Med 600e tar Fiat opp kampen med de mange konkurrenter i småbilklassen, ikke minst fra egen familie.

Førsteinntrykk: Fiat 600e La Prima

Mer Fiat for flere

Fiat 600e er større, kjappere, har bedre rekkevidde og dekker flere behov enn 500e, men sjarmerer storebror like overbevisende som lillebror?

Publisert

Fiats modellprogram i Norge har gjennom årene skrumpet slik at det i de seneste årene kun har omfattet 500e. Elektrisk, som kabriolet, tredørs og 3+1 med to dører på den ene siden og en på motsatt side i tillegg til hekkluka, har den lille tassen vekket begeistring, enten det er som kaferacer eller sjarmerende transport til barnehagen eller nærbutikken.

Nå utvides modellprogrammet med storebror 600e med klare utvendige trekk fra lillebror, men som større i alle retninger dekker den over et langt videre bruksområde. Med lengde på 4,17 meter, 55 centimeter lengre enn minstemann, kan 600e fint fungere som basistransportmiddel for par og små familier, eller som bil nummer to for de aller fleste.

Må man like Italia, iføre seg italiensk mote og frekventere restauranter med italiensk kjøkken for å trives med Fiat 600e? Slett ikke, men det hjelper. For selv om navnet 600 er hentet fra modellen som snart 70 år tilbake for alvor gjorde italienerne til bilister, til tross for likhetstrekk med 500 og at Fiat har gjort noen fattige forsøk på å hente fram idelikheter fra originalen som det toeikede rattet og instrumentdesignet, skal det godt gjøres å finne noe unikt og nyskapende italiensk i 600e.

På familie-plattform

Produsert i Polen på eCMP-plattformen som underbygger de fleste av Stellantis småbiler, enten de bærer familienavnet Peugeot, Citroën, Opel/Vauxhall, DS, Jeep (Avenger), Alfa Romeo (Junior) – og Fiat 600e – vil det meste som ikke kan ses være likt.

Det betyr 50,5 kWt batteripakke som gir rett over 400 km rekkevidde på gode sommerdager, elmotor som driver forhjulene med maksimal effekt med 156 hk tatt ut i sportsprogrammet, men som i normal modus yter 136 hk og 109 hk i eco-modus. Som de andre på samme plattform trekker heller ikke Fiat 600e tilhenger, den har ikke frunk, skiluke, tredelt bakseterygg (40/20/40) eller varme i rattet.

Må man like Italia, iføre seg italiensk mote og frekventere restauranter med italiensk kjøkken for å trives med Fiat 600e? Slett ikke, men det hjelper.

Det utvendige, derimot, er unikt med hovedlys som, om de påmonteres øyevipper, ser ut som et øye. 600e-logoen går igjen over hele bilen, på dørsidene, i et felt ved siden av hovedlysene og innfelt sammen med fargene i det italienske flagget på støtfangeren bak. Tallet 600 synliggjøres på rattet og seteryggene foran, men for at brukerne ikke på noe tidspunkt skal glemme opphavet, preges trekket i seteputene og ryggene med navnet FIAT.

Mange likheter

Førsteinntrykket gir ikke akkurat opplevelsen av «la dolce vita», det gode liv. Mange av elementene så som bryterne på rattet, dashbordskjermen, de fire hurtigknappene under skjermen, lydvolumknappen og knapp-panelet den befinner seg ved siden av, de håpløst plasserte girvelgerknappene i forkant av midtkonsollen og dekselet over et stort oppbevaringsrom i midtkonsollen, er identisk med Jeep Avenger.

På den måten sparer produsenten penger, og kanskje har det heller ingen betydning for de som befinner seg i kjøpemodus. I denne prisklassen betyr funksjonalitet sannsynligvis langt mer enn det å være unik.

Den harde plasten

I likhet med Jeep Avenger er overflatene inne i Fiat 600e av den harde typen, men der Jeep redder seg unna med gøyale farger, oppleves det hele litt kjipt i Fiaten.

156 hk høres ikke mye ut i en tid hvor småbiler som Volvo EX30, norsk bestselger i april, sparker unna med hele 272 hk i versjoner priset godt under Fiat 600e. Men unnskyld meg, når trenger man mer enn 156 hk og 260 Nm som tar deg til 100 km/t på ni sekunder?

