Yasa elmotor

Yasa elmotor

Yasa-sjef Chris Harris

Rolls-Royce Iron Bird

Rolls-Royce Iron Bird

Rolls-Royce Iron Bird

Mercedes kjøper Yasa. Kjøper hvem?

Vi er ikke kommet lenger i elbil-revolusjonen enn at Mercedes’ ferske oppkjøpt av engelske Yasa møtes av et stort gjesp – dersom man blir oppmerksom på det i det hele tatt.

Publisert Sist oppdatert

Si at Mercedes kjøpte opp ZF eller Mahle eller noen av de etablerte forbrenningsmotor-underleverandørene. Det hadde vakt oppsikt, det! Både i form av pressemeldinger og reaksjoner på børsen.

Men Yasa?

Ikke noe annet enn en engelsk bedrift – opprinnelig med utgangspunkt i Oxford-universitetet – som konstruerer elmotorer.

Men ikke hvilke som helst elmotorer. Dette er Ferrariene blant elmotorer!

Eksemplet er ikke tilfeldig valgt – Ferrari er blant kundene. Rolls-Royce også, forresten. De andre Rollsene. De med vinger.

Yasa har allerede i flere år vært inne på utviklingen av Jern Fuglen – pionerens elektriske fly. Logisk nok, det som virkelig er Yasas særpreg: flere krefter fra mindre vekt, er spesielt viktig for fly.

Ikke bare betyr vekt mye, men plassen er også viktig, spesielt hos biler der det ofte kan bli ganske trangt.

Typiske egenskaper for en av motorene er:

98 mm bred og diameter på 368 mm. Vekten på denne er 37 kg, mens den yter 200 kW og 790 Nm. Du finner ikke noen forbrenningsmotor som møter slike spesifikasjoner.

Nå skal Yasa bygge en rekke forskjellige motorer for kommende Mercedes-modeller, men selv om det er tyskerne som eier selskapet nå, skal det fortsette å arbeide for eksterne kunder også.

De beskjeftiger rundt 250 personer og ble verdsatt til rundt 100 millioner pund siste gang de hentet penger fra markedet, i 2019.

Hvor mye Mercedes-Benz betalte er ikke kjent – ikke andre detaljer rundt handelen heller.

Men sjefen, Chris Harris, bekreftet at det ikke er noen planer om å flytte bedriften ut av Storbritannia – «det er jo bare IP – intellektuelle rettigheter – vi produserer», sa han.

Han bekreftet også at Brexit ikke hadde vært noe problem – «ikke en gang et tema i forhandlingene» sa han, og la til at «vi beholder vårt gode forhold til alle våre superbil-kunder».

Fra Mercedes var det i første rekke Philipp Schiemer, Mercedes-AMG-sjefen, som uttalte seg da han sa at «Yasas teknologi vil hjelpe oss til fortsatt å ligge i forkant av våre konkurrenter».

Powered by Labrador CMS