Neta GT

Sporty coupé

Kinas første dillabil med batteri?

En av bilene som skal debutere i Shanghai senere i april er det som kan bli Kinas første batterielektriske sportscoupé. Og siden den kommer fra en av våre favoritt-produsenter, ser vi på den med ekstra interesse.

Publisert Sist oppdatert

For å dempe blodtrykk og temperatur: Neta GT er ingen Hyperbil. Den er faktisk ikke i nærheten av en Superbil en gang.

Den virker som en dønn ærlig, brukbar, sportscoupé med akseptable spesifikasjoner. Akseptable også for de som kaller seg entusiaster.

En slags kinesisk Capri – kanskje?

Start-up

Men la meg gi etter for den kjedelige tendensen jeg har til å gi litt bakgrunn og historie hver gang jeg presenterer et nytt kinesisk merke vi ikke har hørt noe særlig om på forhånd. Og om Neta – eller Hozon – tror jeg ikke jeg har skrevet et ord her, selv om dette er et av de mest interessante kinesiske start-up-ene.

Ikke minst fordi den er så atypisk i forhold til de andre flashy nybegynnerne vi har møtt i det siste.

Nio og Xpeng kjenner vi ut og inn – til de grader at det hadde vært ganske morsomt om de snart hadde begynt å levere.

Li Auto er den tredje av den BEV start-up-kvartetten vi skal ta utgangspunkt i i dag. Den har jeg vel bare nevnt i bisetninger, i og med at det av en eller annen grunn ikke er noen håpefull importør som har gjort en importøravtale med dem.

Ubeskrevet

Men fjerdemann, Hozon, er fullstendig ubeskrevet i disse spalter.

Ufortjent, egentlig. Her har du en fersk produsent som leverer solid og jevnt – med produksjonstall helt oppunder de tre andre, men uten en eneste pretensiøs Space eller House.

Ikke noen spektakulære nettsider heller, med alle mulig andre tjenester innbakt.

Og under over alle undre, her er det ikke snakk om en CEO som er noen rockestjerne – han som sitter på toppen er en veteran fra BAIC som bare gjør jobben sin. Og jobben hans er å selge. Den tekniske utviklingen står grunnleggeren for – det er han som er helten min i denne historien.

Og det hører med til akkurat den historien at i dag eier han bare to prosent av selskapet «sitt». Han er ikke der for å tjene penger, eller for å stå i spissen for delegasjoner.

Lang fartstid

Greit, jeg skal gjøre det kort: Fang Yunzhou, god bilteknisk universitetsutdannelse, var 23 år da han begynte hos Chery i 1998. Han ble snart bedriftens hybrid-ess og det tok ikke lang tid før han fikk Chery inn på batteri-el veien heller.

40 år gammel ville han starte opp selv, det gjorde han ved å sette seg på universitetsbenken igjen.

Med støtte fra sitt nye universitet og lokale myndigheter fikk han Hezhong New Energy Automobile på lufta. Hezhong ble til Hozon på Internasjonalt.

Fang ville imidlertid ikke bli sjef, han ønsket å gjøre nyttige ting. Så han ansatte en leder fra et stort eiendomsselskap som også sørget for at selskapet gikk inn som eiere.

Fra Nezha til Neta

Det var da man presenterte merkenavnet: Nezha – som så ofte et navn gravet opp fra kinesisk mytologi. På engelsk ble det til Neta.

Fang hadde lagt opp til at Hozon skulle bli underleverandør til alle de nye bilfabrikkene som dukket opp som paddehatter, men det viste seg vanskeligere enn å bygge egen bil, så da ble det egen bil.

En enkel farkost, en slags batteri-Yaris uten tøv. Samtidig ble Fang valgt til den nasjonale Folkekongressen der han kjapt opparbeidet viktige forbindelser innover i administrasjoner.

Beundrere sier at det skjer ikke noe på det batterielektriske reguleringsområdet i Kina uten at Fang har vært inne i bildet.

Den nye eieren opplevde imidlertid en Evergrande mange år før Evergrande begynte å vakle, og solgte seg ut. Lokale myndigheter var igjen inne på eiersiden og Fang, minoritetseier, men fremdeles med en smule innflytelse (styreformann heter det), hentet Zhang Yong som er mannen som står i spissen nå når den nye GT-bilen skal debutere i Shanghai.

Økt utvalg

Hans bakgrunn er ansvarlig for salg hos BAIC og under ham begynte det å vise seg litt produktutvikling. Over den helt basic N01 kom U og V modellene ganske tett, begge med spesifikasjoner og prestasjoner som ikke hadde vært noe å skamme seg over i norske tester.

Men det er verdt å merke seg at ingen av disse bilene konkurrerer mot resten av start-up kvartetten vår, og Tesla er heller ikke noe mål.

Var det i hvert fall ikke før S dukket opp i fjor med rekkevidde på 1100 km, masse lidar og påstått autonomi og Huawei inne på oppkoblings-siden. Dette lukter litt av Tesla Model 3 ambisjoner. Men bilen er fersk, 2000 biler i desember og 1500 i januar.

Nykommeren

Og nå er det altså Neta GT.

Renslig og udramatisk kaller jeg det jeg oppfatter av utseendet, og med en front som forteller at det er noe med en viss personlighet som kommer her. Profilen blir også ganske levende med splitten bak forhjulene (om den er funksjonell aner jeg ikke) og den lave linjen som løfter seg derfra og svakt oppover mot bakhjulene. Hekken kunne vært hva som helst.

Den måler 471 x 198 x 142 og akselavstanden er på 277 cm – den samme som vi finner på modell U.

Men mens U er begrenset til en motor på 150 kW, skal man kunne velge mellom bakhjulsdrift og 170 kW eller firehjulsdrift og to slike motorer. Den skal med andre ord ikke delta i noe juvenilt kW-race, bare sørge for at eieren har det han trenger.

Og så kan man kanskje si at han trenger ikke fetere dekk heller. Men en som velger Kinas foreløpig første og eneste to-pluss-to-seters sportslige coupé, er sannsynligvis såpass jålete (interessert i design heter det visst) at han kunne tenke seg noe mer enn 245/45 R19.

Jeg regner med at selv om Hozon fremdeles er en nøktern produsent ser de akkurat det poenget før første pressedag i Shanghai.

Neta GT
Neta GT
Neta GT
Neta GT
Neta GT
Neta GT
Neta GT
Neta GT
Neta GT
Neta GT
Neta GT
Neta GT
Neta GT
Neta GT
Powered by Labrador CMS