Edag Light Car

Edag Light Car

Edag Light Car

Edag Light Car

Edag Light Car

Edag Light Car

Edag Light Car

Edag Light Car

Edag Light Car

Edag Light Car

Edag Light Car

Edag Light Car

Edag Light Car
Foto: Jon Winding-Sørensen
Edag Light Car
Foto: Jon Winding-Sørensen
Edag Light Car
Foto: Jon Winding-Sørensen
Edag Light Car
Foto: Jon Winding-Sørensen

La det bli lys

Tyske EDAG, som egentlig er et grav alvorlig konstruksjonsfirma med store oppdrag fra bilbransjen, hadde en munter flip i Genève. Light Car het den, der Light ikke bare betyr ’lett’, men også ’lys’.

Publisert

Hvis jeg forteller at EDAG har utviklet komplette biler for Proton, firehjulsdriften for SAAB, drivlinjen for den nye Z4, produksjonselementene for Scirocco-karosseriet og hele den digitale fabrikken for Mercedes Actros, så høres det vel egentlig ganske seriøst ut.

Derfor er det spesielt morsomt når sånne folk viser noe de kaller Light Car, ulikt noe vi har sett før.

Den var kølsvart der den sto på standen i Genève, så svart og blank at det var nesten umulig å få noe inntrykk av hvordan den egentlig så ut. Men etterhånden avslørte den seg om en 400 x170 x ca. 140 cm bobleformet bil, ikke ulik en rekke av de andre el-drevne prototypene vi har sett i det siste.

Unik

Men denne var unik, fordi den først sto der og ga inntrykk av at den var en skulptur i en eller annen polert svart stein. Hvilket ikke var så langt fra sannheten, for her hadde vi en bil med et karosseri i basaltfiber. Basalt er en lavastein, veldig svart og veldig slitesterk, og når den brukes i asfalt er den også glimrende i det at den nesten ikke avgir støv.

Dette 100 prosent gjenbrukbare materialet, sammen med transparente Makrolon-paneler (i stedet for glass), og de nye organiske LED’ene ((O)LED, er basis i denne muntre oppskriften. For her er bilen du selv kan dekorere elektronisk.

Alle lyssignaler kan du gi din egen form, de dukker plutselig opp under den svarte overflaten, lynskarpe nesten som du har festet et skarpt definert klistremerke på bilen.

Her er det muligheter både for forskjellige farger og forskjellige former, man kan med andre ord også se for seg at denne teknologien blir brukt til å gi bilen din nye linjer hver eneste morgen. ”Gule fartsstriper på høyre side i dag, takk”.

Legio

En tilsvarende teknikk er brukt på innsiden der også instrumentene kan konfigureres, designes og plasseres helt etter ditt eget ønske.

Egentlig er det jo ikke annerledes enn å ”bygge skrivebordet på PC’en din, men i denne settingen ble det hele ganske futuristisk. Og dessuten lot de hele hekken bli en stor oppslagstavle, der du for eksempel kan gi beskjed til bilen bak deg om at det er en skikkelig trafikk-kø foran, eller at det er meldt at det blir ganske glatt rundt neste sving.

Det er nesten ikke noen vits i å nevne at dette er en 4-5-seters bil som kjøres, den er utstyrt med el-motor og li-ion-batterier og har en rekkevidde på 150 km, slik den står nå. For hele poenget var jo en fantastisk overflate med en rekke overraskelser innebygget.

EDAG har også en plan om at de sammen med en partner skal utvikle prosjektet slik at vi får se en prototype på IAA i Frankfurt i september, og deretter en produksjonsklar modell i Genève neste år.

Vi kan jo alltid håpe.

Powered by Labrador CMS