Rekord-salg i Korea

Fremdeles er en av de vesentlige styrkene til koreanske bilfabrikker at hjemmemarkedet er så solid. Med et hjemmemarkedet som tar det som tilbys til de priser som forlanges, er en vesentlig større i en ekspansjonsfase. I fjor solgte de flere biler enn noensinne i Sør Korea.

Publisert Sist oppdatert

Men for 2003 er utsiktene dystrere. Skattefordelene er for lengst fjernet og nå er det mange tegn som tyder på at regjerningen må ta et tak for å få kontroll med den enorme private gjelden – mengder av disse bilene har vært kjøpt på avbetaling eller ved hjelp av lån.

Noe samlet anslag for markedets størrelse i år foreligger ikke, men det er mange dystre uttalelser å lese i lokale medier akkurat nå. Eksporttallene fra i fjor er heller ikke egnet til å trøste meget. Bare Hyundai økte eksporten, med 16 prosent til 928.000 biler. Både Kias og selvfølgelig Daewoos eksport sank, og det så kraftig at eksporten totalt ikke økte med mer enn 0,6 prosent.

Et underlig trekk ved Koreas bilbransje er at det nesten ikke selges flere brukte enn nye biler. De endelige tallene er ikke klare men det er klart at rekorden fra 2001 på 1,82 millioner eierskifter kommer til å bli slått. Det er også en omfattende eksport av brukte biler fra Sør-Korea. Bilene går til mindre utviklede markeder i Asia og dette har vist seg å være en virkelig vekstbransje.

I 1992 ble det eksportert 3.200 brukte biler derfra, litt over 20.000 i 1995, så ramlet det til under 10.000 året etter og siden det har veksten vært formidabel. 110.000 i 2001 og allerede i november i fjor var man oppe i 112.000 så der blir det også ny rekord.

Men om dette er noe uttrykk for suksess i en aller annen retning er vel vanskelig å si.

Powered by Labrador CMS