BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60
BMW i7 xDrive 60

BMW i7 XDrive60

Vi dro til California for å kjøre i bilens rette miljø

Dette er en av bilene hvor du har det minst like godt i baksetet som bak rattet. Dessuten legger du ikke fra deg et eneste gram CO2 langs veien.

Publisert Sist oppdatert

mBMW har lansert en ny 7-serie i størrelse XXL. 5,4 meter lang. 2,7 tonn tung. 400 kW/544 hk. Den tar deg til 100 på 4,7 sekunder og toppfarten er helt nøyaktig 240 km/t.

En batteripakke på hele 102 kWt gir en rekkevidde på inntil 625 kilometer. Og når batteriet nærmer seg tomt, lader du det til 80 prosent i løpet av en halvtime.

Signerer du en kontrakt på nye i7 før nyttår er prisen kun fra 1.170.000 kroner. Det er svært rimelig. Kundene får veldig mye bil for pengene selv i standardversjon. Den er rikt utstyrt. Ikke minst med det nye ull-interiøret.

Vegan

For nå er det slutt på skinn og kunstlær. Nye elektrisk drevne i7, på et helt nytt chassis, med økt sporvidde og en akselavstand på hele 3,2 meter, er bokstavelig talt bærekraftig.

BMW presenterte også fossildrevne utgaver med og uten hybride drivlinjer av den nye 7-serien, men disse blir ikke tatt til Norge der batteridriften foretrekkes. Ikke minst av økonomiske årsaker, og altså særlig før nyttår, fordi det blir merverdiavgift på halvparten av bilen. Da stiger den i utgangspunktet med 140 000 kroner, men akkurat det er neppe noe stort problem for kundegruppen.

Derimot er kanskje rekkevidden viktig. WLTP-rekkevidden er på rundt 600 kilometer, så rundt 450-500 kilometer burde være innafor. Det er bra men ikke helt sigar.

Starter med 100 biler

100 biler er bestilt til Norge. Forhandlernettverket tar kanskje 40, som betyr at 60 regjerings- og næringslivstopper vil boltre seg med glede i nye i7. Det står ikke akkurat mange elektriske limousiner i stortingsgarasjen. Og når det gjelder i7 kan den bestilles i skuddsikker versjon i tillegg.

Forbruket lå på rundt 25-30 kW under vår testtur. Det er mulig å bruke mindre. BMW oppgir rundt 20 kW/100 km. Bilen klarer enkelt avstanden mellom Børsen og Hafjell om vinteren, eller Oslo-Grimstad om sommeren. Eventuelt Hankø.

Eieren av bilen, hvis det i stedet for regjeringen er en privatperson, har det rent faktisk like behagelig som på business-klasse. I baksetet trykker man på en liten knapp, blant åtte, og dermed foldes baksetet utover på en slik måte av mennesker i størrelse XXL kan strekke beina helt ut.

Og dette er rent fysisk og bokstavelig. Justerbare bakseter i store biler er ikke noe nytt. Heller ikke konstruksjoner som gjør at du kan sove i baksetet. Likevel. Du er altså bare et knappetrykk unna full seng med ull-undertøy. Og da er det gedigne bagasjerommet på 500 liter fortsatt ubrukt.

Kinosal bak

Det oser i utgangspunktet av luksus. Men nøktern luksus. BMW presenterte også syvserien under introduksjonen i heldekket mattsort. Assosiasjonene gikk umiddelbart til «coach-byggere» og til alt fra herskapelighet og regjerings-diktatorer, til narkobaroner, og videre til Hamburgerhallik. Den nye 7-serien har god plass til alle.

(saken fortsetter)

Uansett har jeg aldri hatt en mer behagelig baksetereise i en sedan, som blant annet inkluderer å kunne justere massasje- og musikk volum, eller se på tv – fra bakset.

Og den er slett ikke beskjeden den vidvinkel-tv´n som felles ned fra taket, der du kan velge mellom børskurser, direktesendte pågående invasjoner via intern wi-fi, eller hvis man mislykkes i en reell krig, spille Game of Trones med resten av verden. 31 tommer og vidvinklet 32:9 panorama med 8K oppløsning. Det ruler.

Smart-styrt

Selvsagt er det dobbeltlaminert glass for den som ikke satser skuddsikkert, og du kan ha det nesten like mørkt og stille som på kino via kommandoer på de små berøringsskjermene i bakdørene, som til forveksling minner om dagens smart-telefoner. Det er bare lekkert!

Vi kan spøke med at det eneste du trenger er tre års grunnkurs i datateknologi og programmering, men sannheten er at å betjene nye i7 slett ikke er en «heksekunst». I prinsippet er det bare å sette den i «drive» og betjene de to pedalene som passer akkurat til føttene dine. Alt er på BMW-vis logisk.

