BeyonCa GT

Luksusbil med helsefunksjon

BeyonCa, i stedet for fastlegen

Ny kinesisk bil. Målgruppen er modne folk, med penger. USP: bilen overvåker kondisen din og parkerer automatisk når du holder på å dø!

Hvor skal vi begynne her da?

BeyonCa betyr Beyond Car hvilket vi kanskje skal oversette med ‘hinsides bil’.

Men, ta ikke feil, dette er en bil og med utpregede bilfolk i bakgrunnen. Soh Weiming var med og fikk Mercedes-Benz på plass i Kina på nitti-tallet. Etter det ble det masse Volkswagen før vi har sett ham hos Renault i det siste.

Han er faktisk fremdeles CEO i Renault Kina, samtidig som har er sjef for denne nye start-up produsenten. Som forresten også har fått noen midler fra Renault. Dongfeng er blant de andre som er med, forresten, det er de som har sagt ja til å bygge bilen.

Den andre hovedpersonen heter Christian Klingler, Porsche fra 1992, deretter VW AG og innom det hele, Audi, Bentley, Lambo etc.

Erfaren designer

Så er det de som jeg syns er interessante da. Sjefdesigner er Dirk van Braeckel – det var fra hans studio i München bilen debuterte, på skjermen, i oktober i fjor. En av de skikkelige veteranene, diplom i 1984, deretter diverse VW Gruppe-biler, inklusive Bentley fra den ble et VW-merke ved årtusenskiftet. De siste ti årene Audi – før profilen hans plutselig sto oppført med det mystiske «New brand».

Nå vet vi hvilken.

Han har fått en lokal assistent også. Lucas Colombo Carbone – fortid blant annet hos Mercedes advanced design – er den ansvarlige i Kina.

Sikter høyt

Jeg antydet det vel i innledningen, at i motsetning til alle nystartede kinesiske bilprodusenter er det ikke først og fremst innebygget Karaoke-studio disse folkene konsentrerer seg om.

Når de snakker om konkurrenter er de oppe i det øvre sjiktet av tyske premium-biler – det er åpenbart at de er ute etter den modne delen av befolkningen. Tre meters akselavstand kan tyde på at de også tar hensyn til kunder som gjerne vil bli fraktet av en privatsjåfør.

En lengde på 5,2 meter (mer enn en Taycan, men et par mm kortere enn en EQS) er en av de få andre spesifikasjonene de har røpet. Jo, dessuten: 130 kWh med 800 V og lading på inntil 350 kW.

Dessuten byr de på både CTP og CTC (henholdsvis Cell to Pack og Cell to Chassis), men om dette er bra eller veldig bra vet jeg ikke. Spoiler Alert: jeg har faktisk ikke peiling på hva dette betyr heller.

Overvåker helsen

Men så kommer det en beskrivelse som gjør at jeg oppfatter bilen mer som en helse&kondis-klokke på hjul, enn en mobil mobiltelefon.

Den har innebygde sensorer som skal overvåke puls og blodtrykk og pupiller og mye annet. Dels for å hindre at du skal sovne ved rattet, og dels for å gi deg en permanent overvåking for å kunne forsyne legeteamet ditt med relevante data.

Oppdager systemet at det er noen krise på gang, sørger den for å bremse bilen og finne en passende parkeringsplass samtidig som den holder løpende kontakt med redningsmannskapene.

Hva jeg syns om bilen?

Son-of-Audi, men en front som dessverre har preg av vietnamesiske Vinfast. Den skal imidlertid ha for at antydninger av skjermer foran og bak er blitt såpass tydelige at du kan si den har en viss personlighet.

Den store logoen foran har et lysdesign som hadde gjort seg i en kjempestor reklame på Karl Johans gate. Og den tydelige lys/krom-stripen som starter bak hovedlysene og senker seg fremover skaper en veldig tydelig, og lite kledelig, V-form av fasaden.

Sannsynligvis er dette noe kinesiske kunder syns er stas, Van Braeckel er for rutinert til å gå i slike feller.

Det er flere ambisjoner enn bare å bygge en rullende overvåkingsavdeling her.

Høye ambisjoner

De planlegger å selge 100.000 biler i løpet av de neste tre til fem år, med de første bilene utlevert i 2024. Bestillingene kan du levere inn fra og med Shanghai-utstillingen om en ukes tid.

Et slikt volum betyr 20-40.000 biler i året. Og det biler som skal koste rundt tilsvarende 150.000 dollar.

HiPhi, med norske Kjell-Arne Wold som Europa-sjef, beveger seg i dette segmentet og var den bestselgende topp-batterielektriske i mange måneder i fjor, endte på ca. 4.000 biler i 2022.

Overoptimistisk, eller kanskje Soh Weiming har kunnet hente noe både fra Audis og Renaults markedsprognoser som andre ikke vet?

BeyonCa GT
BeyonCa GT
BeyonCa GT
BeyonCa GT
BeyonCa GT
BeyonCa GT
BeyonCa GT
BeyonCa GT
BeyonCa GT
Powered by Labrador CMS