Dieselekspressen

Audi lanserer en ny kraftpakke til sin super-SUV med krefter i lokomotivklassen. Vi tok en tur til Tyskland for å kjøre maskinen i sine rette omgivelser.

Publisert Sist oppdatert

Audi Q7

Først publisert i BIL 7 - 2007.

Når størrelsen virkelig teller er det vanskelig å komme utenom Q7 – bilen som gir de fleste konkurrentene mindreverdighetskomplekser. 387 nye Q7 ble i følge OFV registrert på norske skilter i 2006. Det demper selvsagt optimismen hos importør og forhandlere i år – det er tross alt et relativt begrenset marked for biler i ”meglerklassen”. Men kanskje kan en ny motor hjelpe dem til å nå salgsmålet på rundt 100 biler.

Det kreves muskler for å flytte en murstein på 2,5 tonn, spesielt når det kreves raske akselerasjoner og en potensiell toppfart på 236 km/t. V8 TDI-motoren som ble utviklet for A8 var et godt utgangspunkt, men selv om mye er likt når dreiemomentkurven vesentlig høyere i Q7-utgaven. 760 Newtonmeter i området 1.800 til 2.500 o/min er det få (om noen) konkurrenter som kan matche.

Kompakt energi

V8-motoren har 90 graders vinkel mellom sylinderrekkene, og med en avstand på 90 mm mellom sylindrene har den en total lengde på bare 520 mm og en vekt på beskjedne 257 kg. På tross av sine ytelser klarer motoren seg med et snittforbruk på 1,11 liter på mila.

Partikkelfilter er standard på den moderne motoren som bygges ved Audis anlegg i ungarske Györ. Små piezo-injektorer spruter raskt og med stor presisjon inn riktig mengde diesel med et trykk på inntil 1.600 bar.

To turboladere med variabel geometri sørger for solid dreiemoment ved lave turtall og ren kraft ved høyere omdreininger mens store intercoolere senker temperaturen til den komprimerte lufta.

Kreftene fra den kraftige V8eren overføres via en standard 6-trinns tiptronic automatkasse, dimensjonert for å tåle det høye dreiemomentet. DSP (dynamic shift program) gjør at gearkassa tilpasser seg kjørestil og veiegenskaper mens et sportsprogram er på plass for de som ønsker å dra bilen lenger ut på gearene.

For full manuell overstyring er hendler plassert på rattet. Under normale forhold fordeler quattro-systemet kreftene 40:60 mellom for- og bakaksel, men i ekstreme tilfeller kan inntil 65 % gå til forakselen og inntil 85 % til bakhjulene.

Q7 4,2 TDI er utstyrt med luftfjæring som standard. Sammen med elektronisk styrte dempere lar systemet deg velge mellom sportslig eller komfortabel kjøring samtidig som det raskt omstiller seg slik at du kan takle utfordringer utenfor vanlig vei. Ved terrengkjøring har du en bakkeklaring på 205 mm mens du for enklere innlasting kan senke hekken med 71 mm.

”Hjemme på autobahn

Akselerasjonen er en sportsbil verdig, og den store SUVen har så dynamiske kjøreegenskaper at du som sjåfør lett holder den i tøylene. Jo da, du kjenner at du kontrollerer en viss masse gjennom raske kurver, men i høye hastigheter på autobahn føler bilen seg hjemme.

Bremsene er dimensjonert etter bilens ytelser, men du lærer raskt at det tar litt tid å halvere hastigheten fra 240 km/t når noen plutselig forviller seg ut i ”ditt felt uten første å ha sjekket speilet grundig nok.

Listen over standardutstyr på Q7 4,2 TDI er omfattende og består blant annet av skinninteriør med innslag av aluminium eller edeltre. Kjørecomputer, multifunksjonsratt og Audis MMIsystem for innstilling av de fleste funksjoner er også på plass, og den automatiske bakluka kan programmeres til å stoppe i den høyden du finner mest bekvem. Det kan være en fordel for personer under 180 cm når luka skal lukkes igjen og nøkkelen er forlagt.

Det mangler heller ikke på valgfritt ekstrautstyr som du kan individualisere din Q7 med, blant annet et gigantisk lydanlegg fra B&O på over 1000 Watts effekt. Selv hadde vi gode hjelpemidler for å unngå å legge oss i veien for andre. En filskift-assistent gjør at rattet vibrerer om du skifter fil uten å blinke, og et lys i speilhuset forteller når noe befinner seg i blindsonen.

Q7 4,2 TDI er på plass i Norge i løpet av sommeren, og blar du opp de drøye 1,4 millionene Audi forlanger kan du velge om den skal leveres med 5, 6 eller 7 seter.

Fakta om Audi Q7 4,2 TDI 5-seter:

Powered by Labrador CMS