Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo

Nye Mondeo løfter familiebilklassen

Prisen blir Fords viktigste våpen når familiestore Mondeo to år forsinket kommer i ny innpakking.

Publisert Sist oppdatert

Det er fortsatt sånn at om man ankommer festen i seineste laget, hjelper det å medbringe noe oppsiktsvekkende.

I Fords tilfelle gjenstår det å se om nye Mondeo – den skulle vært her for to år siden – vekker nok oppsikt til å gjenerobre posisjonen Ford hadde med sin store familiebil gjennom nær et par tiår.

Uansett vekker prisen på 328.000 kroner for stasjonsvogna med 1,6/115 hk dieselmotor og Titanium utstyrspakke såpass mye oppsikt at den i det minste kommer til å gjøre livet surt for konkurrentene.

Motorblanding
Samtidig er det elementer i denne ganske så påkostede Ford-lanseringen som ikke henger helt sammen. For når ventetiden i bilsammenheng nærmest har strekt seg til en evighet, og Mondeo for mange er i ferd med å gå i glemmeboken, lanseres bilen med en blanding av nye og gamle motorer. De nye er greie og tilfredsstiller alle Euro 6 avgasskrav, mens den mest aggressivt prisede – og antatt viktigste varianten for Ford i Norge – sendes til bilbutikkene med en partikkel- og NOx-spyende dieselmotor som i løpet av måneder må skiftes ut med en langt renere for å tilfredsstille 2015-avgasskravene i EU.

– Var ikke ferdig ennå, er Fords svar på hvorfor ikke den nye motoren (som i likhet med forgjengeren skal bygges av PSA/Peugeot/Citroën) med 1,5 liters motorvolum/120 hk og som gjør bylufta mye renere, ikke allerede er på plass.

Trist for deg som allerede har bestilt bilen med denne motoren, for nettopp de mest forurensende dieselmotorene kan bli tungt rammet om Norge innfører et CO2-basert årsavgiftssystem slik mange miljøvernere ønsker seg.

Premiumflørt
Og mens vi fortsatt sukker: Hvorfor må kundene betale 4800 kroner ekstra for varme i rattet på alle modeller når Opel og Kia har det i standardpakken. Mondeo har jo allerede oppvarmet frontrute? Synes du varme i baksetet og 220 volt strømuttak er kjekt, øker prisen til 6600 kroner.

Mondeos styrke gjennom flere bilgenerasjoner har vært kjøreegenskapene og det gedigent rommelige baksetet. Selv om Fords storbil nå er blitt langt mer amerikanisert (tvillingbroren over der heter Fusion), makter Ford å beholde den gode kjøreopplevelsen i kombinasjon med svært presis styring.

Et flott utseende, gode seter og et interiør som flørter med premiummerkene gjør nye Mondeo lett å like. Utstyrspakkene inneholder det meste og sikkerhetsnivået ligger sannsynligvis trygt innenfor kravene som stilles for å oppnå fem stjerner i EuroNCAPs sikkerhetstester. Active City Stop med fotgjengerdedikering hører naturligvis med i pakken. I tillegg tar Ford med seg fra USA baksetebelter med innebygd kollisjonspute. Nye Mondeo blir første Ford i Europa med slike belter.

Fordi sedan er viktig i USA og femdørs kombi viktig i England, blir Mondeo fortsatt å få kjøpt i tre karosseriutgaver. Disse kan kombineres med tre dieselmotorer, fire bensinmotorer og hybrid.

Glem fire og fem dører i Norge. Her blir stasjonsvogn med dieselmotor og Titanium utstyrsnivå helt klart vinneren. Det betyr at Ford allerede nærmest har glemt den hybride sedanutgaven.

Drift på alle fire?
Ikke siden Scorpio- og Sierra-tiden har Ford levert familiebilene med firehjulsdrift. 4x4 kommer i 2015 i kombinasjon med manuell girkasse (150 hk) eller PowerShift (konkurrent til VWs DSG) og 180 hk. Omtrent samtidig putter Ford den knøttlille, men illsinte bensinmotoren med tre sylindre og beskjedne 1,0 liters motorvolum (125 hk) under panseret på Mondeo. Så små motorer har aldri vært vanlig i en så stor bil.

21 år med Mondeo betyr samtidig mer enn 76.000 solgte enheter i Norge og 4,5 millioner i Europa. Den toårige forsinkelsen i Europa sammenliknet med USA knyttes til siste finanskrise og Fords behov for å rydde i antallet bilfabrikker. Heretter produseres Mondeo i Valencia i Spania.

Ford Mondeo slippes omtrent samtidig med ny VW Passat og oppgradert Peugeot 508. Nye modeller skaper oppmerksomhet og kan være med å løfte interessen for en bilklasse som har mistet mange kunder de siste årene.

+ Flott bil. Kjører godt. Svært rommelig. Høyt sikkerhetsnivå.

- Få varianter med 4x4 og automatgir.

Konkurrenter: VW Passat, Toyota Avensis, Skoda Superb, Opel Insignia, Volvo V70, Peugeot 508 SW, Mazda 6, Citroën C5 og Honda Accord.

*: Dette er de to motorutgavene Ford Norge har sluppet priser for, men de var ikke tilgjengelig for prøvekjøring under lanseringen.

FAKTA Ford Mondeo 1,5 B stasjonsvogn

Motor:

4-syl. turbobensinmotor, 1498 ccm

Drivlinje:

Forhjulstrekk, 6-trinns manuell

Effekt:

118 kW (160 hk) v/6000 o/min.

Dreiemoment:

240 Nm v/1500-4500 o/min.

Mål LxBxH:

487 x 185 x 150 cm

Akselavstand:

285 cm

Egenvekt m/fører:

1504 kg

Bagasjerom:

525-1630liter (VDA)

Aks. 0-100 km/t:

9,3 sek.

Toppfart:

217 km/t

Snittforbruk (oppgitt):

0,59 l/mil

CO2:

137 g/km

Pris 1,6D/115hk/
manuell/Titanium:

kr. 328.000*

Pris 2,0D/150hk/
automat/Titanium:

kr 378.000*

I Norge:

Tidlig november
Powered by Labrador CMS