Ford Mondeo







Publisert Sist oppdatert

Ford Mondeo

Innledning

Ford Mondeo var landets mest populære firmabil gjennom mange år på 1990-tallet. De seneste årene har den ikke holdt samme salgstakt som Passat, men den er fortsatt en meget populær firmabil, og det finnes mange relativt nye bruktbiler til salgs. På bruktbilbasen på nettportalen BilNorge.no ligger det i skrivende stund 741 brukte Mondeo, og det er også blant disse vi har funnet vår testbil.

Vår testbil, av 2004-modell, har en ”på ruten”-pris på 225.000 kroner pluss registreringsomkostninger og årsavgift. Selv om den har tilbakelagt 73.400 km er bilen usedvanlig pen og velholdt, det er lite tegn til slitasje, ingen synlige tegn til rust – og baksetet ser knapt nok ut til å være brukt.

En del av forklaringen er nok at dette har vært en firmabil som er skiftet ut etter tre års leasingperiode, og sannsynligvis er den mest brukt til lengre turer. Førermiljøet bærer også alderen bedre enn hva som er tilfelle i Passat.

Vi har ved flere anledninger omtalt Mondeos kjøreegenskaper i rosende ordlag, som i februar 2001 da dagens modell første gang ble testet:

”Dette er en nydelig bil kjøremessig. Styringen er akkurat passe tung til å gi god kontakt med veien, samtidig som presisjonen er førsteklasses. Presisjonen fra styringen er også overført til bremsene. Selv om superfølsomme bremser ikke er så viktig når en har ABS-bremser, er det en fryd å kjøre biler hvor du kan balansere bremsetrykket helt på grensen til blokkering.”

Kjøreegenskapene har ikke endret seg selv om bilen har tre år på baken. Bilen kjører glimrende, og har meget presis styring. Om det noen gang er passende å benytte den floskelpregede frasen ”den går som på skinner”, så er det nettopp når det gjelder Mondeo.

Vi har sett nærmere på to detaljer for å vurdere hvor praktisk og egnet bilen er for ”gjør-det-selv-aktiviteter”: Hvor komplisert er det å skifte lyspærer foran og bak? Og har bilen fullverdig jekk slik at det går greit å skifte et punktert hjul på landveien – for ikke å snakke om skiftet av hjul vår og høst. Mondeo har en normal, grei jekk som ligger under reservehjulet, et hjul som er av nød-typen, det vil si maks 80 km/t.

Skifte av lyspærer er en ren lek når det gjelder frontlysene. Hele lykteinnsatsen kan enkelt og raskt tas ut, og er det kaldt kan derfor hele lykten tas med innendørs for skifte av pærer. Montering/demontering tar maks 15 sekunder.

Baklyktene krever noe mer omstendelig og tidkrevende arbeid, men det er realistisk å gjøre jobben på fem minutter. Ettersom det er for trangt til å bruke hansker, fraråder vi å gjøre dette utendørs i sprengkulde.


LES VIDERE:
- Volkswagen Passat
- Konklusjon
- Tekniske data

Powered by Labrador CMS