Leseverdig Petter-biografi

Det starter med en dramatisk avkjøring på trening foran Rally Korsika 2003. En telefonstolpe redder Petter Solberg fra et stup på 200 meter, men vraker hans Subaru. Tre dager senere innkasserer han sin første seier på asfalt.

Publisert Sist oppdatert

Når Petter endelig fyller 18 og får den etterlengtede lappen, går det bare to dager før han stiller til start i sitt første bilcrossløp. Han tilegner seg tidlig en spesiell kjøreteknikk med gjerrige spor som tar ham raskere gjennom kurver enn samtlige konkurrenter. Sponsorene får øynene opp for den entusiastiske lysluggen, en av dem tilbyr seg å legge nok penger på bordet til en sesong i EM i rallycross. Men Petter takker nei! Det er verdensmester i rally han skal bli.

Vanskelige tider
For første gang får vi detaljer om bruddet med Ford etter bare halvannen sesong. MSport-sjef Malcolm Wilson, som driver Fords VM-team, er fortsatt bitter for den episoden, han hadde tross alt gitt unggutten et innpass i VM, finansiert i stor grad av egne midler. Men boken forteller også om en teamsjef som på tross av utallige oppfordringer ikke ville legge frem en skriftlig kontrakt – det eneste Petter og hans management i følge boken ønsket.

For oss som har fulgt nøye med på Petters VM-karriere, er det få overraskelser i boka. Det eneste er en episode fra årets Rally Tyskland hvor Petter blir tatt for ulovlig rekognosering. Sammen med kartleser Phil Mills kjører han og andrefører Mikko Hirvonen feil på vei hjem til hotellet, og befinner seg plutselig inne på en etappe. Strengt forbudt, og grunnlag for disking!

Bilene er utstyrt med GPS-transpondere som raskt forteller FIA-sjefene hvor de to Subaruene befinner seg. En klekkelig bot pluss et minutt tillegg er straffen fra dommerne. Petter reagerer spontant, sier at hvis han beskyldes for å være juksemaker, vil han levere fra seg lisensen der og da. Han gråter sine modige tårer. Etter en lang diskusjon slipper han tidstillegget og aksepterer boten.

Den skal tidlig krøkes
110 prosent dreier seg mest om den unge Spydeberg-ekspressens oppvekst og tidlige karriere. Her er den rikt krydret med sitater og detaljer fra miljøet rundt Petter. Høydepunktene, hans første seier og VM-triumfen, er derimot viet minimalt med plass og fremstilles i en lite dramatisk form. Kanskje forfatteren forventer at alle fortsatt husker episodene like godt som oss som fulgte dem direkte?

Petter-boka bærer generelt preg av å være skrevet av en som har mer rutine i å skrive korte artikler i et ukeblad enn bøker, noe som gjør at boka mangler den kreative forfatters fargerike detaljrikdom men som i positiv retning gjør den lettlest. De ivrigste svelger lett hele boka på en kveld.

110 prosent er rikt illustrert med flotte bilder og vil nok bli bestselgeren i norsk motorsportslitteratur. For medlemmer av Petters supporterklubb er den vel nærmest et must. Forlaget planlegger å utgi boken også på andre språk, hvorav engelsk og japansk står øverst på prioriteringslista.

PS! Vi har sikret oss noen bøker som er signert av de to forfatterne. Disse vil bli gitt bort til noen heldige Bil-lesere, noe du kan lese mer om i desember-utgaven av bladet Bil.

  • Tittel: 110 prosent
  • Forfattere: Geir Svardal og Petter Solberg
  • Bilderedaksjon: Geir Svardal og Egil Nordlien
  • Utgiver: Schibsted Forlag
  • ISBN 82-516-2029-5
  • 290 sider
  • Veil. pris: kr 298,-
Powered by Labrador CMS