Opel Karl
Opel Karl

Opel KarlOpels småbil-familie teller fra neste sommer tre modeller - Adam, Corsa og Karl
Opel Karl
Opels småbil-familie teller fra neste sommer tre modeller - Adam, Corsa og Karl

Ny Opel: Karl

Opel lanserer snart enda en ny småbil. Den bør få minst 9006 nordmenn til å reagere.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Statistisk Sentralbyrå er det nemlig så mange som bærer navnet Karl som første fornavn i Norge. Riktignok er det bare 984 av dem som har Karl som eneste fornavn, men til gjengjeld har fem personer Karl som etternavn.

Ifølge Opel var Karl et naturlig valg etter Adam, siden Adams sønn Carl (med C) var en av dem som startet bilindustri under Opel-navnet etter at gamle Adam hadde slått seg opp på symaskiner.

K foran C
Hvorfor Carl ble til Karl sier Opel ikke noe om. Jeg ville jo tro at Carl var med utbredt enn Karl internasjonalt. Selv i Norge finner Carl som første fornavn hos 3843 menn, mens fem personer også har Carl som etternavn.

Om dette teamet følges videre kan vi kanskje regne med at neste Opel blir kalt Wilhelm eller Heinrich eller Friedrich eller Ludwig, om teamet skal forfølges videre.

Men nok om navn – Karl er en ny modell som sammen med Adam og nye Corsa skal komplettere Opels tilbud i småbilsegmentet.

Tredje alternativ
Med en lengde på 368 cm er den to centimeter kortere enn Adam. Men til gjengjeld får den fem dører (mot Adams tre). Opel lover et fleksibelt interiør og «inntil fem seter».

Det høres ut som Karl blir mer nøktern og får andre verdier enn jålete Adam som mest spiller på sjarm.

Karl er på plass sommeren 2015, men drar du til bilutstillingen i Paris neste måned får du kanskje se den utstilt.

PS!
Jon Winding-Sørensen kan fortelle at det er en annen bil-tysk navneforvirring som angår Karl og Karl også:

Karl Benz (han som ble koblet til Mercedes en gang på 20-tallet) het Karl hele sitt liv. På dåpsattest, da han ble gift, da han ble æresdoktor, og da han ble begravet – slik det står på gravsteinen.

Men da han hadde droppet ut av eget firma og fant ut at han allikevel ville drive bilfabrikk, grunnla han i 1906 selskapet C. Benz Söhne sammen med sin sønn Eugene.

Etter det har det hersket full forvirring rundt fornavnet hans i litteratuten, med folk som vekselvis kaller ham Carl og neste gang er det Karl. Hvorfor han selv valgte å bruke den franske varianten av Karl på sitt nye firma, var det ingen som tenkte på å spørre ham om.

PS2!
Som kjent bruker den britiske GM-armen Vauxhall som merkenavn i stedet for Opel. Og Vauxhall Adam klang jo egentlig like godt som Opel Adam spør du meg. Men nå har de tydeligvis satt seg på bekbeina og sagt nei takk til Karl - i stedet blåser de nytt liv i en betegnelse som ikke har vært brukt siden 1979 - Viva.

Powered by Labrador CMS