VWs nye SUV fra USA

Fem meter lang, tre seterader og klar i 2016 – det er produksjonsutgaven av Volkswagens BlueCross.

Publisert Sist oppdatert

Det er halvannet år siden vi så Blåkorset første gang. Da som en konseptbil på Detroit-utstillingen.

Men bilen virket gryteklar, og med jevne mellomrom har det dukket opp meldinger om at nå skal den bygges, og også om hvor den skal bygges.

Nå er det imidlertid endelig helt klart. I dag bekreftet VW-sjefen Martin Winterkorn at ikke bare skal det investeres 900 millioner dollars i fabrikken i Chattanooga, Tennessee, og ikke bare skal det opprettes 2000 nye arbeidsplasser der, men det skal også bygges et eget teknisk senter med minst 200 ingeniører og spesialister på stedet.

Målet er også konkret – doble salget i USA innen 2018. Doble i forhold til hva sa han imidlertid ikke. I lang tid har Volkswagen måttet se på synkende salg der, selv om de jo har satt i gang produksjonen av en helt egen USA-Passat.

I fjor solgte de litt over 400.000 biler der, en nedgang på 7 prosent. Årets tilbakegang er på hele 13 prosent (i et marked som har økt med 4) så det er klart Winterkorn har begynt å få dårlig tid. Dette har jo også med prestisje å gjøre. Man kan jo ikke ha ambisjoner om å bli verdens største og samtidig tryne på verdens mest modne marked.

Det at den nye modellen skal bygges på den amerikanske Passat-plattformen gjør det imidlertid plutselig litt usikkert om bilen skal eksporteres til Europa. Plutselig begynner historiene om en tre-seterekkers Tiguan for oss allikevel å høres mer sannsynlig ut. Opprinnelige trodde vi jo at BlueCross skulle bli en verdensbil siden den var bygget på konsernets MQB-arkitektur.

Og når Winterkorn sier at den skal bygges i «sekssifret» antall, og vi vet at Passat allerede bygges i 130.000 eksemplarer pr. år høres det nesten ut som det ikke kommer til å bli alt for mange biler til ovres for eksport.

Det er spennende at man har valgt Chattanooga, og ikke fabrikken i Puebla, Mexico. Her var man i tett nærhet av en skandale i april i år. Da lekket en lokal fjernsynsstasjon dokumenter som presenterte Project Trinity. Der kom det frem at Tennessee tilbød VW 300 millioner dollars for å skaffe 1.350 nye fulltids arbeidsplasser og en produksjonslinje for en «full-size» SUV – men det hele hang også på at arbeiderne ikke skulle organisere seg. Senator Bob Corker, en meget klar anti-fagforeningspolitiker viste seg også å være sterkt involvert i denne planen.

Winterkorn sa ikke noe om hvilke finansielle avtaler som var gjort med Tennessee nå, men blant dem han takket spesielt var Senator Bob Corker.

Dette kan bli litt fyrverkeri fremover.

Den nest sterkeste stemme, etter Ferdinand Piëch, i Volkswagens øverste styre er arbeidstakerne. Bortsett fra Chattanooga har alle Volkswagens 105 fabrikker verden over en organisering av arbeidstakerne som er helt etter tysk mønster.

En torn i øyet er et mildt uttrykk for hvordan de tyske fagorganiserte ser på dette.

Powered by Labrador CMS