Verdens minste som byggesett

Peel bygget mange forskjellige biler de, blant andre en på Mini-basis. Men den best kjente er vel P50 – verdens minste produksjonsbil. Hvis du ikke vil betale over en million for en original, kan du bygge en selv.

Publisert

Grunnen til at P50 er blitt et ikon er selvfølgelig fordi Jeremy Clarkson, som ikke akkurat er kortvokst, kjørte en slik gjennom BBC, også i heisene, under en 2007-episode av Top Gear.

Uten den hadde bilen vært bortglemt – kanskje av og til trukket frem som noe av det mest primitive og ubrukelige i historien.

Men så ble den en darling isteden. Den har vel egentlig aldri gått ut av produksjon, for etter at Peel stanset produksjonen i 1965 har det stadig vært noen som kom med en replica og fra 2011 har den hjælpemeg vært i en slags produksjon igjen.

Først og fremst som elektrisk, men det finnes også en ildsprutende stempelmotorversjon av den også. Like liten – riktignok med litt bedre benplass

Og når jeg sier liten, mener jeg liten: 137 cm lang og så vidt over en meter bred. Oppover rager den 120 cm. Akselavstand på 109 cm garanterer ikke komfort! Men det hele veier bare 105 kg, så du kan lett lempe den på plass. Ikke glem at den også finnes i åpen versjon, 7 kg lettere.

(saken fortsetter)

De vanligste gjør sine 50 km/t, men det finnes også versjoner som gjør 80 og som altså er lovlige på motorveier. Og siden du sitter der i ensom majestet, slipper du å høre noen skrike at dette går altfor fort.

Hvis du imidlertid tåler medvirkning, finnes også en to-seters Trident-versjon. Den kan til og med leveres med fire hjul – da begynner vi å nærme oss Twizy-land.

Du MÅ ikke bygge dem selv. Produsenten har et verksted i London som gjerne overtar settet og bygger bilen helt etter dine ideer – hvis du har noen egne ønsker. De forteller at de har bygget bil til en fyr på tometerogseks og over 120 kg som visstnok fant seg godt til rette i bilen.

Powered by Labrador CMS