Mens vi venter på Petter

Det er ikke lenge siden vi anmeldte Brian Longs bok ”Subaru Impreza – The Road Car & WRC Story som det definitive, faktabaserte Impreza-verket.

Publisert Sist oppdatert

Nå har Graham Robson kommet med en alternativ og mindre bok med den korte tittelen ”Subaru Impreza i forlaget Veloce Publishings serie ”Rally Giants”.

Her omtales utelukkende rallyhistorikken til Impreza, bortsett fra at Robson setter biltypen inn i en bredere sammenheng historisk og samtidsmessig enn Long gjorde.

Robson levendegjør også materialet bedre ved å fortelle mer om menneskene i og rundt bilen og sitere fra dem, og nøyer seg med 65 gode fargebilder. Han drar også med flere downs i historien.

Mens Long konsentrerte seg i større grad om ups, hadde en noe servil holdning til mennene bak bilen, fokuserte på selv de minste tekniske detaljer og gjenga et uendelig antall glansede brosjyrer, har Robson forstått at en god, nøytral og nyansert tekst er det aller viktigste i et verk som dette.

Robson har skrevet historiebok for de tilhengere av Petter Solberg og Subaru som vil ha en lettilgjengelig kunnskapsutvidelse om emnet. Long har mer skrevet et definitivt oppslagsverk som ikke lar seg lese fra perm til perm, og sikkert ikke er ment som det heller.

Robson er interessant og ganske underholdende lesning. Long er referansepunktet for nerder som vil plage hverandre i hjel med hvem som vet mest om Petter-bilen. Bøkene er altså mer kompletterende enn egentlig sammenlignbare. Vi ga Longs bok terningkast 4. Grunnet leseverdigheten gir vi Robson en prikk mer – at han ikke helt når Longs nivå på research, spiller mindre rolle.

Hvilken av de to bøkene man foretrekker avhenger altså av hva man er ute etter. Men det er jo ikke noe i veien for å ”ta en Ole Brumm for den som interesserer seg sterkt nok for temaet. Se ikke bort fra at en del gjør det, nå som Rally Norway nærmer seg med bånn gass. Kanskje som høytlesningslektyre rundt bålet i kulda?

Tittel: Subaru Impreza (serien ”Rally Giants”)

ISBN 978-1-84584-042-6

Forfatter: Graham Robson

Utgiver: Veloce Publishing Ltd.

Softback, 128 sider 195X210 mm, 65 illustrasjoner

Pris: GBP 14,99

Powered by Labrador CMS