Osmose – Citroëns konsept for renere miljø

Osmose holder liv i naturen ved å sørge for den viktige væskeutvekslingen mellom celler i organismen. Citroën benytter det samme navnet for sitt bidrag til en renere fremtid.

Publisert

Bakgrunnen er ønsket om en bedre toveis kommunikasjon mellom gående og kjørende. Mobiliteten skal deles av mennesker som i teorien ikke har annet til felles enn at de skal i samme retning. Om ønskelig opprettholdes privatlivets integritet.

Et nytt konsept for ”car shearing
Osmose kan frakte tre mennesker med bagasje i fremre del. Den bakre delen av kabinen kan adskilles for å romme ytterligere to. Føreren kan benytte et utvendig panel til å signalisere at han er villig til å ta med passasjerer og i hvilken rute han kjører. Dersom en fotgjenger ser en stillestående Osmose kan han tiltrekke seg sjåførens oppmerksomhet, eller – ved bruk av en WAP-telefon – kontakte nærmeste Osmose som skal til ønsket destinasjon.

Osmose har et stort display på rattet som erstatning for speil. På dette får også føreren viktig trafikkinformasjon og data om personene som befinner seg i ”gjesterommet”. Før de stiger om bord må passasjerene aktivere en kontrollfunksjon. Dette gir sjåføren beskjed om at noen stiger om bord samtidig som et sete for to klargjøres fra det som til vanlig er bilens bagasjerom.

Et innebygget kommunikasjonssystem gjør at fører og gjester om ønskelig kan kommunisere under turen. Når gjestene forlater Osmose kan de gi sjåføren et virtuelt håndtrykk ved hjelp av en kontrollfunksjon i gjesterommet. Symbolet vises på ratt-displayet.

Hybrid drift
Osmose er selvsagt drevet av et hybridsystem. Du slipper dermed å lade batterier til stadighet, men du kjører likevel med verdens beste samvittighet, elektrisk med null utslipp, i belastede boligstrøk og bykjerner. All luft som trekkes inn i Osmose renses før den går ut gjennom et solcelledrevet filtreringssystem.

Osmose har myke former og er utstyrt med store skyvedører som letter av- og påstigning. Bakdøren skyves innover mot kupéen når føreren åpner for å ta imot gjester. Interiøret henspiller tankene til naturen med grønne og brune fargetoner. På taket er det store solpanelet utformet i bladform.

Førerplassen er plassert lengst fremme i midten av Osmose. Her har sjåføren alle moderne hjelpemidler til sin disposisjon. De to passasjerene i hovedkabinen sitter litt lenger bak på sammenleggbare seter. Førersetet er fastmontert, men fortvil ikke, for ratt og pedaler tilpasser seg individuelt for å gi hver enkelt fører best mulig oversikt og komfort.

På parti med de myke trafikanter
Med et ”onboard radar-system er Osmose i stand til å unngå påkjøring av fotgjengere. Skulle imidlertid ulykken være ute gjør bilen sitt for å sørge for et mykt sammenstøt. Den er nemlig utstyrt med utvendige air-bags foran og bak for å beskytte de myke trafikantene.

Osmose er nok en ren fremtidsdrøm fra Citroën, men kanskje får vi se elementer fra deres visjon i fremtidige biler. Vi føler oss trygge på at så vel Bellona som Fremtiden i våre hender i alle fall ser positivt på utspillet fra det franske bilkonsernet.

Bilder:
Bilde: Osmose fra siden med påstigende passasjer
Bilde: Et stort utvendig display viser kjøreruten
Bilde: Passasjerer på plass I “gjesterommet”
Bilde: Reiseruten avtales med gjestene
Bilde: Osmose forfra
Bilde: Osmose fra siden
Bilde: Interiør med fører
Bilde: Osmose ratt med multi-display

Av Terje Ringen – Bilnorge.no

Powered by Labrador CMS