Og dermed går tankene tilbake til lanseringen av 7-serien på tidlig 2000-tallet, da «hjulet» ble oppfunnet på nytt inne i midtkonsollen. En storm av kritikk, fordi det var nyskapende den gangen. I dag får BMW berømmelse for å ha brakt datateknologi inn i bilen, med logikk. Den har de fortsatt tatt med seg.

Sikkert … men kjedelig

Alle dagens nye sikkerhets- og kjøresystemer er inkludert. Dette er en av verdens sikreste biler, både for omgivelsene og de som befinner seg inne i bilen. Men. Det er kjedelig der. BMWs digitale dashbordinstrumenter, som både elskes og hates, er til forveksling som i alle andre BMW-er. «Curved Displayet» er hentet fra iX og i4. Jeg hadde ventet noe mer. Noe mer utspekulert. Noe eksklusivt. Noe som kunne sparke Mercedes-Benz litt på skinnleggen. Det skjer ikke.

Og dermed kan ikke BMWs nye 7-serie konkurrere med Bentley eller mengder av eksklusive kinesiske nye elektriske oppfinnsomheter. Det mangler kanskje en «it-faktor». En kjøpsutløsende «den må jeg bare ha».

Det er lekkert og fint og bra, men det er mye lavpris BMW inni der, og litt for lite Rolls Royce. Her regjerer riktig nok markedet, og bilen er definitivt USA-basert, som betyr at det vi kaller limo er mye mindre i størrelse enn en gjennomsnittlig stor USA pickup. BMW i7 er akkurat passe stor der borte.

Maskulin

Manglende eksklusivitet? Bortsett fra at BMW etterligner nettopp Rolls Royce med sin nye to-fargede lakkering. Sølv og burgunder-rødt. Så utvilsomt lekkert på store biler. Nye i7 vil med enkelhet kunne bekle utallige 7-stjernes Grand Hotels i fremtiden. Og kjører den elektrisk i tillegg, vil det bety mye for kundene, som rent faktisk kan liste seg rundt med en elskerinne eller to ombord, uten å vekke for mye oppmerksomhet.

For også dette skal nevnes. BMW i7 er en nok, om man vil det eller ei, mannebil, med mindre man heter Merkel, men i hvert fall blir det mann bak rattet.

For dette er definitivt en sjåførkjørende bil. Sitter du selv bak rattet blir opplevelsen følgende:

Du ønskes velkommen til et sete som uansett hvilken størrelse du er i vil passe til akkurat deg. Rattet er på sedvanlig vis dessverre for racingsportslig kjørehansker-tykt. En limo skal da ha tynt ratt (mener artikkelforfatteren). Kjørestillingen er på sedvanlig vis perfekt, og denne gangen har ikke BMW gått i tyskerfella med altfor hard setepolstring. Ullinteriøret gjør nok sitt, men du sitter ikke steinhardt.

Stemmestyrt

Utsikten til dashbordet og head-up-displayet er perfekt. Og du kan snakke til all betjeningen, som i praksis betyr at du ikke må ha en fullskala datautdannelse. Men, som i alle fullskala BMW-er, kan bilen programmeres i flere hundre forskjellige moduser tilpasset ditt personlige kjøretemperament. Forvent likevel ikke sportslighet.

Du kan selvsagt kjøre utrolig fort, størrelsen tatt i betraktning, men nettopp størrelsen tatt i betraktning gir lite sportslighet. I nye i7 forflytter du deg gjennom tid og rom uten å merke så mye til det. Og det er da også meningen med en bil i denne størrelsen.

Understellet absorberer asfalten med luftbasert dempning ganske godt. Personlig har jeg kjørt store biler med noe «rundere hjul», men BMW har også investert litt i varemerket BMW-sportslighet. Styringen er tilsvarende meget aktiv presis. Bilen krenger ikke.

(saken fortsetter)

Auto-parkering

Det er ikke noe nøling med i7. Du vet hvor du er og hvor du skal, kanskje bortsett fra i parkeringshuset hos Meny på Røa i Oslo, men regjeringen og de kongelige er svært sjelden der.

I denne forbindelsen, heldigvis parkerer i7 seg selv, noe den usannsynlig sympatiske og godt utdannede BMW-vertinnen slett ikke klarte å demonstrere for oss, enda hun forsøkte så godt hun kunne. Vi tar hennes ord for at bilen kan parkere seg selv både på langs og tvers, og ikke minst hjemme i garasjen der målene 540 x 200 x 160 cm skal betjenes. Og da kan det i mange tilfeller være greit at bilen parkerer seg selv uten at sjåføren er til stede.

Nye BMW i7 betjener i konklusjon kundenes behov på en forventet ypperlig måte. Den kjører komfortabelt i sportslig modus og lager asfalten relativt flat, som desidert er viktigst for den som sitter bak. Det oser prestisje av bilen. Trivselsfaktoren er meget høy. Alle forventede BMW-kvaliteter er der.

