Bygg din egen racerbil

Fremdeles skrives det altså bøker om hvordan man bygger biler. PC’en har ikke overtatt alt.

Publisert Sist oppdatert

Jeg ble litt overrasket da jeg fikk en ganske fersk bok fra Veloce i hendene: ”How to Build Motorcycle-engined Racing Cars het den. Jeg trodde at når man nå satte i gang og bygde sin egen bil, startet man med noe av den vegg-til-vegg softwaren som fantes og modellerte sin egen bil rundt den før man omsatte det hele i avanserte materialer.

Feil, åpenbart.

Her får du en komplett oversikt over og oppskrift på hvordan du bygger din egen kjøre-fort-bil, med en hysterisk motorsykkelmotor rett bak øret. Og egentlig hadde vel dette vært fullstendig irrelevant for oss, for bortsett fra de som driver med Shortcar er det vel ingen som kan tenkes å bygge eller kjøre små ensetere med mc-motorer her i landet.

Men siden boken gir deg en ganske grundig innføring i hvordan man konstruerer og bygger en moderne, enkel racerbil (det spesialiserte stoffet om motorsykkelmotoren tar bare opp ca. 10 prosent av de 128 sidene) er den faktisk verd en titt allikevel.

Du får ganske mye opphengnings-teori, du lærer å bygge en rørgitter-ramme og om hvordan man jobber med aluminium. Både smøresystemer og elektriske systemer blir behandlet på ganske praktisk måte, og skrue og mutter og andre festeingredienser blir solid omtalt.

Litt omregning fra engelsk til europeisk får du også, og noen bolte-tabeller er det der. Men kritiske saker som for eksempel dekk-egenskaper er ikke nevnt med et ord.

Veloce har en rekke ”How to… bøker i sin SpeedPro serie, og noen av dem er helt konkrete, som Hvordan man trimmer en BMC A-Serie motor, eller hvordan man mekker en Weber eller DellOrto. Men ellers synes jeg kanskje tiden har løpt fra slike ”manualer”.

I denne kan vi for eksempel lese at forfatteren sier ”Jeg skulle ha nevnt tidligere at det jeg nettopp skrev bare dreier seg om forhjulsopphengningen”. De fleste av dere som har jobbet med tekstbehandling i mer enn en uke vet at slikt er unødvendig, man bare går tilbake og legger det inn der det er relevant.

Andre pussigheter er at i en omfattende, og sikkert god, liste over pålitelige leverandører som forfatteren har hatt god erfaring med, oppgis bare telefonnummer. Selv W.C. Mitchell som leverer Suspension Geometry Software må nøye seg med et telefonnummer.

Noen som tror at slike folk ikke har en mail- eller internett-adresse? (Du kjøper varene hans best på http://www.truechoice.com/products.asp?dept=1058 og la meg si det sånn: jeg har mer nytte av hans software enn av en liten håndbok når jeg lekekonstruerer mine nye revolusjonerende biler).

Det er selvfølgelig tiltalende eksentrisk når litteraturlisten oppgir en bok fra 1959 som kilde for aerodynamikk-kunnskap, men jeg ville allikevel heller gått til et av de nye bilspillene enn til en av disse bøkene, dersom jeg skulle lære litt om bildynamikk.

KLIKK HER FOR MER INFORMASJON FRA FORLAGET

LAST NED UTDRAG FRA BOKA

Tittel: How to Build Motocycle-engined Racing Cars

Forfatter: Tony Pashley

Utgiver: Veloce Publishing Ltd. http://www.veloce.co.uk/

ISBN 978-1-845841-23-2

Innhold: 128 sider / 200 fotos

Pris: £24,99

Powered by Labrador CMS