Tyske lese-øvelser

Har du lyst til å perfeksjonere tysken din? Da har vi forslag til to ganske forskjellige leseprøver som kan gjennomføres i høstmørket. VW-sjef Piech har skrevet selvbiografi mens det er utgitt eget bursdagshyldnings-skriv til Porsche-sjefen.

Publisert Sist oppdatert

Maktmennesket skinner selvfølgelig klart igjen, men også den fleksible manageren som må ta lynbeslutninger, den politiske manipulatoren (VW var jo i realiteten en statsbedrift), og den drevne teknikeren. Det er jo ingeniør han er, men det mangler ikke på kunnskap om produktutvikling eller markedstilpassing eller markedsføring her. En glimrende bok for dem som ønsker å lære litt om hva som skjer i toppetasjen i bilindustrien. Men som tyskundervisning er den kanskje i tyngste laget.

Boken som ble utgitt til Porsche-sjef Wendelin Wiedekings 50 års dag (samtidig kunne han feire ti år som toppsjef for Porsche) er en mye lettere sak. Her er det essays og betraktinger fra 16 observatører. De spenner fra forbundskansler Gerhard Schröder, til tennisstjerne Steffi Graf, med folk som Hans Magnus Enzenberger og Hans Olav Henkel innimellom. Boken heter Das Davidprinzip, og handler selvfølgelig om David mot Goliath. For, selv om Wiedeking ikke akkurat er den som skryter mest av seg selv, har utgiveren fått ham til å skrive forordet. Og der peker han på at Porsche er verdens minste, men mest profitable bilfabrikk ”akkurat det som globaliserings-entusiastene hevder er en umulig kombinasjon. Derfor bruker de oss nå som unntaket som beviser regelen… skriver han forholdsvis ironisk.

Glimrende lesestoff, og du lærer faktisk litt om bil og bilbransje der også. Hvis du vil bestille dem så er dataene som følger:

Ferdinand Piëch:
Auto.Biographie.
326 sider
Hoffmann und Campe forlag
23.60 Euro
ISBN: 3-455-09336-1

Diverse forfattere:
Wendelin Wiedeking – Das Davidprinzip
252 sider
Eichborn forlag
19,90 Euro
ISBN 3-821-83974-0

Powered by Labrador CMS