JIDU concept robocar ROBO-01 side shot
JIDU concept robocar ROBO-01 side shot
JIDU concept robocar ROBO-01
JIDU concept robocar ROBO-01
JIDU concept robocar ROBO-01 Intelligent Cabin
JIDU concept robocar ROBO-01 Intelligent Cabin

Ny bilgenerasjon

Kinas Google med sin første Robo-bil

Robo-01 heter den første konseptbilen fra Jidu. Og så da? Enda en elbil fra Kina? Javisst, bare at denne bruker teknologi fra Baidu – Kinas Google – og finanser og bilkunnskap fra Geely. Med andre ord: en formidabel debutant.

Publisert

Baidu sier de skal introdusere to «intelligente» elbiler på markedet i år. Den ene viste de i konseptform på Guangzhou-utstillingen nylig, sammen med modell av en ganske pen coupé.

Bilene, sier Baidu, vil revolusjonere industrien. De vil være blant de teknisk mest avanserte i historien, får vi høre.

Jeg liker deres selvbevisste tolkning av bilhistorien: Vi har nå gått fra Forbrenningsbil 1.0 tidsregningen ti Elbil 2.0 – sier de. Med deres kommende Robo-biler er vi altså på vei inn i Intelligent Car 3.0 – en helt ny type automobile produkter.

Det er ikke noen hvemsomhelst som står bak bil og uttalelser. Baidu er en gigant av en kinesisk tech-bedrift. Opprinnelig en søkermotor, etter hvert et AI-drevet firma med røtter langt nede i Internett som ganske enkelt ønsker å lage en komplisert verden enklere ved hjelp av teknologi.

(Høres nesten litt truende ut.)

Jidu er det konkrete resultatet av Baidus bildrømmer. Grunnlagt for bare to år siden med Geely som den store investoren.

Yiping Xia er CEO og kan alle de riktige ordene om autonomi og menneske-maskin interaksjon. Men det er når han, og etter hvert mange andre, begynner å snakke om biler som om de er kompiser med følelser og intelligens som er der for at jeg skal får mer tid – og rom – til å pleie meg selv og gi meg selv enda flere muligheter, at jeg begynner å melde meg ut.

Baidu har lenge jobbet med sin selvkjøring-oppskrift som de kaller Apollo. Dessuten har de utviklet kompliserte software-løsninger som benyttes av bl.a. BYD, Dong Feng eller Great Wall. Også Mercedes, BMW og Volkswagen samarbeider med giganten.

Apollo har tilbakelagt 27 millioner kilometer uten problemer, og en stor Robotaxi-flåte har operert i mer enn 30 byer i hele Kina med stadig bedre evne til å klare seg gjennom kompliserte urbane forhold.

Systemet forholder seg i hovedsak til tre spesifikke scenarier: høye hastigheter på gode veier, bytrafikk og parkering. Det er spesielt godt trent i å håndtere venstre-svinger, trafikklys, unngå plutselige objekter i kjørebanen og av- og påkjøringsramper.

Om bord finner vi blant annet Nvidia sine «dobbelte» Orin X chips, 31 eksterne sensorer inkl. to Lidar, fem radar med mm-bølgelengde, 12 ultralyd radarer og 12 kameraer.

– Dette er grunnlaget i en Robocar, sier Xia Yiping. Overgangen til den nye tidsregningen er overgangen fra sjåføren til kunstig intelligens der vi også vil få en selv-genererende prosess som blir styrt av kunstig intelligens.

Han gir seg ikke der: – Bilindustrien i 3.0 tiden vil se en seismisk overgang fra en revolusjon i driftenergi til en enda større endring i produkt-attributter.

– Det endelige målet er å få på plass en virkelig førerløs kjøreopplevelse. Jidu Robobilen tar sikte på å møte brukerens behov for intelligent transport i en bil som gir deg intelligent støtte inne i et intelligent førerhus i den nye, intelligente tiden.

Det ble vist eksempler på hva han mente ved avdukingen på utstillingen. Den ble arrangert i et metavers der modellens første eier ble et digitalt menneske – Xijiajia heter han – som kjørte og interagerte med Robo-1.

Bilen selv ser ikke veldig spesiell ut, men er bygget på en av Geelys elektro-plattformer. En aktiv deformerbar struktur høres spennende ut selv om jeg heller ikke her vet hva det dreier seg om. Anti-g seter spør jeg meg også om, med mindre det er seter som aktivt krenger motsatt.

Et U-formet ratt som folder seg vekk, derimot, det klarer jeg, og 3D bilder kan jeg se for meg, samtidig som øyeblikkelig respons på all input, inkl. stemme, har vært en ønskedrøm lenge. Dashbordet ser minimalistisk ut, uten noen fysiske brytere.

Det hele åpenbart gjort mulig ved hjelp av fjerde generasjon Snapdragon Automotive Cockpit Platform - 8295 chip.

En fiffig liten sak er at lidaren trekker seg tilbake før kollisjonen skjer, leser jeg i pressemeldingen. Men – hallo – var det ikke nettopp poenget med AI og smarte oppskrifter at dette ikke skulle smelle?

Men bilen skal altså ha evnen til å føle hva slags humør brukeren er i om morgenen, slik at den vil kunne interagere med resten av verden ut fra hvordan den føler seg, og ikke hvordan eieren tror han har det!

Den robotiserte fronten inneholder bl.a. interaktive AI pixel hovedlys og et AI stemme interaksjons-system som skal være rå til å skille stemmer fra hverandre. Derved vil den kunne sikre naturlig kommunikasjon mellom mennesker, bil og omgivelsene.

Det er mulig vi får oppleve det en dag. Inntil da: skeptisk.

Og fansen? Ved presentasjonen – og dette hadde de ventet lenge på – var de litt mugne over at det ikke ble antydet noen pris. Og de savnet en nøyaktig introduksjonsdato slik at de kunne beregne når de skulle legge seg i kø.

Powered by Labrador CMS