Ny arbeider-runde i Korea, uten krig

Det er dessverre slik at et skikkelig runde med koreanske bilarbeidere, streik og lønnsforhandlinger, uten at politiet har slått noen i hodet er en større nyhet enn dersom det hadde vært tilløp til krig. Nå er avtalene i havn og det var ingen slag i år.

Publisert Sist oppdatert

Daewoo-arbeiderne, delvis oppmuntret av et doble august-salg, krevde 24% lønnsøkning – uten en eneste streiketime oppnådde de nesten 15%. Klart inflasjonsdrivende denne også, regjeringen er lite glad for slike løsninger, men en industri som går så det griner, samtidig som militante arbeidere ved andre fabrikker sørget for at streiker reduserte august-omsetningen med mange hundre millioner dollars, må komme med innrømmelser.

Innrømmelsene hos Hyundai var ikke fullt så dramatiske. Litt over 8,5% økte arbeiderne med der, samtidig som de kuttet ned på arbeidstiden og fikk sikret et par andre avtaler. Dette kom etter 7 ukers bastant streik.

Arbeiderne på søsterfabrikken Kia fikk nesten 9 prosent og kortere arbeidstid, her kunne de nøye seg med tre ukers streik – det hjalp nok at Hyundai hadde vist muskler.

Hyundai fortalte om en 40% nedgang i julisalget, på grunn av streikene og hos Kia ble det nesten 50% nedgang i august. Derfor kunne vel Daewoo-sjef Nick Reilly si, uten ljugekors, at han var meget fornøyd med den proffe og avslappede tonen som var holdt gjennom forhandlingene”.

Powered by Labrador CMS