Hummer H1 i rette omgivelser
- Hummer H1
- Hummer H1
Hummer H1
- Hummer H1 open air
- Hummer H1 open air
Hummer H1
- Hummer H1
- Hummer H1
Hummer H2
- Hummer grill
- Hummer grill
Hummer H2
- Hummer H2
- Hummer H2
Hummer for Special Forces
- H1 spesialversjon
- H1 spesialversjon
Humvee patrulje
- Humvee
- Humvee

HUMMER

Historien om Hummer går tilbake til 1970, da bilkonsernet American Motors Corporation (AMC) delte seg i en sivil og en militær divisjon. Den militære delen fikk navnet American Motors General Corporation (AMG).

Publisert Sist oppdatert

Frøet til dagens Hummer var lagt. I juli 1979 tok AMG fatt på oppgaven, og 11 måneder senere sto prototypen klar for prøvekjøring. Nøyaktig et år etter, i juni 1981, mottok AMG en ”fase 1”-ordre på flere prototyper med tanke på enda hardere tester. Bilene besto prøven og U.S.Army bestilte 55.000 HMMWVer for leveranse i 1985. Disse ble produsert i det som engang var navngjetne Studebakers hjemby, South Bend i Indiana.

Blant soldatene ble terrengbilen kalt ”Humvee”, navnet Hummer, som vel best oversettes med ”brummer eller ”durer”, dukket først opp da det ble besluttet å produsere bilen også for det sivile marked etter oppmerksomheten den fikk på TV under Gulfkrigen i 1990.

Den sivile modellen, Hummer H1, kom på markedet i 1992 og har blitt levert i fire versjoner. Salget oppfylte forventningene til tross for den høye prislappen og den relativt lave toppfarten på landevei, hovedsakelig grunnet bilens macho-appell som er tømret på både krigshistorikken, designet, dimensjonene og skyvehjelp fra visuelle råtasser som Arnold Scwarzenegger. Noen få ble også solgt i Norge, bl.a. gjennom Porsche-importøren.

Hummer har ikke noe egentlig emblem, annet enn en spesiell skrifttype som er like bred og kraftig som merkets modeller i seg selv. Et samarbeid mellom AMG og General Motors medførte at sistnevnte overtok en del rettigheter og resulterte i H2, en mer kompakt og volumorientert modell som ble presentert som konseptbil på Detroit-utstillingen 2000. Et annet resultat av GM-tiknytningen var at DaimlerChrysler, som overtok AMC som igjen inkluderte Jeep, protesterte mot Hummer-grillen: Den besto av 7 loddrette slisser, noe som også har vært Jeeps varemerke (i stedet for emblem) siden Jeep-oppstarten noen kriger før Gulfkrigen.

Powered by Labrador CMS