- Vi er opptatt av at russen skal ha en sikker russetid, også på veien, sier Øyvind Lund i Statens vegvesen.

Statens vegvesen:

Gratis kontroll av russebiler og -busser

Statens vegvesen er opptatt av at russen skal ferdes trygt på veien. Derfor tilbyr de gratis kontroll over hele landet.

– Har du russ i husstanden? Pass på at hun eller han kommer på kontroll hos oss, slik at vi får sjekket om bilen eller bussen de skal bruke i russetiden er trafikksikker, sier Øyvind Lund i Statens vegvesen.

Blir bilen godkjent, får den en oblat i frontruta. Med denne oblaten slipper russen større teknisk kontroll langs veiene i mai. Blir ikke bilen eller bussen godkjent på gratiskontrollen, får ungdommene vite hva de må rette opp for å rulle trygt gjennom russetiden.

– Vi er opptatt av at russen skal ha en sikker russetid, også på veien. Vi håper derfor flest mulig foreldre oppfordrer russen til å benytte seg av dette unike tilbudet, sier Lund.

Her finner du mer informasjon av russekontrollen og når og hvor det er kontroller i din del av landet.

Få gode råd og tips om ombygging

Det kan være vanskelig å sette seg inn i regelverket for ombygging av busser til russebusser.

– Har du ungdommer i familien som planlegger å bygge om en buss til en russebuss, så be dem ta kontakt med oss før de gjør større ombygginger. Vi kan gi råd og nyttige tips slik at ombyggingen blir både lovlig og trafikksikker, sier Lund.

Hvordan stole på sjåføren?

I tillegg til å sørge for at bilen eller bussen er i god stand, er det også viktig at russen har en sjåfør både russ og foreldre kan stole på, og som følger reglene. Dette er ekstra viktig for dem som har russebuss og er avhengige av innleid hjelp til å kjøre bussen.

– Vi vet at russen er opptatt av å ha det gøy, og ikke mener å utsette seg selv eller andre for fare. Følg likevel med og fortell russen din at vi har regler sjåførene må følge for å sikre alles sikkerhet i trafikken. Minn om at det er viktig at sjåføren får pauser og ikke har med flere i bussen enn den er registrert for. Sjekk også om det er krav til at bussen skal ha alkolås. Det sikrer deg og ungdommen din en sjåfør som er klar i toppen. Vi i Statens vegvesen ønsker alle en trafikksikker russetid, og at du som foresatt ikke trenger å engste deg unødig, sier Lund.

Her finner du informasjon om når det er krav om alkolås

Powered by Labrador CMS