Vet du egentlig hva en sammenslutning av PSA og FCA betyr av modeller og salgstakt? Her skal du få oversikt over alle merkene, og hvilke som var bestselgerne i Europa – og Norge – i fjor.
For tiden ser det ut til at ikke en gang en solid krise kommer til å sette en stopper for den planlagte fusjonen mellom Fiat-Chrysler selskapet og Peugeot og alt som hører med der.
Det er ikke lenge siden PSA-sjefen sa at han aktet å holde seg langt unna hjelp fra staten, for han ville ikke han noen forstyrrelser når det gjaldt styre og avgjørelser.
Og Agnelli-klanen, som fremdeles er dominerende (i innflytelse, om ikke i investeringer) på Fiat-siden er såpass avslappet at midt i denne næringskrisen byr de 30 prosent over for å få kloa i Italias største avis-utgiver.
Print er død, liksom.
Det eneste som kanskje kan bli et lite problem i arbeidet med å gjennomføre den vedtatte sammenslutningen er utbyttet. Både PSA- og FCA-eiere er lovet en ganske solid utbetaling når kjempene står på felles føtter.
Annonse
Utbytte til kapitalistene samtidig med permitteringer, innskrenkninger og arbeidsledighet låter ikke helt bra akkurat nå. Men det er tvilsomt om dette kommer til å bremse planene.
Her skal jeg ikke gjøre annet enn å liste alle merkene som vil komme inn under den nye, store paraplyen, og se på hvilken plass de forskjellige har i markedet.
FCA har med seg Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia (ja visst, eksisterer ennå, men Abarth er ikke eget merke), Maserati og RAM. Ferrari er ikke en del av konsernet lenger.
Fra PSA kommer Citroën, DS, Opel/Vauxhall og Peugeot.
I fjor solgte FCA totalt 916.648 biler i Europa – tilsvarende 5,84 prosent markedsandel. PSA klarte 2.464.526 som tilsvarer 15,70 % av totalmarkedet.
Totalt vil den nye gruppen da ligge ca. 500.000 biler bak VW-Gruppen.
I Norge solgte FCA-merkene 316 personbiler og PSA endte med 7768. Som markedsandel betyr dette henholdsvis 0,22 % og 5,46%
Annonse
Et stykke unna VW-Gruppen som gikk ut av året ikke så langt unna 25 %
La oss så se på hvert merkes bestselger i Europa og i Norge
Som man ser, er det litt av et utvalg den nye gruppen skal ut på markedet med. Dersom sammenslutningen ender med at en enste importør skal ta seg av hele porteføljen, bør han virkelig være en multitasker av helt nye, og hittil ukjente, dimensjoner.