Spyker mot GM

Som et ekko etter SAAB-historien går nå Spyker til sak mot GM og skal ha tre milliarder dollar i erstatning.

Publisert Sist oppdatert

Som de fleste vel fremdeles vil huske fikk nederlandske Spyker av en eller annen grunn lov til å overta Saab-restene.

Av en eller annen grunn viste det seg at GM – som hadde vært den tidligere Saab-eieren – ikke var veldig villig til å la Spyker få bruke de åpningene de påsto de hadde.

Verken russiske eller kinesiske spor fikk de anledning til å følge opp, for GM hadde åpenbare vanskeligheter med å la andre få innblikk i de plattformteknikkene GM og Saab hadde utviklet sammen.

Så har Spyker N.V., fremdeles med Victor R. Muller (bildet) i spissen, bedt en rettsinstans i Michigan om å åpne en rettssak mot Generalen.

Anmodningen kommer på vegne av Saab Automobile AB, som imidlertid er under administrasjon og derfor ikke er i stand til å fremme saken selv.

Derfor, forteller dokumentene, har Spyker og Saab gjort en avtale der Spyker skal betale og føre saken. Belønningen skal være en solid del av den erstatningen Saab får «når saken er brakt til en vellykket slutt»

Dokumentene som er plassert i retten påstår at GM gjorde ulovlige handlinger for å unngå konkurranse med Saab på det kinesiske markedet. GMs handlinger blandet seg opp i transaksjoner mellom Saab, Spyker og kinesiske Youngman.

Hadde dette fått utvikle seg som man hadde tenkt, hadde Saab i dag vært et solvent, levende selskap, skriver Spyker.

Det er ut fra dette scenariet at man har kommet frem til verdien på 3 milliarder også.

Victor Muller legger til at helt siden de var nødt til å sende Saab til skifteretten i desember har de jobbet hardt med denne saken som vil resultere i en viss kompensasjon for de massive skadene GMs ulovlige handlinger har påført Saab og Spyker.

Nå skal man ikke blåse av denne type utspill. Rettsvesenet i USA er komplisert og jobber seint, og problemer og ergrelser for selv en uskyldig motpart, kan bli så massive at man ofte opplever forlik der det ikke er åpenbart at det er noe skyld på gang i det hele tatt.

Toyota er for tiden involvert i en kjempesak som angår feil på mer enn 10 millioner biler. Når de ser på hva Audi opplever, kan man lure på om de orker å stå saken ut:

For 25 år siden ble Audi trukket for retten på grunn av en feil ved 300.000 biler. Den saken verserer ennå for retten. Man kan få inntrykk av at en stor gruppe advokater lever av å arve slike saker fra hverandre.

Se ikke bort fra at Spyker-GM-saken også kan skape noen bølger.

Powered by Labrador CMS