Chrysler CCV: Plastbilen

Karosserideler i plast er ikke nytt, men i CCV bruker Chrysler plast på en helt ny måte og viser produksjonsmetoder som kan revolusjonere bilproduksjonen.

Publisert

Først publisert i BIL 12 - 1997.

I Chryslers avdeling for fremtidig forskning og utvikling er de ikke bare måtelig entusiastisk når det gjelder CCV (Composite Concept Vehicle), de er nesten vanskelig å holde på bakken. Tom Moore som er direktør og ansvarlig for Chryslers fremtidsrettede forskning og utvikling mener at deres produksjonsmetoder vil revolusjonere bilproduksjonen hvis de lykkes med sine mål.

Og produktet er så nær produksjonsklart at hvis Bob Eaton og resten av ledelsen i Chrysler ga klarsignal, vil de kunne ha en bil på markedet allerede i år 2000. Men Tom Moore legger ikke skjul på at de og samarbeidspartnerne i prosjektet fortsatt har en rekke problemer å løse.

Det som er unikt med CCV i forhold til de andre bilene som har plastkarosseri, er at CCV har karosseri som utelukkende består av plast. Karosseriet er selvbærende og har ingen metallramme. Det består totalt av 10 deler. Selve hovedkarossieret – kupéen og bagasjeavdelingen – består av fire deler, begge karosserisidene består hver av to deler, et ytre og et indre panel som limes sammen. Deretter limes de to karosserisidene sammen og hovedkarosseriet er ferdig. Så monteres dører, støtfanger bak og panser med støtfanger og lykter. Prototypen har canvas-tak som går helt ned til støtfangeren og fungerer som bagasjeluke.

En stålramme som holder hjul, styring, motor og gearkasse limes og boltes så til karosseriet. Stålrammen med drivlinje er så komplett at du i prinsippet kan bolte et sete på den og kjøre av gårde. I prototypen sitter en tosylindret V-motor fra Briggs & Stratton. Den yter 25 hk og er koblet til en firetrinns manuell gearkasse.

Billig å produsere
Den store fordelen med CCV er at den er billig å produsere og den er lett. Egenvekten er beskjedne 550 kg, og du har da en bil som har bedre kupéplass enn Chrysler Neon. Det tar 6,5 timer å produsere en CCV, mens tilsvarende ferdiggjøring av en Neon tar 19 timer. Men det er ikke bare produksjonen som blirbilligere. Ettersom CCV består av vesentlig færre deler enn Neon, er også investeringene i produksjonsutstyr vesentlig mindre. Chrysler regner med at en fabrikk som skal produsere 120.000 CCV pr år, vil koste bare 1/5-del av hva en tilsvarende fabrikk for produksjon av Neon koster. Ettersom CCV produseres i plast som er gjennomfarget og ikke skal lakkeres, spares ytterligere 300 millioner dollar ved at en ikke trenger lakkeringsfasiliteter.

CCV produseres av samme plasttype som brukes i plastflasker, men den er videreutviklet. Blant annet er både stivheten og motstanden mot støt forbedret, og det jobbes videre for ytterligere å bedre plastens egenskaper, også motstanden mot UV-bestråling må forbedres. Det jobbes også intensivt for å ytterlig å forbedre motstanden mot støt. Plasten er så hard at den ikke deformerer, men sprekker, noe som gjør at Chrysler må tenke helt nytt for å oppnå tilstrekkelig kollisjonssikkerhet.

Det er flere måter å gjøre dette på, og de ser ikke bort fra muligheten til å støpe inn eller ettermontere metaller som kan absorbere støt etter at plasten er sprukket. Problematikken ved frontkollisjoner er faktisk ganske enkel å løse, for her vil stålrammen som bærer motor og hjuloppheng være en støtabsorberende enhet. Det er deformasjonen av selve kupéen som skaper problemene, og her kan det være aktuelt å legge inn aluminiumprofiler for å gi støtte ved uhell hvor plasten bryter sammen.

Fleksibel produksjon
Selve produksjonen av plastdelene er enkel og produksjonsmetoden er vanlig. Formene til kupéen – som på grunn av størrelsen er delt i tre - og fylles med flytende plast, en prosess som tar ca 6 minutter. Det spesielle er at formene må holdes sammen med et voldsomt trykk – 9.000 tonn – mens støpingen foregår. Grunnen til at formene er delt, er at de da er raskere å produsere enn en stor form og de er også forholdsvis enkle å flytte. Det siste var viktig da prosjektet startet. CCV var i utgangspunktet Chryslers forslag til en enkel og rimelig bil for Kina eller andre utviklingsland. I dag kan en slik deling av formen gjøre det mulig – ved å bytte en eller to deler av formen – raskt å bytte mellom for eksempel produksjon av sedan og stasjonsvogn.

I dag vurderer Chrysler plastbilen som aktuell også for industrialiserte land. Ikke USA, men Europa, kan være et aktuelt marked for en bil bygd på denne produksjonsmetoden. Med en egenvekt på bare 550 kg – riktignok med en primitiv motor – er CCV en bil som kan passe inn i et Europa med høye drivstoffpriser. Oppgradert og med for eksempel en en-liters dieselmotor og CVT gearkasse, vil CCV fortsatt være både rimelig og lett.

En rask prøvekjøring av CCV avslørte at karosseriet har potensiale, men som nevnt, Chrysler har fortsatt en jobb å gjøre før CCV kan tilfredsstille de strenge europeiske sikkerhetskravene.

DETTE ER CHRYSLER CCV:
Motor: Luftkjølt V2
Sylindervolum: 800 ccm
KW(hk): 18(25)
Dekk: 165R15
Egenvekt: 550 kg
Nyttelast: 363 kg
Aks. 0-96 km/t: 25,0
Toppfart: 115 km/t
Forbruk by: 0,47 l/mil

Powered by Labrador CMS