Kia og Hyundai banker Toyota i kvalitetssjekk

Toyota er ikke like bra på kvalitet som før, mener amerikanske J.D.Power som i den omfattende 2018-undersøkelsen plasserer Genesis, Kia og Hyundai på topp - og Toyota i det nedre sjiktet.

Publisert Sist oppdatert


Toyota er kjent for å ha få feil og score høyt på kvalitetsundersøkelser, men gjør det i 2018 dårligere enn gjennomsnittet i USA-tallmaterialet fra J.D.Power. De koreanske merkene Genesis, Hyundai og Kia har overtatt tetplassene i en studie som tar for seg problemer og feil ved kjøretøyene til 75.712 eiere og leasere etter tre måneders eierskap.

– Genesis har veldig klart fokus på å gi kundene eksakt hva de forventer uten å gjøre bilene for kompliserte, sier J.D.Powers Dave Sargent i en kommentar til tallmaterialet.

Tas alvorlig
Resultatet av den årlige kvalitetsrankingen til J.D.Power tas med stort alvor i USA. Det var gjennom undersøkelsene til blant annet J.D.Power at de japanske bilprodusentene, og særlig Lexus, for rundt tre tiår siden seilte opp som kvalitetsvinnere i en kamp om kundene hvor den amerikanske bilindustrien fikk sitt kvalitetspass stemplet som dårlig.

Men det var før. I følge de siste års J.D.Power-studier gjør enkelte av de amerikanske bilprodusentene det stadig bedre samtidig som de koreanske produsentene nå fullstendig har overtatt japanernes posisjoner. Flere av de japanske merkene scorer under gjennomsnittet i undersøkelsen, bare tre befinner seg over streken.

Genesis på toppen
På palltoppen står nå Genesis, det forholdsvis nye "luksusbilmerket" til Hyundai som foreløpig ikke selges i Norge. Kia har gjennom fire år vært det mest problemfrie "folkebilmerket" i USA.

Både Porsche, Chevrolet, Ford og Fords luksusbilmerke Lincoln scorer høyere enn Lexus som nå befinner seg på åttendeplass med 84 feil på 100 biler, mens Genesis kun har 68 feil. Ford, som største amerikanske bilmerke, er nå inne på fem-på-topp listen.

Av de tre tyske premium-merkene slår BMW og Mercedes-Benz så vidt gjennomsnittet på 93 feil, mens Audi befinner seg langt nede på listen sammen med Volkswagen, Honda og Mazda.

Trist for Land Rover, Jaguar og Volvo
For Land Rover, Jaguar og Volvo må undersøkelsen være svært trist lesning. Både Land Rover og Jaguar har mer enn dobbelt så mange feil som de tre koreanske merkene, og Volvo scorer tredje dårligst. Subaru og Mitsubishi har i bunnsjiktet bare litt færre problemer enn Volvo.

Det finnes flere lyspunkter i undersøkelsen. Det gjennomsnittlige antall feil er lavere i 2018 enn året før, og Mazda og Mitsubishi har oppnådd store forbedringer.

Fortsatt er infotainment det området som skaper mest trøbbel for eierne, men også her skjer det forbedringer.

– Mekaniske problemer er ikke lenger det problemet det var før. Nå topper brukerproblemer knyttet til infotainment listen og driver brukerne til vanvidd, slår Sargent fast.

Tabellen under viser merkene som scorer bedre enn gjennomsnittet. Kilde: J.D.Power 2018 US Initial Quality Study.

Powered by Labrador CMS