Krever tilvenning

Og så kan vi diskutere designen. De vise sier at man ikke skal like alt med en gang. Et bildesign som er perfekt skal utfordre sansene, hevdes det. Eller, du skal like bilen etter tre år.

Jeg er fullstendig helt og holdent absolutt uenig i dette. Du skyter ikke en syver på blink og satser på at det er blitt en innertier tre olympiader sener? Du blir liksom vant til at en syver er en tier, eller jeg skjøt nesten en tiur på jakt?

BMW hevder at deres helt spesielle 7-serie med det helt spesielle koffertlokket fra 2000-tallet ble den mestselgende 7-serien ever. Ok og applaus for det, men hvor mye mer ville bilen ha solgt om den hadde vært vakker i tillegg?

Alle må dømme selv. Mitt personlige syn på den nye 7-serien er at den er beskjedent vakker fra siden. Linjeføringen følger et slags ideal. Bakfra kan den forveksles med et dusin andre BMW-er for tiden, som jo er forutbestemt designmessig, og som jo tross alt penere enn på lenge, men kjedelig. Uten det bayerske keiseremblemet bakerst kunne bilen forveksles med en syv år gammel Hyundai, og det er jo likevel ganske pent.

Tøff i trynet

Fronten derimot. Grillfaktoren. Den er høy. Så veldig høy og så bred. Jeg innrømmer å ha nevnt for noen av de meget vennlige BMW-høytidelighetene, som for øvrig også var genuint interessert i hva vi nordmenn mente om i7, at om de skal vinne verdensmesterskapet i grilling så må de snart legge de berømte «BMW-nyrene» på tvers.

Problemet er at USA står for 20-30 prosent av oppkjøpet, og de er jo glad i grilling. Kineserne derimot, griller som vi vet nesten hva som helst, og de står for 45 prosent av kjøpene. Så kan man nok diskutere kinesernes smak og behag, men at de liker høy og bred trynefaktor er sikkert. Kinesernes diktatorer dikterer for tiden grillsesongen, selv der det ikke brukes kull. BMW trekker på skuldrene og sier «sånn er det bare».

Det tøffe med fronten er BMWs nye splitt-hovedlykter. iX har dette, og snart vil vi finne denne identifikasjonen på andre modeller også. Det må også innrømmes at lyssigneringen av grillen i kombinasjon med de nye lyktene forklarer at det er en BMW i keiserklassen du har bak deg. Ganske tøft egentlig.

(saken fortsetter)

BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive
BMW 760i xDrive

På veien

Etter en halv dag med motorvei og etter hvert svært kupert og svingete terreng i opptil «Come Fly With Me» 2800 meter over havet høyde, kom vi tilbake til resorten i Frank Sinatra Drive.

Ekspedisjon endte med halv strømpakke, og strømmen ble slett ikke spart på. Men så er ikke dette keiserlige slagskipet noe som aspirerer til spesielt sportslig kjøring heller. Dette er rett og slett en elektrisk limousin i regjeringsklassen. Konkurrent? Mercedes-Benz EQS, og da blir det blir kongen på haugen vs. keiserens nye klær. Vi gleder oss til den duellen.

Det er 45 år siden første generasjon 7-serie ble lansert med den berømte 745i med turbo. En fantastisk sportslig «direktør-bil». Unik i sitt slag den gangen.

Kan vi si det samme om syvende generasjon syvserie i7? Kanskje ikke. Men bare vent til våren. BMW utfordrer både seg selv og Mercedes-AMG med en i7 M70 xDrive, med mer enn 600 hk og 1000 Nm dreiemoment. Slikt flytter tyngde raskt. 0-100 tangerer 4 sekunder.

Vi mener

BMW i7 er både folkelig, elegant og en slags sportslig i forhold til størrelsen. En passe nydelig diskret velprodusert fin BMW (bortsett fra fronten), der Kong Harald kan velge mellom å sitte både bak ved høytidelige anledninger, og bak rattet selv på personlig tur videre fra for eksempel Holmenkollen til kongssetra noen høydemeter unna.

Fakta BMW i7 xDrive60

Motor:2 x elmotor
Effekt:400 kW / 544 hk/745 Nm
Aks. 0-100 km/t:4,7 sekunder
Toppfart:240 km/t
Batterikapasitet:101,7 kWt
Rekkevidde:590-625 km
Strømforbruk:18,4-19,6 kWt
Maks ladehastighet:195 kW
Lengde/bredde/høyde:539/195/154 cm
Bagasjerom:500 l
Vekt:2.640 kilo
Tilhengervekt:2.000 kilo
Pris fra:1.169.000 kroner

Powered by Labrador CMS