Suzuki Grand Vitara: Stort steg fremover

Med nye Grand Vitara har Suzuki tatt et stort steg fremover, men løfter den lista i klassen?

Publisert Sist oppdatert

Suzuki Grand Vitara

Først publisert i BIL 12 - 2005.

Den gamle Grand Vitara er ikke akkurat noe eksempel på god design, men det er kraftig forbedret med den nye. Den har rene linjer og gode proporsjoner, og er faktisk en av de peneste SUVene å se på. Innvendig er det også moderne og stilig, med blant annet integrert stereoanlegg og detaljer i "alu-look".

Plassen innvendig er god, og føreren har gode arbeidsforhold. De fleste finner en sittestilling som passer, selv om rattet bare kan justeres opp og ned, ikke ut og inn. I baksetet er det plass til tre, mens to sitter komfortabelt. Bagasjerommet tjener på at reservehjulet er festet på bakluken, men har ikke imponerende med plass. Bakluken svinger forresten sideveis, så man bør ha god plass bak bilen når man skal inn den veien.

Med nye Grand Vitara har Suzuki gått bort fra rammekonstruksjon og over til selvbærende karosseri. Fjæringen er fortsatt ganske stiv, selv til SUV å være. Styringen er som på de fleste slike biler, litt følelsesløs, men kjapp nok. Det som trekker mest ned under kjøringen er gearkassen, som rett og slett ikke er god å bruke. Slarkete er stikkordet.

Men til gjengjeld er bilen utstyrt med reduksjonsgear, samt senterdifferensial, og kommer nok lengre innover traktorveiene før den setter seg fast enn konkurrentene. Bakkeklaringen er faktisk et par centimeter høyere enn på forrige generasjon Grand Vitara, og det er lite overheng både foran og bak. En annen fordel ved Suzukien er at den kan dra en henger på opptil 1850 kilo, mens 1500 kilo er vanlig i denne klassen med toliters bensinmotor.

Foreløpig er tre motorer klare, en toliters bensinmotor, en 1,9-liters dieselmotor, og den mindre tredørs versjonen får en 1,6-liters bensinmotor. Vi hadde toliter'n under panseret, og den er for så vidt en passende motor. Verken effekt eller dreiemoment imponerer, og kreftene synes å være litt lite spredd utover registeret. Men den har en kultivert gange og tilstrekkelig krefter, og lar seg presse både oppover og ned i turtall om man vil.

Støynivået er på det jevne, men langt bedre enn forgjengeren. Kjøreegenskapene er også i en annen klasse, og Grand Vitara kan faktisk være morsom å kjøre. I brosjyren står det at den har ventilerte skivebremser, som jo stemmer. Men det er kun foran, bak er det trommelbremser. Foreløpig er ikke stabilitetskontroll tilgjengelig, men det kommer til våren 2006. Ellers er det ingen grunn til å tvile på sikkerhetsnivået, med 6 kollisjonsputer og stålbjelker i dørene blant annet.

Grand Vitara er godt utstyrt selv i basisversjon, men LTDutgaven kan friste med skinninteriør, soltak, xenonlys, fartsholder, navigasjon og 17-tommers alufelger, blant annet. Det gir en totalpakke som er vanskelig å slå til den prisen.

Suzuki Grand Vitara 2.0 LTD:
Pris, prøvekjørt:
kr. 349.900,–
Basispris: kr 319.900,–
Motor: 4-sylindret rekkemotor. 1995 ccm. 103 kW (140 hk) v/6000 o/min. 183 Nm v/4000 o/min.
Mål og vekt: LxBxH: 447 x 181 x 170 cm. Akselavstand: 264 cm. Bakkeklaring: 20 cm. Egenvekt m/fører: 1575 kg. Tillatt totalvekt 2070 kg.
Dekk: 225/65R17.
Bagasjerom: 398 liter (VDA).
Tankvolum: 66 liter.
Aks. 0 – 100 km/t: 12,5 sek
Toppfart: 175 km/t
Forbruk blandet kjøring: 0,91 l/mil
CO2-utslipp: 220 g/km

Powered by Labrador CMS