Campingvogn med skyv - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img img
25 bilder i galleri
Campingvogn med skyv
Dethleffs har vært på testtur i Alpene med en smart oppfinnelse de er i ferd med å utvikle – en campingvogn med egen elmotor.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2021).

Twitter RSS
bsgif

Mens muligheten for å trekke tilhenger har vært meget begrenset for de tidligste elbilene, kommer det nå stadig nye modeller som tilbyr denne løsningen. Utfordringen er at en tung tilhenger reduserer bilens rekkevidde dramatisk – kanskje med så mye som femti prosent.

Dethleffs som er en stor tysk produsent av campingvogner og bobiler har tatt denne utfordringen på strak arm, og sammen med Erwin Hymer Group og ZF viste de i 2018 en potensiell løsning – E.Home Caravan – en vogn med innebygget elmotor.

Nå har de nylig gjennomført en testtur på krevende alpeveier, og resultatet er så oppløftende at de lover å gå videre med prosjektet selv om det fortsatt gjenstår en del hindringer.

Turen gikk over en strekning på 386 kilometer på krevende fjellveier – en populær rute for mange campingentusiaster. Målet var å bevise at man ved hjelp av elmotor i vognen kunne opprettholde trekkvognens opprinnelige rekkevidde.

Reisen startet ved Dethleffs fabrikk i Allgaü, gikk over Fern Pass og fortsatte langs motorveiene A12 og A13 over Brennerpasset. I Italia gikk ferden videre langs A22 gjennom Bozen og Trento til Riva på den nordlige bredden av Gardasjøen.

Før start var batteriene på bilen og campingvognen fulladet. Det ble tidlig klart at den elektrisk drevne vognen ikke bare hadde positiv innvirkning på rekkevidden, men også på sikkerhet og komfort.

I motorvei-hastighet på 80-84 km/t og en snittfart på 62,3 km/t nådde ekvipasjen Brennerpasset, 200 km fra utgangspunktet og 180 km fra destinasjonen, med over femti prosent kapasitet på begge batteripakkene.

Etter seks timer og 12 minutter og 386 kilometer med alpeveier kom trekkvogn og E.Home trygt frem til Riva uten en eneste ladestopp. Faktisk hadde begge batteripakkene fortsatt litt energi i reserve.

Trekkvognen hadde brukt totalt 82 kWt mens vognen brukte 74 kWt på den krevende reisen.

Som sagt gjenstår det fortsatt noen utfordringer før E.Home kan settes i produksjon. Prototypen benytter to batteripakker, hver med en kapasitet på 40 kWt – en foran og en bak akselen. Disse har en samlet vekt på 600 kg.

Testene viste at dette er tilstrekkelig strøm til en krevende tur med stor høydeforskjell.

For å holde vektøkningen for motor og batteri på under 400 kg, planlegger Dethleffs å benytte batterier med mindre kapasitet i en eventuell produksjonsutgave.

De vil forholde seg til maks tilhengervekt på mellom 1200 og 1800 kg som er hva de kraftigste elbilene på markedet i dag kan trekke.

Batteriene på prototypen lades på samme måte som moderne elbiler med en vegglader hjemme eller en hurtiglader langs veien, og vognen er utstyrt med en Type 2 CCS-terminal. AC-lading med inntil 7,2 kW og DC-lading med inntil 50 kW er mulig.

På campingplassen kan vognen lades fra 230-volts anlegg med minst 10 A, noe som gir en ladekapasitet på 2,1 kW slik ar batteriet fylles på 24 timer.

De innebygde batteriene kan også levere strøm til vognens andre fasiliteter, som komfyr og varmtvannsbereder, så man slipper å bruke gass.

ZF har utviklet drivlinjen i E.Home som består av to elmotorer, hver med kontinuerlig effekt på 30 kW (90 kW maks) og maks dreiemoment på 90 Nm.  

En annen utfordring er at det i dag ikke eksisterer noe europeisk regelverk for campingvogner med elektrisk motor, men Dethleffs samarbeider med andre organisasjoner for å få dette på plass.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse

Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: