1988: Peugeot 405

Peugeot har aldri fått noen pris for de gøyale småbilene de har hatt sånn talent på å produsere. Men derimot 405 og slikt har fått applaus i retning av årets Bil. Fortjent det også, men hvor er for eksempel 205 på denne listen?

Publisert

Masse av utviklingshistorien går også parallelt, og det var nytt hos Peugeot. For opp til nå var det den tekniske avdelingen som hadde hatt ansvar for design. De få inn-hus designerne jobbet for teknisk, og utenom-hus konsulentene, med Pininfarina i først rekke, rapporterte til ingeniørene.

Georges Oberlé var utnevnt til ”arkitekt med ansvar for biler over 205 i størrelse. Han gjorde som Carl Olsen hos Citroen: (du finner detaljene derfra i gårsdagens luke) og sendte oppdraget ut. Et gikk til Peugeots eget team i La Garenne, det ble ledet av det siamesiske tvillingparet Paul Bracq og Georges Welter. Arthur Blakeslee, i ex-Talbot- studioet, tok på seg denne jobben også, samtidig med Citroënen, og en briefing gikk over Alpene til Pininfarina.

Som de fleste av dere vet gikk jobben til italienerne, det tok ikke lang tid før Pininfarina ble beskyldt for å ha brukt blåpapir da de dukket opp med Alfa Romeo 164 omtrent samtidig. Etter det har Peugeot gjort stadig mer av disse jobbene selv.

Noen ord om Bracq/Welter. Nesten uadskillelige, men Bracq har, etter nesten 50 år i bransjen, klart å løsrive seg, og bor nå meget nærmere Rivieraen der han maler og lager store statuer. Han har hatt sin periode hos Mercedes og BMW uten at det klarte å ødelegge det franske i ham – i dag er han en av bilmalerne som oppnår høyest pris for sine lerreter.

Hans åndsbror Gérard Welter, er derimot i huset enda – selv husker han ikke for hvilken gang han er ansvarlig for eksteriørt design. Han ble ansatt av Paul Bracq i 1960, har innimellom stått for racerbiler av den typen som vinner på Le Mans, og var en lojal høyre hånd til Muart Gunak – Mercedes-designeren som var innom Peugeot et par måneder for å tegne 607.

Det som vi dessverre ikke kan gjøre er å feste et mesterverk som 405 på CV’en hans. Han har vært med på alt, men vet ikke riktig om han og Bracq egentlig kan ta æren for noe – sier han beskjedent.

Stort bilde av Peugeot 405

Powered by Labrador CMS