Korea-streik, med en vri

Denne gangen grep sjefen selv inn, direkte, da det ble streik hos Daewoo.

Publisert Sist oppdatert

Minst en gang hvert år kan vi lese om ganske dramatiske streiker i Korea. Fagforeningene er forholdsvis militante, og når industri og økonomi går bra, pleier arbeiderne veldig ofte å få viljen sin. Men som regel ikke uten at politiet har vært innom med helikopter, tåregass og effektiv slagteknikk.

Derfor er det en fornøyelse å kunne fortelle om en streik med en annen utgang enn den vanlige. Dette skjedde riktignok ikke direkte i bilindustrien, men i ett av Daewoos datterselskaper, S&T Daewoo, som lager deler til store deler av koreansk bilindustri, og derfor av sentral betydning for landets bileksport.

Etter at arbeiderne der hadde gjort de vanlige grepene, litt plakater, litt trusler, litt forsiktig vandalisme, og etter to uker hadde satt seg ned for å vente på utbyttet, fikk de et uventet besøk i fabrikkens store kantine.

Inn steg Choi Pyong-gy, selskapets styreformann. Han satte seg ned ved bordet sammen med fagforeningsledelsen og fortalte dem at nå startet han sin egen private sultestreik i protest mot arbeidernes protest.

Det tok noen dager før de skjønte at den gamle mannen mente alvor, men derfra og inn tok det ikke lang tid. Arbeiderne droppet aktivitetene sine, fikk et lite, men hyggelig pålegg, og alle gikk tilbake til sitt.

Det er sikkert en rekke andre topper både i Korea, Japan og andre steder som kanskje burde tenke nærmere over en slik slankekur?

Powered by Labrador CMS