskje viktigste hengerregelen er at du ikke må stresse. Ta deg god tid med tilhengeren og vær tålmodig. Det er bedre å komme trygt, men senere frem, enn å skade lasset og ende med en forsikringssak.

I løpet av fjoråret ble det gjennomført 922.000 flyttinger i Norge. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Sommermånedene er gjerne tidspunktet mange skifter bolig, og unge i alderen 20-29 år står for 30 prosent av all flytting. Foto: PR.
Powered by Labrador CMS