Fiat Concept City Car

Alternativ Genève

Fiat viser fem på rappen

Samtidig som Renault presenterte sin nye femmer i Genève, slapp Fiat en video der de presenterte sine fem nye biler.

– Velkommen til vår Ginevra, sa Olivier Francois da han inviterte inn i den videoen som skal gi oss inntrykk av hva Fiat skal servere oss i tiden fremover.

De hadde konstruert en fiktiv italiensk by, Ginevra, som en skikkelig bakgrunn for Fiats nyeste bybil – den kommende Panda.

Men det er ikke en Panda lik den gamle. Det er kanskje den du tenker på? Denne er større, åpenbart bygget på 2024-standard og er ment for gater og veier i hele verden, sa Francois som la veldig vekt på at nå hadde de en virkelig global plattform.

– Uansett hvor en av våre biler konstrueres, vil den kunne bygges hvor som helst i verden og nå kundene hvor som helst.

Han la også vekt på alle typer drivlinjer og omfattende bruk av bærekraftige materialer (bombe!) og dro frem det poenget at funksjonalitet også staves med FUN.

– Aldri funksjonalitet uten moro, sa han.

MegaPanda

Alt dette for å vise bilder av det han påstår er den kommende Panda – eller kall den heller MegaPanda – som skal vises i sommer i forbindelse med Fiats 125-årsjubileum. Og fra Panda-utgangspunktet fortalte han om fire andre modeller som også skal dukke opp de kommende årene.

Den bilen vi ser nå har overhodet ikke noe med det «gamle» Centoventi-prosjektet å gjøre. 

Den ligger tettere opp til den elektriske Pandaen vi viste renderinger av i fjor høst og ser enda litt mer off-road ut. Samtidig har den tatt med seg noen morsomme design-finter fra 80-tallet og bruker mye av Lingotto-fabrikkens arkitektur som inspirasjon for blant annet ratt og dashbord.

Synergier

Endringen i forhold til 2019 er helt naturlig, for da Centoventi ble presentert for fem år siden, hadde ikke Fiat noen Stellantis-ressurser å lene seg på, slik de har nå.

Det sies at her er det Citroëns C3 som ligger under – en bil som opprinnelig ble utviklet for India og Latin Amerika, men som nå åpenbart har tatt mål av seg til også å bli Europas billigste elbil.

Det mangler mange detaljer på den endelige C3, men det er åpenbart at man sikter mot en startpris på 20.000 euro.

Det er sannsynlig at den nye Pandaen ender på litt over det, men ikke mye.

Men foreløpig er det altså ingen data på denne bilen i det hele tatt, selv om den bare er fire måneder unna presentasjonen.

(saken fortsetter under videoen)

Storfamilie

Derimot ser vi på videoen fra Olivier Francois at vi – eller i hvert fall Sør-Amerika der Strada Pickup er bestselger – vil få en son-of-Panda med dobbeltkabin og plan.

Men når han kaller den Giga-Panda og antyder at den også kan komme til Europa, høres den kanskje mer ut som en Dacia Duster konkurrent?

Fiat Fastback er også en suksess i Sør-Amerika (og som Tipo i Midtøsten og Afrika) som nå vil komme i ny form, basert på denne nye Panda-familien.

Dynamikk og prestasjoner i større grad enn for Pandaen, men fremdeles med alle fornuft-argumentene intakt.

Det vil selvfølgelig også komme en SUV – man dropper ikke den mest populære karosseriformen hvis man skal bygge en volum-modell – og den siste i familien blir en Camper.

En slags alt-i-ett bil slik som den opprinnelige Pandaen egentlig var. Bybil, 4x4, van, MPV, off-roader.

Men som sagt – vi må nok vente til 125-årsfeiringen før vi kan fortelle noe mer konkret. Nå vet vi imidlertid i hvert fall at det skjer noe.

Fiat Concept Pickup
Fiat Concept Pickup
Fiat Concept Pickup
Fiat Concept Pickup
Fiat Concept Fastback
Fiat Concept Fastback
Fiat Concept Camper
Fiat Concept Camper
Fiat Concept SUV
Fiat Concept SUV
Fiat Concept City Car
Fiat Concept City Car interiør
Olivier Francois - Fiat CEO
Powered by Labrador CMS