Daewoo Lanos1.5 SX

Arven etter Opel er mindre synlig enn før og Daewoo Lanos har ikke langt igjen før det blir rettferdig å sammenligne den med en Astra – eller en hvilken som helst annen europeisk eller japansk bil, for den saks skyld.

Publisert

Først publisert i BIL 9 - 1997.

Med Lanos viser Daewoo at også de kan lage en moderne småbil, selv om de denne gangen har stått så å si på egne ben, eller rettere sagt; de har innhentet ekspertise fra flere leverandører. At Lanos er et langt fremskritt i forhold til Nexia, er det liten tvil om. Bilen har et sjarmerende ytre med runde, muntre linjer som skiller Lanos ørlite grann fra mengden. Innvendig minner den mer om en normal japaner.

Den mellomgrå tonen på dashbordet er ikke spesielt spennende, men funksjonelt. Den moderne motoren – utviklet av Ricardo i England og med den fornøyelige betegnelsen E-TEC – gjør at bilen oppleves som kvikk i både bytrafikk og på landevei. Den går dessuten rimelig. Vi noterte et testforbruk på 0,65 l/mil og det var definitivt ikke på sparebluss.

På landeveien oppleves Lanos som fornuftig og komfortabel. Sidestøtten i setene er brukbar og sitteputen er behagelig lang.

Høyt støynivå
På jevnt god asfaltkvalitet er ikke veistøyen sjenerende, men på grovere asfalt blir lyden adskillig mer påtrengende. På skarpe dumper kommer det også støy fra forhjulsopphenget.

På svingete veier krenger Lanos en god del, og styringen gir heller ikke allverdens tilbakemelding. Den er dessuten nokså vassen rundt midtstilling. Ved køkjøring oppleves bilen som stumpete. Clutchen er lett men motoren går ujevnt og hakkete ved gasspådrag.

Innsigelsene mot kjøreegenskapene er tross alt ikke verre enn at de fleste kan lære seg å leve med de mangler Lanos har på dette området.

Dårlig finish
Verre er likevel finishen på bilen. På begge testbilene våre var det vanskelig å få lukket hanskerommet, og enkelte andre interiørdetaljer virket heller ikke særlig godt festet. Det gir ikke et overbevisende inntrykk når bilene allerede etter 4.000 km begynner å gi lyd fra seg på grunn av svak sammensetting.

Lanos SX har motordrevet antenne, tåkelys, elektriske vindusheiser foran, sentrallås og elektrisk betjening av høyre sidespeil, samt en spoiler over bakruten som standard utrustning. Dette kommer i tillegg til utstyret som er standard på alle Lanos-modeller (SE), nemlig to kollisjonsputer, startsperre, servostyring, høydejusterbart ratt, nedfellbart og delbartbaksete, turteller, oppvarmbare forseter og tonede ruter. (Den rimeligste modellen, med betegnelsen S, har verken kollisjonsputer eller startsperre.) ABSbremser er ikke standard på noen
modeller. Tillegget er på hele 6.900 kroner, men inkluderer oppgradering til skivebremser på alle hjul. Hodestøtter bak er heller ikke standard, men kan leveres som tilleggsutsyr for 2.300 kroner. Klimaanlegg koster 10.500 kroner.

Rommelig kupé
Lanos har betydelig mindre bagasjerom enn de fleste andre biler i samme størrelse. Det skyldes i hovedsak at bakhjulsopphenget stjeler en god del plass, men også at baksetepassasjerene har bedre plass i Lanos enn hos flere andre konkurrenter. Utstyrsmessig lander Lanos omtrent midt på treet. Det skyldes blant annet at ABS-bremser ikke er standard, og tillegget for dette er nokså drøyt.

Lanos betyr et langt steg frem for Daewoo og alt i alt er det altså en moderne småbil som nå er sluppet på det norske markedet. Usikkerheten er knyttet til hvordan prisene på brukte biler vil utvikle seg. Her fikk Daewoo noen kraftige riper i lakken med sine første modeller.

DAEWOO LANOS 1.5 SX 5-d.:
Motor: 4-sylindret rekkemotor med en overliggende kamaksel og fire ventiler pr sylinder. 1498 ccm. 63 kW (86 hk) v/5.800 o/min. 130 Nm v/3.400 o/min.
Transmisjon: Forhjulsdrift. Femtrinns manuell gearkasse.
Bremser: Ventilerte skivebremser foran, tromler bak.
Dekk: Hankook Radial 884 75/70R13.
Mål: Lengde: 407,0 cm. Bredde 168,0 cm. Høyde: 139,0 cm. Akselavstand: 252,0 cm. Sporvidde f/b: 140,5/142,5 cm.
Vekter: Egenvekt m/fører: 1.095 kg. Tillatt totalvekt: 1.595 kg.
Volum: Bagasjerom: 250 liter (VDA). tank: 48 liter.
Aks. 0 - 100: 12,5 sek
Toppfart: 172 km/t
Forbruk by (EU-97): 1,26 l/mil
Forbruk landevei: 0,62 l/mil
Forbruk gjennomsnitt: 0,85 l/mil
Pris: kr 153.000,-

Powered by Labrador CMS