Rinspeed Splash
Rinspeed Splash
Rinspeed Splash
Rinspeed Splash
Rinspeed Splash
Rinspeed Splash
Rinspeed Splash

Rinspeed: ikke til Detroit

Dette begynner å bli en av de hyggeligere Faste Postene: Når Detroit nærmer seg med stormskritt, sender sveitsiske Rinspeed ut en liten teaser på hva vi kan vente oss derfra til Geneve-utstillingen. Årets deltaker skal hete Splash – ikke uten grunn.

Publisert Sist oppdatert

Jeg lurer på hva for slags kvalifikasjoner som må til for å prøvekjøre denne konstruksjonen som i følge den muntre Frank M. Rinderknecht, som egentlig lever av å være konsulent og prototype-bygger for industrien, får en toppfart på 200 km/t på landeveien, 50 km/t på sjøen og 80 km/t når den flyr. ”Sorry Frank, jeg glemte flysertifikatet hjemme”.

Selve chassiset er avansert nok, bygget i stål og med et karosseri i kullfiber og andre kompositter som hjelper til å stive av det hele. Bakhjulsdrevet to-seter og forholdsvis uvanlig utseende kan man si. Stor er den ikke, den mangler 25 cm på å måle 4 meter i lengden, akselavstanden er på 235 cm mens den bygger 187 cm i bredden og 123 cm oppover. Vekten er såpass fornuftig som 825 kg, og det inkluderer et elektronisk styrt hydraulisk system som brukes for å folde ut innsektets vinger. Null til hundre på rett under 6 sekunder, fortelles det, men da har vi for lengst tatt av dersom vingene er ute og maskinen er i fly-modus.

Noe av det mest spennende ved bilen er motoren. 750 ccm, to sylindre og hele 140 hestekrefter. Motorsykkelmotor sier du nok da. Niks, en fullblodsmaskin fra Weber.

Fra hvem?

Sannsynligheten for at du har en Weberkomponent i bilen din er meget høy. De leverer høykompliserte motordeler til de aller fleste europeiske bilfabrikker. Topplokk eller veiver eller andre deler kan komme derfra. Og etter at de også har bygget prototypemotorer for andre i mange år, har datterselskapet Weber Motor utviklet sin nye MPE, Multi Purpose Engine, 750. Parallell twin, men visstnok uten de mest sjenerende vibrasjonene og med en vekt på sensasjonelt lave 35 kg. Fra Weber yter den 55 hester i industri-utgave og til bilinstallasjonen finnes den i forskjellige trinn fra 84 til 130 hester. Rinspeed har ikke bare fått ti hester ekstra ut av motoren, de har også bygget den om slik at den går på naturgass.

Er det ikke underlig at gørrkjedelige Sveits, med den snusfornuftige Geneve-utstillingen stadig skal forlyste oss med to av de sprøeste innslagene på kalenderen: Sbarro og Rinspeed. Vi gleder oss allerede.

Powered by Labrador CMS