Offensive Lotus øker både produksjon og resultat

Det tar litt tid for Lotus å avslutte bøkene, kanskje fordi de ikke er vant til å telle så langt? Omsetningen sterkt opp, driftresultatet enda sterkere, og produksjonskapasiteten er snart fordoblet.

Publisert

Omsetningen økte med ca. 25% til nesten 140 millioner pund. 80-85 millioner av disse kommer fra omsetningen av Lotus biler, resten fra konsulent-arbeide. Lotus er, akkurat som Porsche, et konsulent-firma for hele bil-syklusen. Konstruksjon, produksjon, markedsføring, vedlikehold, skroting. At de også bygger biler er nesten bare en parentes. I fjor investerte Lotus nesten 12 millioner pund, som kom rett fra driften, i avdelinger for forsøk og utvikling.

Av denne omsetningen satt man tilbake med 15 millioner pund, det økte fra 10,2 i fjor. Samtidig har bilproduksjonen økt, fra ca. 3000 biler/år skal den nå opp i 6.500 enheter i året, etter at avtalen med GM er klar. Opels Speedster skal bygges av Lotus – kontrakten gjelder for tre år og antas å være verd 50 millioner pund hvert år.

Samtidig bygger de enda en ny samlelinje ved fabrikken i Norfolk nå. Den betyr at produksjonen vil kunne komme opp i 10.000 biler pr. pr. For å bli kvitt dem snakker de blant annet om å søke salget til USA fra færre enn 200 i fjor, til over 1000 pr. år.

Kanskje også Norge kunne avta fem ganger så mange?

Av Jon Winding-Sørensen – Bilnorge.no

Powered by Labrador CMS