Morsom å kjøre

Når jeg først sammenlikner med Avenger har i det minste Fiat satt opp 600e fastere og mer sportslig enn polsk-amerikaneren. Det har den fordel at på god asfalt tar jeg gjerne noen ekstra runder med Fiaten, men det den vinner på kjøreglede ute på landeveien, taper den på stumpete fasthet i bygater som burde vært reasfaltert for flere år siden.

(saken fortsetter)

Fiat 600e lanseres i disse dager.
En Fiat til glede for alle som liker det italienske.
Mye gjenkjennelig fra Jeep Avenger i dette interiøret.
Lite beinplass, men nok til å sitte godt.
Fiats logo og 600-merket går igjen i hele bilen.
Førersete hvor enkel massasje er standard.
Bagasjerom i to etasjer.
Girvelgere på midtkonsollen er mer gimmik enn funksjonelt.
Altfor mye hard plast.
Her mangler bare øyevipper.
Du mister aldri navnet 600 av syne.
600 ispedd de italienske flaggfargene i støtfangeren bak.
Litt Fiat 500 og litt nostalgi i fronten.

For å gjøre det enkelt for importør, forhandler og ikke minst for dem som befinner seg i kjøpergruppen, tas kun én variant av 600e til Norge: La Prima, hvor alt som kan leveres på eCMP-plattformen inkluderes, så som TomTom-navi med trafikkinformasjon i sanntid, klimaautomatikk og fotoboksvarsling etc, adaptiv cruise, elektrisk regulering av førersetet som inkluderer massasje, bagasjeromsgulv i to etasjer, ryggekamera, OTA programvareoppdatering og el-bakluke med fotsensor for å ha nevnt litt fra listen før tillegg av all førerstøtteteknologi EU krever og Euro NCAP forlanger for å dele ut fem stjerner.

Selvfølgelig finnes Fiat 600 med fossile drivlinjer, men vil du ha en slik må du ta den hjem selv.

Bra pakket

Fiat 600e er ingen stor bil, men tett innpå 20 cm bakkeklaring gjør at man setter seg ganske så rett inn i bilen. God sittekomfort foran gjør det enkelt å holde ut lange reiser, og selv om jeg ikke målte mer enn 15 cm i avstand mellom seteryggen på forsetet når jeg satt behagelig der og forkant av seteputen bak, bidrar 94 cm takhøyde i kombinasjon med god sittehøyde over gulvet til at baksetet oppleves som et av klassens beste.

Fiat gjør for tiden et betydelig nummer av at bilene deres ikke skal være grå og kjedelige som biler flest, men fargerike som livet i Italia. Det inkluderer «Sun Orange Metallic» som lanseringsfarge uten pristillegg hvilket betyr at bilen koster 348.900 kroner før frakt og leveringstillegg.

Fiats problem er at i denne prisklassen er det nå knallhard kamp om kundene, ikke minst fra søsken-merker innen Stellantis-gruppen. Volvo er der med de rimeligste EX30 og flere kinesiske merker melder seg på hvor spesielt rimeligere og litt større BYD Dolphin og MG4 bør nevnes.

OPPSUMMERT

Elektrisk Fiat i øvre del av småbilsegmentet med snev av italienske gener, men som møter knallhard priskonkurranse både fra familiemedlemmer og ikke minst kinesiske merker.

Fiat 600 La Prima

Pris fra*Kr. 348 900
Pris testbil*Kr. 355 900
MotortypeElektrisk
Motor156 hk/260 Nm
Drivlinje1A, forhjulsdrift
0-100 km/t9,0 sekunder
Toppfart150 km/t
Batteri (netto)50,5 kWt
Lading DC/AC100/11 kW
Ladefart 20-80%24 min
Strømforbruk (WLTP)15,2 kWt
Rekkevidde (WLTP)406 km
V2L/230VIkke
Dimensjoner (L/B/H)417/178/152 cm
Akselavstand256 cm
Bilvekt1 564 kg
Nyttelast386 kg
Bakkeklaring19,9 cm
Tilhengervekt0 kg
Bagasjerom foranIkke
Bagasjerom bak360 - 1 231 liter
Garanti/km5 år/100 000 km
Batterigaranti/km8 år/160 000 km
MiljøklasseA
Euro NCAPIkke testet
Kilde: Produsent/OFV/Statens vegvesen *Ex frakt/levering

Powered by Labrador CMS