SURE PENGER: Dersom du starter bilen med fastfrosne vindusviskere kan det koste deg dyrt. Husk å slå av automatikken og vipp dem ut fra vinduet når du parkerer..

Kan koste deg tusener

Tenk på vindusviskerne i kulda

Ekstremkulda vil kunne skape problemer for mange bileiere. Et av disse er vindusviskermotorer som ryker idet folk starter bilen på morgenen med vindusviskere som er frosset fast i frontruten.

Moderne biler har gjerne sensorer som starter vindusviskerne ved behov, men når det er sprengkaldt bør du ta noen enkle grep når du parkerer bilen for kvelden.

– Det er fort gjort å glemme å slå av viskerne når man parkerer for kvelden. I løpet av natten fryser viskerne fast, og når man så starter bilen i kulda på morgenen, uten å løsne viskerne først, ryker gjerne vindusviskermotoren, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Årsaken er at vindusviskermotoren ikke klarer å rive løs viskerne dersom de henger fast i tykk is på bilruta. Noen opplever at bladene rives rett av, mens andre sitter igjen med en brent og ødelagt vindusviskermotor.

– Mange tror at dette dekkes av bilforsikringen, men det gjør det ikke. Kravet for dekning er en plutselig og ytre påvirkning, og frost og snø er ikke akkurat tilfeldig i vinter-Norge. Å skifte vindusviskermotor kan koste tusenvis av kroner, og det er sure penger å betale for noe man enkelt kan unngå, sier Brandeggen.

Å kjøre uten fungerende vindusviskere er uforsvarlig, og kan medføre bot fra politiet. Det beste er å skrape løs viskerne fra den nedfrosne ruta før man starter bilen, men i sprengkulda er mange fristet til å starte motoren først for å få opp varmen inne i bilen.

– Gjør det til en vane å slå av vindusviskerne og vipp dem ut og løs fra ruta når du parkerer for kvelden i vinterkulda. Da unngår du fastfrysing, det er lettere å skrape frontruta og viskerne forblir uskadd og varer gjerne lengre, tipser Brandeggen.

Powered by Labrador CMS