Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT

Ford GT
Ford GT på Las Vegas Raceway. (Foto: Øivind Skar)
Ford GT
Førstevisningen av Ford GT på bilmessen i Detroit i 2002. (Foto: Øivind Skar)

Fords nye superbil med 600 hk

Ryktene hadde gått, men plutselig sto Fords 600 hk sterke GT supersportsbil på scenen i Detroit og myste etter Ferrari og Lamborghini på bilmessen.

Publisert Sist oppdatert

Ford har igjen nærmest sjokkert den bilinteresserte verden og tatt fram en supersportsbil som inneholder alt som forventes i denne klassen: Midtmotorisering, bakhjulsdrift og lettvekts karbonfiberkarosseri.

Slektskapet til forgjengerne er tydelig, men her gjenkjennes også elementer fra vårt nabolands Köenigsegg, fra Ferrari og Lamborghini.

Le Mans røtter
Men der konkurrentene enten stiller med V8 eller V12-motor, velger Ford V6 EcoBoost utviklet fra 3,5 liters motorvolum, riktignok den kraftigste som noen gang er laget og som ved hjelp fra to turboer yter i overkant av 600 hk. Mer vil Ford foreløpig ikke si om ytelsen.

At Ford mener alvor med GT, og at dette ikke bare en showcar, går fram av at bilen planlegges satt i produksjon i 2016. Det betyr at den vil være ferdig tidsnok til å kunne delta i 24 timers løpet på LeMans 50 år etter at første GT subbet med seg hele premiebordet i Frankrike.

Ferrari-knuser
Le Mans spiller derfor en uhyre en viktig rolle i denne bilens historie. Etter at Henry Ford II fikk nei fra Enzo Ferrari til å kjøpe den italienske sportsvognprodusenten, gikk Fords folk like godt i gang med selv å utvikle en banebil.

I 1964 linket Henry Ford Carroll Shelby til prosjektet. To år senere – i 1966 – tok Ford de tre første plassene i Le Mans med GT som hadde fått tilnavnet 40 fordi den var 40 tommer høy (102 cm). Ford vant løpet også de tre neste årene.

Med GT40 lot Ford supersportsbilkonseptet ligge i noen tiår. De to oljekrisene i 1970-årene trigget ikke interessen for muskelbiler av denne typen. Dessuten hadde jo Ford Carrol Shelby og alt han kunne finne på med Mustang.

Runde to
På Detroit-messen i 1995 viste Ford et konsept på GT som ble til neste generasjon av den legendariske bilen med lansering i 2002.

Nye GT var bredere og tre tommer høyere enn GT 40. Med 5,4-liters motor og 550 hk dro den til 60 miles (96,5 km/t) på 3,9 sekunder. Ford oppga toppfarten til 200 miles (322 km/t).

Av en planlagt produksjon av MK II på 4500 bilen ble 4.038 bygd.

Verdensbil
Når Ford setter tredje generasjon av GT i produksjon betyr det at den vil være designet for å kunne selges i alle land hvor Ford er representert, også Norge!

GT gjøres så lett som mulig. Tilgang til cockpit skjer via dører som svinger opp og åpner til de fastmonterte setene. Førertilpassingen skjer med justerbart pedalsett.

Ford GT er en av mer enn 12 nye Ford Performance biler som skal lanseres innen 2020. Til gruppen hører blant annet Focus RS, F-150 Raptor, Shelby GT350 og Shelby GT350R.

Powered by Labrador CMS