Travle dager hos Daimler

Det var litt av en start på uken. Daimler lanserte nye personbilmotorer, de debuterte produksjonsutgaven av X-Klassen og de ga grønt lys for å bygge om tre millioner motorer.

Publisert Sist oppdatert

Mercedes har bestemt seg for å bruke 220 millioner euro for å bygge om tre millioner dieselmotorer.

Dette kan fort bli kalt en tilbakekalling, og med skumle assosiasjoner til en ny VW-type skandale. Men – foreløpig i hvert fall – ser det ut til at dette er noe helt annet. Det ser veldig frivillig ut, selv om det nok kanskje er av «virrukke-så-skarru»-type frivillighet.

Men selvfølgelig risikerer Mercedes at dette kan bli et skikkelig PR-problem av dimensjoner – «Tre millioner møkkete Mercedes-dieseler tilbakekalt» kan fort blir svært problematiske overskrifter.

Les vår prøvekjøring av ny S-Klasse med rekkesekser

Og – det må sies – Daimler har ikke gjort meget for å gi en grei forklaring. Les deres egen orientering her. Her er det mye mat for solide forvirringer.

Det har lenge vært mumlet om at også Mercedes har vært litt kjapp med personbil-dieselene sine.

Via de etterhånden vanlige diesel-lekkasjekanalene Süddeutsche Zeitung, WDR og NDR, kom det etterhånden ganske mange meldinger om at de tyske myndighetene hadde klare indikasjoner på jukse-programvarer hos noen Mercedes-motorer også.

Myndighetene møtte imidlertid på sterke protester fra bilfabrikkene, for nå dreide det seg om det såkalte «termo-vinduet».

Regelverket tillater at renseutstyret kobles ut under visse temperaturer «for å beskytte motoren», og det var visstnok denne muligheten noen produsenter hadde benyttet seg av ved avgassmålinger.

Altså ikke ulovlig – men åpenbart ikke etter intensjonene i reglene.

Snart kan du kjøpe pickup med stjerne

Det var, ble det fortalt, kommet så langt at Daimler hadde sagt ja til å bygge om 274.000 motorer for å få dem helt greie.

Men så forteller disse avis- og radio/TV-kanalene at det dreier seg plutselig om mer enn en kvart millioner – «vi snakker mer enn en million», fortalte de i forrige uke.

Det skulle avholdes et spesialmøte om saken, mellom myndighetene og Daimler sist torsdag, visste mediene.

I går kom endelig Daimler skikkelig på banen og fortalte at Vorstand hadde vedtatt en «Zukunftsplan für Diesel-Antriebe» som blant annet innebar at de skulle bruke 220 millioner euro på å bygge om Euro 5 og Euro 6 motorer.

Det dreier seg om en Frivillig Serviceaksjon som ikke skal koste kundene noe og som skal ta cirka en time på verkstedet. Kampanjen gjelder bare Europa, og skal i gang de kommende uker.

Det er overhodet ikke sagt noe om hvilke biler det dreier seg om eller om hvilke årganger – det er faktisk heller ikke sagt noe om hvorfor man gjør det og hvordan man skal gjøre det. Det eneste forholdsvis vage er at man dermed skal redusere NOX-belastningen.

Den norske importøren vet foreløpig akkurat like mye som du og jeg. «Per nå forholder vi oss til informasjoner som er formidlet av Daimler. Ingen flere detaljer foreløpig» er meldingen derfra.

Powered by Labrador CMS