GM/Brasil-konsept til Detroit

Underlig verden. Her bruker GM millioner på å fortelle verden om hvilke konseptbiler de skal drukne utstillingsbesøkende med i det nye året. Men en av de mest spennende forteller de ikke noe om, den finner vi tilfeldigvis på forsiden av et bilblad fra Brasil.

Publisert

GM har en stor operasjon i Brasil, de driver også sin egen produktutvikling der og har sin egen designavdeling. David Rand leder den, han er nettopp kommet dit, og ble muligens sur fordi han mistet kontakten med GMs levende konseptbil-miljø, slik at han satte i gang noe tilsvarende på egen hånd i samba-land. Han er ikke ukjent med slikt arbeid, hans første konseptbil gjorde han som nesten helt nyutdannet i 1985, Buick Wildcat het det mesterverket.

Hans nærmeste medarbeider, og mannen som er ansvarlig for eksteriøret, heter Luciano Nakamura og er en av de mange designerne ved GMs studio i Sao Paulo. (Minn meg på å spørre ham om han er i slekt med Shiro Nakamura, Isuzu-designerne som nå er kjøpt over som sjef for Nissan design). Bilen hans, som er døpt Sabia etter Brasils nasjonalfugl, startet bare som en vill skisse – hvem har hørt om en sportscoupé med fire dører og lasteplan bak?

Det er åpenbart en ganske kompakt konstruksjon, den er bygget på toppen av den nye Gamma-plattformen som danner basis blant annet for den nye Corsa. Det er ikke bare målene som er europeiske, det er en masse styling spor fra Opel-modeller, mens inspirasjonen fra Nord Amerika er nesten totalt fraværende.

Dette er første gang Sao Paolo-studioet bryner seg på et blasert og overveldet Detroit-publikum. Designerne ser frem til det – ”god mottagelse betyr selvfølgelig økte sjanser for produksjon sier Nakamura.

En tidligere konseptbil derfra er for øvrig allerede på vei til samlebåndet. Den Opel-baserte Chevrolet Celta skal bygges på GM-fabrikken i Shanghai.

Av Jon Winding-Sørensen – bilnorge.no

Powered by Labrador CMS