ULIK SMAK: Danskene foretrekker småbiler mens svenskene støtter trofast opp om sitt eget merke.

Bilsalget i Skandinavia:

Så ulik smak kan tre gode naboer ha

Det er stor forskjell på hvilke nybiler som velges i Norge, Sverige og Danmark. Det gjelder så vel biltype som merke, modell og valg av drivlinje.

Publisert

Topp 10-listene i januar viser forskjellene tydelig: Svenskene velger store og mellomstore biler, nordmenn kjøper hovedsakelig mellomstore, mens danskene har en mer kontinental smak og velger mindre biler.

Alle vet jo at Norge er i fremste linje når det gjelder kjøp av elbiler – i januar utgjorde disse 92 prosent av alle nye personbiler. I våre naboland, Danmark og Sverige, var andelen henholdsvis 35 og 28,7 prosent.

Elektrisk Topp 10 i Norge

I Norge var det bare elbiler på Topp 10 listen i januar. De sto til sammen for en andel på hele 51 prosent av alle nye personbiler i årets første måned. Resten av nybilsalget var fordelt på mer enn 150 andre bilmodeller.

I Sverige og Danmark var det langt færre elbiler på topplistene, og en mye jevnere fordeling mellom merker og modeller som er tilgjengelige. Hver modell sto med andre ord for en mindre markedsandel.

Med unntak av Teslas Model Y, som i januar hadde en markedsandel i Norge på nesten 19 prosent, er de andre ni bilmodellene på den norske topplisten fordelt på velkjente europeiske og asiatiske bilmerker.

Svensk i Sverige, kontinentalt i Danmark

I Sverige var fire av 10 på topp i januar ulike Volvo-modeller. To av dem topper januar-listen, mens Teslas Model Y lirker seg inn på en tredjeplass. Den var, som i Norge og verden totalt, Sveriges mest solgte bil i 2023.

Danmark, som har en større merke- og modellvariasjon enn svenskene, hadde også Tesla Model Y på topp i januar. Men bare noen titalls biler bak følger Peugeot 208, som igjen etterfølges av småbilene Toyota Aygo og Citroen C3. Dette er typiske bybiler i store markeder som Frankrike og Italia, så man kan si at danskene har en mer kontinental bilsmak enn sine naboland i nord og øst.

Viktige incentiver

– Nybilsalget i våre tre skandinaviske land er veldig forskjellig. Og det blir stadig tydeligere at uten incentiver, stopper eller bremses elbilsalget kraftig. I Sverige var elbilandelen 39 prosent i 2023. Men svenskene har fjernet incentivene ved kjøp av elbil, og i januar var andelen nede på 29 prosent, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

I Danmark er situasjonen annerledes, der er tendensen at elbilandelen øker:

– Danskene har nå bedre kjøpsincentiver for elbil enn Norge. Det betales ikke engangsavgifter for elbiler opp til 440.000 danske kroner, som tilsvarer 660.000.norske. I Danmark er interessen for elbiler økende, elbilandelen endte på 36 prosent i 2023, og holdt seg på samme nivå i januar 2024.

– Økonomiske utfordringer for mange, som følge av kraftig prisstigning og flere renteøkninger, speiler nybilsalget i Norge. Vi er blitt mer moderate, og velger gjerne mindre og rimeligere biler enn for bare et par år siden, sier Solberg Thorsen.

– Momsfritak for elbiler gjelder nå kun for biler under 500.000 kroner, og i det prissegmentet finnes en god del å velge i, noe mange også gjør. Nå vet vi at det framover kommer en rekke mindre og rimelige elbiler. Det vil helt sikkert gi nybilsalget et løft, men hvor stort det blir gjenstår å se, sier han.

KILDER:

Norske data: OFV.no 

Danske data: Bilstatistik.dk

Svenske data: Bilstatistik.se

Powered by Labrador CMS