Seat Leon Cristobal på Smart City Expo
Barcelona-ordfører Ada Colau får en innføring i Cristobal av Seat-sjef Luca de Meo
Seat Leon Cristobal på Smart City Expo

Seat Leon Cristobal

Seat Leon Cristobal

Seat Leon Cristobal

Seat Leon Cristobal

Seat Leon Cristobal

Seat Leon Cristobal

Seat Leon Cristobal

Seat Leon Cristobal

Seat Leon Cristobal

Seat tar ansvar

Seat har utrustet en Leon med moderne sikkerhetsutstyr for å vise hva som er mulig med dagens teknologi.

Publisert Sist oppdatert

I anledningen Smart City Expo i Barcelona har Seat laget en konseptbil med navnet Leon Cristobal. Hvis halvparten av verdens biler var tilsvarende utstyrt, kunne antall ulykker vært nærmere halvert, hevder de.

Hvis bilbeltet ikke er festet, får man ikke startet bilen. Det samme gjelder om føreren er påvirket av alkohol. Og dersom du prøver å besvare en sms på mobiltelefonen, vil bilen gi deg et varsel og lese opp den inngående meldingen.

Utviklingssjef Stefan Ilijevic forklarer systemene som er bygget inn i konseptbilen.

Dersom er ung fører tester positivt for alkohol, vil han ikke få startet bilen. Ved hjelp av en «Mentor-funksjon» kan foreldre definere hvor bilen kan kjøres, sette en maks hastighet og programmere bilen slik at man må blåse i en alkoholtester for å få startet den.

Hvis bilen blir bråbremset vil et kamera ta opp de ti siste sekundene av kjøreturen samt registrere hastighet, akselerasjon og bremsing. Videoen sendes direkte til en valgt smartfon og kan benyttes som dokumentasjon i tilfelle en ulykke.

Ved å berøre det innvendige speilet kan føreren aktivere et «Display Mirror» system som ved hjelp av kameraer eliminerer eventuelle blindsoner og viser hva som skjer rundt bilen.

Ifølge Seat skyldes 36 prosent av alle ulykker distraksjon, og hovedårsaken er bruk av mobiltelefon.

Med «Eyes Track» oppdager bilen om føreren tar blikket bort fra veien. I så fall leses meldingen opp fra telefonen, og denne kan besvares med et sett forhåndsprogrammerte meldinger ved en håndbevegelse.

80 prosent av alle ulykker skyldes menneskelig svikt. Konseptbilen er utstyrt med «Guardian Angel» som gjør at setet vibrerer dersom avstanden til forankjørende er for kort, eller dersom føreren viser tegn til trøtthet.

Tro det eller ei – men det fins faktisk dem som glemmer barn eller kjæledyr i baksetet når de går ut av bilen. Derfor har Seat bygget et system som varsler føreren når tenningen skrus av og det befinner seg noen i baksetet.

Dersom bilen låses mens de fortsatt befinner seg der, regulerer bilen automatisk innvendig temperatur samtidig som den sender en ny påminnelse til førerens smartfon. Dersom han fortsatt ikke reagerer, aktiveres bilens alarm.

– Men denne prototypen ønsker Seat å demonstrere hva som er tilgjengelig av teknologi på veien mot autonome biler. Vårt mål for fremtiden er å eliminere alle ulykker, sier Ilijevic.

Powered by Labrador CMS